用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 預算 k2 or k3 重讀,求升學意見
go

預算 k2 or k3 重讀,求升學意見 [複製鏈接]

女女是12月超細女,剛剛完成k1,發覺心智,小手肌肉,說話能力未發展到同班程度,有意幫女女在K2 or K3重讀

有家長說重讀對小朋友升學名聲不好?
又有家長說在K3重讀,變相有2次升學機會?
又有家長說在K2重讀比較好,因為全年是練&學生字多。

求意見

2    0    0    0

回覆:DaDaE 的帖子

有學習遲緩?细b重讀好過 勉強別升上,跟不上課程,返學入不到腦,坐在也沒用,打好個底,才上小好好多,小學競爭很大

DaDaE 發表於 16-8-10 14:23
女女是12月超細女,剛剛完成k1,發覺心智,小手肌肉,說話能力未發展到同班程度,有意幫女女在K2 or K3重 ...
K2重讀較好,k2 ->k3時課程ham接好些,考小一時l2 kg report 和就讀的一樣,若想,大B在k2時一樣可去考小學(但大抽獎只能一次)

回覆:預算 k2 or k3 重讀,求升學意見

如果是跟不上就越早越好,否則同其他同學的距離只會越來越大。

如果跟唔上 我會k 1 已repeat 因k 2 好多學校已開波寫字,教數量.

一定越早越好,我會選擇K1重讀,打好根基,才讀K2

引用:Quote:DaDaE+發表於+16-8-10+14:23+女女是

原帖由 MrBeast 於 16-08-10 發表
K2重讀較好,k2 ->k3時課程ham接好些,考小一時l2 kg report 和就讀的一樣,若想,大B在k2時一樣可去考小學 ...
超大b讀k2時可報考私小, 直資? 真的嗎? 那麼可否叩門津小?

MrBeast  只要適0便可,冇讀過kg都可以報  發表於 16-8-11 08:03

K1 重讀會好啲,我學校老師都建議越早打好個底比較好,因 K2時所學嘢比較多,可以會吃力少少

引用:女女是12月超細女,剛剛完成k1,發覺心智

原帖由 DaDaE 於 16-08-10 發表
女女是12月超細女,剛剛完成k1,發覺心智,小手肌肉,說話能力未發展到同班程度,有意幫女女在K2 or K3重 ...
我個囡都係11月,我選擇了重讀k2,打好d基礎. K3比較少人重讀,請注意,如果重讀k3,政府的大抽獎只可以玩一次。

我囡囡11月B,K2重讀,不過我同佢考另一間幼稚園,因為K2尾時,班主任已同全班同學日日講佢地升咩班,所以驚原校重讀佢唔開心。
囡囡重讀後轉變好大,自信左,好鍾意返學,可能新果間學校既教學模式唔同左。

醒目開學勳章 貢獻勳章

—定唔係K3!試想,老師用㡬個月時間同小朋友講:你地大個仔大個女,九月做小學生!  個個同學仔期待。。。但自己嗰個就重讀K3!有幾失望!?!

恐龍家

首先發展得慢是你自己觀察定老師講, 老師點睇. 愈早重讀對小朋友心理影響愈細, 重讀K1 你可以呃佢升左班, 或未讀完. k2,3 未必行得通.

回覆:預算 k2 or k3 重讀,求升學意見

我個仔係10月尾, 我都係想比佢重讀K2, 佢嘅情況係有輕微自閉特徵, 社交差, 自我中心, 雖然經過自小訓練後, 依家已好左好多。 我打算睇下升左上K2後睇下佢情況, 如果追得唔好就重讀

重讀K1最好。

‹ 上一主題|下一主題