用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14/16網好?
樓主: lilbabe
go

14/16網好? [複製鏈接]

引用:今年12網多左天后一d人,+於是政府將雲景道

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-11 發表
今年12網多左天后一d人, 於是政府將雲景道官立轉去12網。雲官在14網時不算太受歡迎,而家都係,不過亦見家 ...
希望啦,官立話哂都無教會學校咁難爭

lilbabe 發表於 16-8-11 13:25
希望啦,官立話哂都無教會學校咁難爭
12網, 只有以下學校放乙一仲係必入, 其餘個D乙1大把人爭, 抽唔中就(都係中番呢D啫):

寶血
李賜豪
官立嘉道理
大坑李陞
寶覺
張凝文
黃焯菴
北角官立(雲景道)

14網, 如果無借位, 只有以下學校放乙一仲係必入, 其餘個D乙1大把人爭, 抽唔中就(都係中番呢D啫):

佛教康山
啟基

16網, 除咗4大名校(兩間基灣, 邱佐榮同柴米), 其餘都係乙1必入

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+gk678+於+16-08-11+發表女仔1

原帖由 lilbabe 於 16-08-11 發表
我一仔一女,無天主教背景,自行唔夠分,抽獎又講運氣
一仔一女14好d

回覆:hkpapa852 的帖子

多謝指教!其實我睇過下康山同啟基資料,好似又唔係咁差?啟基好多資源,仲好多net堂

引用:Quote:原帖由+lilbabe+於+16-08-11+發表我

原帖由 gk678 於 16-08-11 發表
一仔一女14好d
14嘅中學網都好?

引用:Quote:lilbabe+發表於+16-8-11+13:25+希望

原帖由 hkpapa852 於 16-08-11 發表
12網, 只有以下學校放乙一仲係必入, 其餘個D乙1大把人爭, 抽唔中就(都係中番呢D啫):

寶血
12最驚係中佛教同保良局果3間,其他都接受到

lilbabe 發表於 16-8-11 15:02
12最驚係中佛教同保良局果3間,其他都接受到
Are you sure you can accept your kid go to so-called "地球村學校"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lilbabe+發表於+16-8-11+15:02+12最

Are you sure you can accept your kid go to so-called "地球村學校"?
你指嘉道理?

引用:Quote:lilbabe+發表於+16-8-11+13:25+希望

寶血
16網培僑應該乙一入唔哂(有錯請指正),亦有人吹(重申只係吹,冇確實消息)明德、崇真嗰d都係乙一入唔哂。

引用:Quote:原帖由+gk678+於+16-08-11+發表一仔

原帖由 lilbabe 於 16-08-11 發表
14嘅中學網都好?
14網比較多男女校

gk678 發表於 16-8-11 18:16
14網比較多男女校
中學只有東區校網

回覆:lilbabe 的帖子

12網一綫小學
軒上、軒下(有聯繫中學-皇仁,庇理羅士,金文泰,鄧肇堅,全部band1)
st joe (有直屬中學-聖若瑟band 1)
華仁(17年轉14網,直屬中學-華仁 band 1)
瑪利曼(有直屬中學- 瑪利曼 band 1)
嘉諾撒 (有直屬中學-嘉諾撒中學 band 1)
聖保祿天主教(有直屬-聖保祿band 1)
二綫學校
聖雅各
寶血 (有聯繫中學-寶血女中)
李賜豪 (有聯繫中學-李潤田)

你有一仔一女,反正要搬,12亦系好選擇,仲可以上埋中學唔洗煩.

回覆:14/16網好?

12網真係好吸引,有無邊d屋苑/大廈呎價無咁貴?

回覆:14/16網好?

灣仔同大坑d舊樓無咁貴,其實可以租住先,兩房灣仔萬零蚊,到抽到咪返自己屋企,宜家交通咁方便。我都系咁做。

回覆:pekovian 的帖子

如果有留意,全港只有12網有咁多聯系及直屬既Band 1中學

引用:如果有留意,全港只有12網有咁多聯系及直屬

原帖由 Naughty917 於 16-08-12 發表
如果有留意,全港只有12網有咁多聯系及直屬既Band 1中學
如果抽唔寶校,打算叩返12網?

回覆:lilbabe 的帖子

我抽中左,唔洗叩

Naughty917 發表於 16-8-11 23:07
12網一綫小學
軒上、軒下(有聯繫中學-皇仁,庇理羅士,金文泰,鄧肇堅,全部band1)
st joe (有直屬中學-聖 ...
嘉諾撒 (有直屬中學-嘉諾撒中學 band 1)點解會係12網??? 應係14網喎!

bobo101^*^ 發表於 16-8-12 09:32
嘉諾撒 (有直屬中學-嘉諾撒中學 band 1)點解會係12網??? 應係14網喎!
我諗佢講果間係嘉諾撒聖方濟各

Naughty917 發表於 16-8-11 23:07
12網一綫小學
st joe (有直屬中學-聖 ...

金文泰已經唔係B1中學, 至於軒小聯繫果間鄧肇堅, 係叫鄧肇堅維多利亞中學, 係間B2中學, 唔係B1果間聖公會鄧肇堅中學.

寶血 (有聯繫中學-寶血女中)

已經脫咗鈎, 無關係了..... 不過就算未脫鈎, 應該都唔會有人係因為呢間中學而去考慮佢間小學
‹ 上一主題|下一主題