用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 給已有一個A仔,又打算生第二個BB的父母 ...
go

給已有一個A仔,又打算生第二個BB的父母

我大仔係A仔,之後有咗細佬,一直擔心細佬中ASD,所以做咗一系列嘅預防措施,細佬目前歲半,依然有些令人擔心嘅行為,但整體發展尚算正常,亦有治療師認為是我的預防措施做得好,雖然無法證實,也希望可給其他父母參考。

1) 細佬除了卡介苗,沒有打別的預防針。後來做生物共振時, 仍然發現有卡介苗的剩餘物。
2) 半歲開始轉飲豆奶,早一個月開始GFCF diet。
3) 諮詢過醫生,醫生睇過細佬的驗血報告後,給細佬以下supplement
- flaxseed oil
-pro-biotic
- selenium
- zinc

回覆:給已有一個A仔,又打算生第二個BB的父母

其實係每個人身體會自己排毒,但係佢地就因為缼乏某D礦物質和維他命,所以身體唔識排毒,而免疫針內含有水銀,一般小朋友能排出水銀,而佢地唔識,所以佢地打了就出事。

回覆 奀珠 的帖子

睇咩醫生?
甘細個食甘多supplement,

回覆:apple~y 的帖子

Dr Trodd

引用:其實係每個人身體會自己排毒,但係佢地就因

原帖由 lulumelody 於 16-08-10 發表
其實係每個人身體會自己排毒,但係佢地就因為缼乏某D礦物質和維他命,所以身體唔識排毒,而免疫針內含有水 ...
同意。補充一點,如果疫苗內水銀嘅份量少于某一個程度,會被視為沒有水銀成份,但係它係會儲係身著入面,想像一下,我們的小朋友由出生到2歲半會打幾多枝針?積累咗幾多?

想問你是以後唔打返定遲D打?因為小朋友入學要交針咭,衛生處會到幼稚園check!

請問細佬有咩令人擔心的問題?我大仔係A,細仔3個月…

回覆:Thisisbeanie 的帖子

令人擔心嘅有:Eye contact 麻麻、喜歡睇風扇、喜歡玩車轆及圓形嘅嘢。好遲先識用手指指嘢。
唔似係A嘅: 叫佢會望人、對陌生人會有反應、有共同專注、明白簡單指令、會學哥哥。

回覆:lulumelody 的帖子

健康院都無push 我打,暫時無呢個打算,可能等佢足兩歲先決定。

回覆 奀珠 的帖子

咁你細B是否只打了出世在醫院打的針?謝謝你

回覆:奀珠 的帖子

想問陀緊時有除了一般結構之類檢查,有無特別檢查可以做?

回覆:gabbychan1981 的帖子

對,但只打了卡介苗。

引用:想問陀緊時有除了一般結構之類檢查,有無特

原帖由 cherryyau1209 於 16-08-19 發表
想問陀緊時有除了一般結構之類檢查,有無特別檢查可以做?
無。不過Biomed醫生開fish oil俾我。

引用:對,但只打了卡介苗。 +

原帖由 奀珠 於 16-08-19 發表
對,但只打了卡介苗。
時光倒流,我連呢針都唔會打。

回覆:奀珠 的帖子

為什麼?

你們的孩子有打4合一?

回覆:Jjchow2015 的帖子

首先,卡介苗並非終生有效,一般到十多歲已失效。另外,做生物共振時治療師見到有卡介苗的剩餘物。