用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀biological science, 邊個國家好?
go

讀biological science, 邊個國家好? [複製鏈接]

我囝囝想到英國讀biological science, 但我老公反對去英國,佢話去澳州或美國好D,有無人知道究竟去邊個國家好?
   0    0    0    0

CD 發表於 16-8-9 23:09
我囝囝想到英國讀biological science, 但我老公反對去英國,佢話去澳州或美國好D,有無人知道究竟去邊個國 ...
去年我仔都係報呢科,佢只報英國!請問你先生點解反對英國呢?

回覆 DKmum 的帖子

我先生認為英國讀律師,文學,建築比較好,但有關science既科目,要去美國同澳洲,因為呢兩個國家在science上發展好過英國。而我又吾識,所以想請教下大家。

CD 發表於 16-8-9 23:09
我囝囝想到英國讀biological science, 但我老公反對去英國,佢話去澳州或美國好D,有無人知道究竟去邊個國 ...

各世界排名

好多人覺得美澳好d因為佢地發表ge研究多d 但其實好多research都係英國起源架 所以3個國家都一定有讀呢科強ge學校
同埋要睇佢讀呢科將來係想做咩bor...例如佢第日想做醫個類工作咁英澳好d因為條路無咁漫長 美國要讀上去要用好多年 所以都係睇讀呢科ge原因係咩啦~

如果只係讀大學,我覺得冇所謂,但如果打算讀埋研究,或者讀完要留在當地,咁美國會好啲,澳洲就唔知,因為英國大學的撥款冇美國咁好,教授人工亦冇美國咁高,所以好難留住頂級教授,當然大學眼中的頂級教授,係指研究而不是指教學方面,因此對一般教學影響唔大。

不過英國biological science方面頂級的oxbridge、UCL, 排名都好高,研究方面唔會差過美國,反而澳洲排名就差好遠。

除非成績頂尖, 否則最後回港做文職, 學無所用

拿到高中成績才討論 較實際

比我㨂會㨂英國。

引用:除非成績頂尖,+否則最後回港做文職,+學無所

原帖由 bforbtec 於 16-08-10 發表
除非成績頂尖, 否則最後回港做文職, 學無所用

拿到高中成績才討論 較實際 ...
還有打工皇帝 - 補習天王

‹ 上一主題|下一主題