用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 預備孩子投考IS,家裡需要提供英語環境嗎? ...
樓主: Uglyduckmama
go

預備孩子投考IS,家裡需要提供英語環境嗎? [複製鏈接]

Uglyduckmama 發表於 16-8-9 00:52
好喜歡IS的學習環境,但現在孩子英語能力一般,家裡主要是用廣東話溝通。
我倆口子雖是大學畢業,但英語水 ...
預備孩子投考IS,家裡需要提供英語環境嗎?  ==> 絕對需要.

英語水平與 native 仍有距離,有些怕教錯他 ==> 不用理會, 講得明及完整句子便可, 最差係講英文單字.

怕孩子入了IS 後不會説中文 ==> 目前目標: 入咗IS 先諗啦. 係香港生活實有機會講中文.

himching 發表於 17-1-27 11:27
預備孩子投考IS,家裡需要提供英語環境嗎?  ==> 絕對需要.

英語水平與 native 仍有距離,有些怕教錯他 = ...

絕對是!想考較好的IS現在絕對不易,我有朋友交了ESF報名費$2000,連interview也沒有!

引用:好喜歡IS的學習環境,但現在孩子英語能力一

原帖由 Uglyduckmama 於 16-08-09 發表
好喜歡IS的學習環境,但現在孩子英語能力一般,家裡主要是用廣東話溝通。
我倆口子雖是大學畢業,但英語水 ...
我情況同你一樣。我女在家全廣東話, 讀國際幼稚園。英文根據老師說應該幾好,剛有國際小學收左。我覺得屋企只講廣東話是可行的, 但要配合大量閱讀。我女極喜愛閱讀, 英文除了在學校就是從書本學來。

引用:Quote:原帖由+Uglyduckmama+於+16-08-09+發

原帖由 happyfleet 於 17-01-27 發表
我情況同你一樣。我女在家全廣東話, 讀國際幼稚園。英文根據老師說應該幾好,剛有國際小學收左。我覺得屋企 ...
恭喜!不過lS裡面同一級嘅學生,英文的聽寫講能力也好參差,呢個現象到Year 4便會浮現出來。所以仍需繼續努力。

引用:Quote:原帖由+happyfleet+於+17-01-27+發表

原帖由 oooray 於 17-01-27 發表
恭喜!不過lS裡面同一級嘅學生,英文的聽寫講能力也好參差,呢個現象到Year 4便會浮現出來。所以仍需繼續努力 ...
那如果入了小學仍然只靠閱讀, 根據你經驗是否可以保持英文唔會大落後?

引用:Quote:原帖由+oooray+於+17-01-27+發表恭喜

原帖由 happyfleet 於 17-01-27 發表
那如果入了小學仍然只靠閱讀, 根據你經驗是否可以保持英文唔會大落後?

...
個人經驗有限,不足為據,但由Year one 到 初中階段(高中我未有經驗),學校不段提醒每天閱讀的重要性,可知閱讀是語文能力不断進步的基石,有了基石才能一步步走上去。你的孩子能保持下去,已把機不離手的拋離。

引用:Quote:原帖由+happyfleet+於+17-01-27+發表

原帖由 oooray 於 17-01-27 發表
個人經驗有限,不足為據,但由Year one 到 初中階段(高中我未有經驗),學校不段提醒每天閱讀的重要性,可知閱 ...
謝謝你!

happyfleet 發表於 17-1-27 11:58
我情況同你一樣。我女在家全廣東話, 讀國際幼稚園。英文根據老師說應該幾好,剛有國際小學收左。我覺得屋企 ...

歡閱讀, 成功九成, 唔使擔心英水平.

IS 最強的特質, 就係閱讀環境.  學生一般都書不離手. 點解會咁? 因此佢地冇閱讀指標, 唔需要寫閱讀報告. 閱讀變咗佢地生活一部份, 而唔係功課一部份. 玩得多都悶, 自然會搵書睇.  係圖書館見得最多情境, 係父母唔俾仔女睇佢地喜歡嘅書, 而係睇要寫閱讀報告嘅書, 結果都知小朋友點會喜歡睇書.

我指係真正IS及小學階段,而唔係掛住"國際", "國際"學費, 請幾個"國際"教師, 話自己快樂學習,IS. 但請不要對号入座

‹ 上一主題|下一主題