用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS a.m. vs KV p.m. 好難決擇
go

HKPS a.m. vs KV p.m. 好難決擇

請問大家,邊間學校比較好,我應該點選擇

回覆:HKPS a.m. vs KV p.m. 好難決擇

你講多d你自己的小朋友和你自己的期望吧

回覆:phoebewong123 的帖子

佢學野幾快,不過好睇心情,好固執,唔逼得
之前佢係york讀pn,老師feedback都ok,佢都讀得好開心,上k想幫佢轉換下環境,我好開心hkps之前收左佢,比晒錢做晒校服,不過今日收到kv offer,而家心十五十六唔知點好
希望考到好嘅直資小學

Kv for sure

回覆 kodmama 的帖子

考熱門私就HKPS, KV名傳統同叩門勁. HKPS英文語境一流同活動教學.

引用:回覆+kodmama+的帖子 想考熱門直私就HKPS,

原帖由 SarahGil 於 16-08-08 發表
回覆 kodmama 的帖子

想考熱門直私就HKPS, KV出名傳統同叩門勁. HKPS英文語境一流同活動教學. ...
叩門即使如何勁,每間熱門名津叩門位只有十多二十數個,試想,數百甚至上千申請者去競爭二十多個叩門位難度有多高呢!有些熱門名津甚至只有少於十個叩門位,難道叩門位全都落在KV幼生嗎?KV幼生還要與本身是教友的教會名幼申請者互相爭奪。

如果讀開York又喜歡果邊既語境,KV真係完全唔同!HKPS語境好得多,KV就中數強,睇吓你要乜嘢!

剛經歷完小一呢個遊戲,KV同學們無論考直資、私小到叩門都十分理想,我地叩8間當中有5間收,最後選擇第一志願熱門津校

引用:剛經歷完小一呢個遊戲,KV同學們無論考直資

原帖由 superlove081 於 16-08-08 發表
剛經歷完小一呢個遊戲,KV同學們無論考直資、私小到叩門都十分理想,我地叩8間當中有5間收,最後選擇第一志 ...
最理想當然是有數據給參考

Kv 是一間實而不華的學校,試問當中用家便知道,學校唔會公開數據,咸魚青菜各有喜好,最緊要選擇一間適合自己小朋友

選hkps
1. 你喜歡hkps
2. 英文程度可keep
3. 考直私唔錯

你自己又跟下,咁考直私應該ok

引用:Kv+是一間實而不華的學校,試問當中用家便

原帖由 superlove081 於 16-08-08 發表
Kv 是一間實而不華的學校,試問當中用家便知道,學校唔會公開數據,咸魚青菜各有喜好,最緊要選擇一間適合 ...
每間名幼一定有人歡喜有人愁,裡面身邊總有幾個滿手offer或全軍覆沒,你説得對!最重要是選擇一所適合的學校給子女入讀

引用:如果讀開York又喜歡果邊既語境,KV真係完全

原帖由 99dogdog 於 16-08-08 發表
如果讀開York又喜歡果邊既語境,KV真係完全唔同!HKPS語境好得多,KV就中數強,睇吓你要乜嘢!

...
York的學術的確不俗,熱門的直資私小考得很好,學校功勞功不可沒,但言談之間幾位家長似乎對自己子女學校不太專重

邊間HKPS?  近年HKPS靜咗,升小數據唔多,所以好難掌握近年情況。
如果家長唔介意傳統幼校,我會㨂KV,

引用:請問大家,邊間學校比較好,我應該點選擇 +

原帖由 kodmama 於 16-08-08 發表
Kv 是邊間?

引用:請問大家,邊間學校比較好,我應該點選擇 +

原帖由 kodmama 於 16-08-08 發表
兩間都不會令你後悔,既然你子女不受硬,相信hkps會容易適應

Hkps k1位好少
入到仲要an offer 都好叻

Kv又唔差 但學費平過kv一截

哈哈,真係難揀。比我可能會跳去Kv 再補下英文。

回覆:kodmama 的帖子

HKPS for sure

請問可分享下HKPS 升小成績嗎?

有無睇過近年hkps嘅升小數據?重有,你邊間hkps 呀?火炭?kln tong ?
碧濤?