用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人選了讀英藝?
樓主: joanneling
go

有無人選了讀英藝? [複製鏈接]

回覆:aby336 的帖子

如果你講緊我小朋友玩水做錯受罰件事,我覺得唔合理。
唔合理在於
1. 老師冇同我溝通過呢件事
2. 罰既方法,對一個k1超細b要佢面壁向牆

理性討論,呢個方法你覺得合理嗎?

引用:如果你講緊我小朋友玩水做錯受罰件事,我覺

原帖由 testingabc 於 16-08-17 發表
唔合理在於
我只係講出件事,並唔係小朋友做錯受罰咁簡單,係罰既方法同溝通,點樣先真正教到佢明白成長。

有家長覺得冇問題,自己都係咁教咪ok。

引用:如果你講緊我小朋友玩水做錯受罰件事,我覺

唔合理在於
我唔係特登話你呀 我係覆緊樓主咋

老師唔同你溝通係有唔著既地方
至於罰既方法呢⋯⋯um....你有咩見解?
因為都係不外乎timeout唔比玩,企埋一邊,或者唔面向牆好啲right?
我小朋友發脾氣個陣我都會要佢係門口冷靜架,我唔知原來有人覺得唔ok...所以我覺得make sense架。佢曳呢,佢會搵婆婆,知道會幫佢嘛,因為太寵佢。
同埋我有話你小朋友其實叻架,知道自己曳左有後果呀,唔係走去搵大人哄就算呀。

testingabc 發表於 16-8-17 18:35
唔合理在於

相信每間學校都會對有機會影響其他同學的小朋友有不同的處理方法,我諗不會只有英藝有賞罰情況。

不清楚你小朋友有什麼犯錯,可能當時行為影響著全班同學進度,故老師認為可能要佢行埋—邊冷靜下。
但我個人認為可以接受。(或者你有否比呢個方法更有效即時制止小朋友影響其他小朋友的行為?還是你認為老師應放棄其他同學進度而以100% 去handle你小朋友?)

至於會否告知家長,相信無人可以肯定其他學校每一位老師都會就每一件事都一定通知家長。

相信BK每位家長都希望學校大小事務都跟家長溝通,我又覺得有幾多學校做到?就算名幼也有口黑面黑的老師啦!

可能你每報讀學校前先了解學校這方面的處理手法才報讀。不過相信冇人會答倒你。

回覆 manimumi 的帖子

其實我已無意係呢個POST再討論,正如你所講,家長無辦法知道學校每件事既處理手法,所以我先POST出自己既經歷俾其他人參考。每人要求都唔同,有人要找愛心HAPPY SCHOOL,有人要課程教深教快。你睇到我經歷可解讀為老師維持班上秩序,確保進度不受阻。我自己就唔BUY咁樣用阻嚇性懲罰教咁細個既學生,我俾水佢飲時望到實,一見到佢想玩就預先STOP佢,解釋俾佢聽玩水會整濕自己整濕其他人,其他人會唔開心,水杯係用黎飲水唔係玩,示範俾佢睇係要放入口,佢跟住做我就讚佢,表現好開心,其實一D都唔難教。我唔知老師係咪有試過用其他方法唔WORK先至罰,但既然要罰而且係罰咁多日,又阻住進度的話,我會希望老師可以同家長溝通一下,咁係家庭方面都教返佢呢樣野,唔係俾不停罰一個兩歲小朋友好嗎?
每個人揀學校,教小朋友方法都唔同,我自己覺得唔OK所以QUIT了,呢個只係以前既經歷,而老師TURN OVER RATE又咁高,唔代表而家都係咁既。

再講,其他幼稚園有更嚴重既情況出現過,膠紙封口,困黑房,HANDCUFF 縛住檯腳,掉書包,一樣有支持家長,我無意說服任何人英藝好定唔好,重申我只想講出我既EXPERIENCE俾大家參考。

回覆 testingabc 的帖子

算吧啦!呢個群組d人只比人講英藝好嘅嘢,係佢哋嘅角度,一有人提及唔好嘅就係衰人。點都好,感謝你嘅分享,我好認同你,有見地。

多謝一路真心同我分享及比意見我嘅人!

引用:回覆+manimumi+的帖子 其實我已無意係呢個

其實我已無意係呢個POST再討論,正如你所講,家長無辦法知道學校每件事既處理手法, ...
如果作為家長當然冇問題,你會望到實一實,做家長甚至predict 到佢下一步準備要做咩添。學校setting其實老師係冇可能24小時睇實一個小朋友,唔會做到你話預先就stop到佢準備玩呢個行為,我有睇你其他post既背景,sorry係我八卦 ,我相信你已經搵到一啲學校係特別幫你小朋友既。我小朋友n班唔係度讀,第二間學校係一樣有punishment, 曳一樣會timeout一樣要企埋一邊一樣比老師鬧,亦都唔得閒單單都同家長講到,呢層係正常不過既事。
其實你小朋友識得分自己做完既事岩定唔岩,佢知道自己玩倒瀉水係唔岩,我覺得呢樣好值得欣賞,佢走去罰企,佢知道要為自己做完既曳既事負責任。當然我都明白你第一下感覺會唔好啦,覺得梗係老師做過啲咩咁樣,有啲家長唔接受學校老師對小朋友嚴厲,鍾意錫既哄既都有,唔prefer 比老師罰既都有。我只係覺得正常情況下對一般小朋友,小朋友做錯事比老師罰又唔係唔合理,罰既方法又只係好普遍既方法。呢件事係大家睇法唔同,做老師既要維持課室規矩,做家長既唔高興小朋友成日比人罰又唔同家長講,我呢啲第三者睇件事覺得做錯事比人罰冇問題,樓主覺得咁比老師罰要早走早著,大家既睇法唔同,表達既方法都唔同者。

回覆:joanneling 的帖子

網路世界係咁,你開得post就總有人支持,總有人反對,你都一樣受唔住反對既聲音,我作為一個用家一樣覺得睇唔過眼要出聲。

下次出post就客觀啲,咁或者多人buy啲。

引用:Quote:原帖由+testingabc+於+16-08-17+發表

原帖由 aby336 於 16-08-18 發表
如果作為家長當然冇問題,你會望到實一實,做家長甚至predict 到佢下一步準備要做咩添。學校setting其實老 ...
分析得好, 亦無意講其他家長睇法. 而我自己是一向覺得"錯要認打要企定". 我會慶幸小朋友識分對錯, 肯勇敢面對錯. 自問我小朋友就無咁做, 我都要努力. 老師要一對十幾, 未必可以零睇漏眼, 講真一對一都會分心. 而通知你又是好個人, 亦睇你平時有否同老師溝通. 有d 家長有正職, 日間都忙到嘔, 老師特登打去同家長講你個小朋友今日倒瀉水, 亦有人都會話咁小事唔好煩佢.

大埔之友 發表於 16-8-18 07:54
分析得好, 亦無意講其他家長睇法. 而我自己是一向覺得"錯要認打要企定". 我會慶幸小朋友識分對錯, 肯勇敢面 ...

認同,如果每個家長都要求學校老師在小朋友犯錯前stop佢,我諗應該冇乜老師可以做到(—個老師最少對十個), 根本冇可能。亦non-sense.
再者,如果家長要學校跟足你果套行,咁同家長自己教有什麼分別?咁點解要番學?純粹學習學術?唔係囉!係要佢學習遷就環境,而非環境遷就小朋友。

而有懲罰制度也沒有,那要譲小朋友何時才知道現實世界也會有賞罰制度?正如犯法都要坐監

回覆:aby336 的帖子

用賞定罰去教每個人,每間學校都唔同。

我想講,罰完結果只係即時stop 到小朋友行為,並冇真正教到佢點解唔岩同應該點做。

我小朋友在家係唔小心倒瀉水而唔係玩水,就自己去左罰企,佢get 到既係水係檯面就要面壁罰企。

我之前講錯了,發生時係Pn 唔係k1.
pn教自理,對岩岩足兩歲既小朋友,睇你buy 用咩方法教。

另外你睇我背景覺得係我小朋友有問題,你可能要睇埋年份,否則令你有誤會。

testingabc 發表於 16-8-17 22:46

其實我已無意係呢個POST再討論,正如你所講,家長無辦法知道學校每件事既處理手法, ...
那麼老師當刻便需要放棄其他小朋友而只focus教育你的小朋友了。
如果我是同班同學家長應該也不太接受

回覆:manimumi 的帖子

1.茶點時間
2. 老師係教既時候,分享解釋件事,相信對其他小朋友都有正面影響。
3. 我接受每個人教育方法同選校方向不同

testingabc 發表於 16-8-18 08:38
1.茶點時間
2. 老師係教既時候,分享解釋件事,相信對其他小朋友都有正面影響。
3. 我接受每個人教育方法同 ...
那你只能向學校提出建議,因學校也應該有自己教學立詳,而非今個家長提出這樣,下個家長又提出那様,學校就很難執教了

回覆:有無人選了讀英藝?

我是做客戶服務就明d 客有時對服務期望好大, 亦間中是不合理. 記得有個case, 個生客fax 左張order 黎, 之後佢黎到要服務. 我地提供唔到服務,因為無預先通知, 收唔到佢張form. 佢話你收唔到fax 點解唔話比佢知, 但問題是我地根本唔知你會fax 野過黎, 咁我又點可以話比你知, 我地收唔到呢?

回覆 aby336 的帖子

客唔客觀睇你點睇啦?正如我亦唔覺得你客觀一樣。我開個post嘅原因講咗無數次喇,唔該你睇清楚,有無人buy是重點嗎?我是想要不同人嘅分享及意見呀!

其實點解搞到要開火呢, 真係有人用字偏激, 似係抹黑多過理性討論; 當有用家澄清, 有人就覺得呢D係反對聲音聽唔入耳.......

睇咗咁多, 只係覺得有人只係想尋求同路人, 同佢一齊抹黑幼稚園......當有其他人發表對幼稚園嘅負面意見, 就會有人話"好多謝你嘅意見呀, 我好認同你,有見地呀.....".

大埔之友 發表於 16-8-18 08:55
我是做客戶服務就明d 客有時對服務期望好大, 亦間中是不合理. 記得有個case

其實—班同學有十幾個,如果學校需要跟隨每個家長不同的教法,咁老師要記著每個學生要用不同教法,仲要預知埋小朋友在犯錯前阻止佢犯錯,就是現時客戶/(即家長)的要求

我係班主任真係人都癫!

如果A家長話又話要咁教。B家長又話咁教,咁學校究竟點教好呢??

同埋我係個班主任我會忍唔住講: 跟足你果套咁不如你自己教番?咁駛乜番學呀~

‹ 上一主題|下一主題