用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人選了讀英藝?
樓主: joanneling
go

有無人選了讀英藝? [複製鏈接]

引用:回覆+pumpkinsuger+的帖子 你都有聽聞?

原帖由 joanneling 於 16-08-14 發表
回覆 pumpkinsuger 的帖子

你都有聽聞?
Sorry, 吾記得用引用,我有朋友正是那裡的教職員,所以我相信你所講是事實

回覆:有無人選了讀英藝?

致樓主:

我回覆過你幾次,其實你睇返你自己打啲野,用咩語氣去數臭間學校,然後你得到咩回覆,你再改變自己既語氣。

你繼續希望發掘更多衰野,係你既自由,不過如果你有憑有據,大可以去投訴,你話去教育局嘛?牌照啲野我真係唔識。至於你話咁對小朋友唔公平想退學,真係冇所謂,go ahead去做,不過做完唔好發癲話學校唔肯退返錢比你。n班唔係must, 覺得貴既就等k1讀間學券學校,私校唔岩你,非常簡單。

英藝咁多分校,有咁多用家,比得起私校學貴價錢都一定係有能力,並且有要求既家長,有人可能會話一定多單非雙非啦,但就算係單非雙非,做家長既都唔會推個小朋友去死囉。如果你既post係中肯並且有建設性,我相信呢度既家長都會支持你。

引用:致樓主: 我回覆過你幾次,其實你睇返你自

原帖由 aby336 於 16-08-14 發表
致樓主:

我回覆過你幾次,其實你睇返你自己打啲野,用咩語氣去數臭間學校,然後你得到咩回覆,你再改變自 ...
你講開牌照, 我都唔識. 我上網搵資料, 好多幼稚園老師的工作都是對學歷有要求, 但無要求過要已註冊, 當中包括SKH, THINK. 而THINK 亦講明是班主任都無要求註冊. 所以...... 有關註冊的指控要再深入分析吓, 或等識既人講解講解.

其實我都唔明點解要呦,如真係好差的學校,市場自然會淘汰,我囡讀咁耐我身邊都有d冇讀嘅人話間學校唔好,但唔知點解佢又開到好多班,學校旅行時超多人,要用幾十部車先載得晒,學校行政唔好係是事實,但我囡班主任和其他兩位老師和清潔姨姨都不錯,這個是不能否認的。

回覆 aby336 的帖子

你要明白,貴唔係問題,如果值得嘅話。其實唔係要同你拗咩,你話你回覆過我好多次,又如何?我都講咗好多次我嘅出發點係咩,你喜歡嘅咪聽,唔喜歡嘅咪當我透明囉,無人迫你。仲有亦有人表示有教職員係入面做,都係咁講,只係你唔接受不同意見啫。諗住自己揀咗嘅實啱,而家似乎發癲嘅係你。

引用:回覆+aby336+的帖子 你要明白,貴唔係問題

原帖由 joanneling 於 16-08-15 發表

你要明白,貴唔係問題,如果值得嘅話。其實唔係要同你拗咩,你話你回覆過我好多次,又 ...
其實妳有冇打算俾細仔讀另一間妳認為更好嘅幼稚園呢?

引用:回覆+aby336+的帖子 你要明白,貴唔係問題

原帖由 joanneling 於 16-08-15 發表

你要明白,貴唔係問題,如果值得嘅話。其實唔係要同你拗咩,你話你回覆過我好多次,又 ...
又係你自己話貴學費 又話想退學又驚人唔肯退錢仲要搵埋教育局既?!

你post得出黎我覆你又唔得既,又要我當你透明?!

好啦,咁貴唔係問題,你又睇左咁多真正用家意見,
咁你仲有咩問題呀?

回覆 nic_bb 的帖子

我都有勸樓主無謂勉強自己俾小朋友讀一間自己無信心嘅學校架.....

仲有, 我想講, 响沙田區嚟講, 英藝學費唔算貴, 同其他私幼差唔多價錢.

用家:
小朋友PN畢業,英文質素大大提昇,說話進步不少,我覺得學費非常值得。個個老師同清潔都叫得出我仔個名,全年冇轉過老師。
課外活動也挺有意思,如带食物學習打鞭爐,好搞笑!

我都想分享下,我小朋友讀過一個學期(九龍塘),係超細b, 有一日佢食飯時倒瀉水,佢自己走去面向牆話face wall punishment, 原來係學校食茶點時玩水俾老師罰,仲要唔止一次。
學期尾班主任走左換左個新老師(net),佢完全唔清楚我小朋友情況,見家長時話佢唔講英文,只鐘意同嬸嬸講中文,而事實係小朋友只講英文.... 而小朋友只鐘意嬸嬸係因為得嬸嬸冇轉過!
因為我都打算唔讀所以冇深究,我感覺係好彩走得快!

其實佢d野真係幾深下。k2一開學已經要寫1-10 。可能我個係細仔喇。佢根本仲未識揸筆去寫😑

回覆 testingabc 的帖子

感激你嘅分享,唉…真係早走早著,無謂影響咗自己仔女,幼稚園階段好重要,影響咗就一世。

引用:回覆+testingabc+的帖子 感激你嘅分享,唉

原帖由 joanneling 於 16-08-17 發表

感激你嘅分享,唉…真係早走早著,無謂影響咗自己仔女,幼稚園階段好重要,影響咗 ...
恭喜樓主終於諗清楚。不過記得冇得退錢。

如果你真係家長,希望你小朋友會入到你心儀既學校,希望你小朋友由細到大一直係學校都唔會比老師罰。

見到你對呢啲意見就放大既黎講,之前咁多正面意見你都冇咁既反應。我覺得好可笑。

記得如果有新學校有offer的話,要好好接受每一間學校既優點同缺點,因為凡事都有兩面,每間學校都有好同唔好。

英藝用家上

vpo0615  完全同意!    發表於 16-8-17 17:36

引用:其實佢d野真係幾深下。k2一開學已經要寫1-1

原帖由 Wai12342003 於 16-08-16 發表
其實佢d野真係幾深下。k2一開學已經要寫1-10 。可能我個係細仔喇。佢根本仲未識揸筆去寫😑

...
我係岩岩k1用家,想問下你k1係唔係呢度讀?因為以我所知,k1下學期開始學寫字母,咁英藝深啲,出面其他學校k2都開始寫字,咁照計寫1-10都合理。

我n班唔係英藝讀,不過n班下學期已經畫緊線條。跟住我諗一年之後,即係k1下學期開始寫字母,又覺得可以接受喎。

或者有啲n班線條都未開始掛,哈。

我見到你嘅回應都好好笑,諗住自己揀選嘅實啱,實最好。有時都需要接受吓現實嘅,我都希望如果你係真正嘅用家,而唔係打手嘅,你個仔女都有個愉快嘅童年,唔好留有任何陰影。

joanneling 發表於 16-8-17 13:02

感激你嘅分享,唉…真係早走早著,無謂影響咗自己仔女,幼稚園階段好重要,影響咗 ...

幼稚園會影響一世嗎?選了英藝會影響一世?
好像有點兒跨張兼過了火

我始終都唔明, 點解作為用家, 稍為澄清吓D人响度道聽途說, 就俾人話係打手.....
"學校食茶點時玩水俾老師罰" - 小朋友做錯咗唔應該受罰嗎?
"幼稚園階段好重要,影響咗就一世" - 難道小學同中學階段唔重要?唔會影響一世?
總之, 唔鍾意間幼稚園咪唔好讀囉. 每間幼稚園都有好同唔好嘅地方. 真係無必要未讀就寫埋D(聽返嚟嘅)負面嘢.

其實樓主當初為何讓孩子入讀英藝?樓主對旁人說的負面消息如此敏感,又明言學費太貴,未真正開學就已經準備退學,感覺有點草率。基乎每年都有人對這校留負評,哪些真哪些假我不敢斷言,但只要隨便在網上搜尋一下就一定找到。樓主在報學校之前沒有查探一下嗎?

相信每位在這網站爬文的都是疼愛孩子,緊張孩子學業的家長。大家為孩子尋找適合的學校,但哪間真的最好?恐怕沒有人真的有十足的把握吧。

今年我第二個兒子也入英藝了,可能我比較幸運吧,阿大讀英藝時沒發生什麼不愉快事件,還很喜歡上學呢。我有朋友的孩子也讀英藝,一樣十分滿意。這些希望能給樓主多一點正面的支持吧。

還有,沒有正常父母想孩子有童年陰影的,但父母都是人,能力有限,也可能犯錯。總之但求盡了為人父母之力,盡心愛孩子,相信孩子他日也能理解的。

引用:回覆+aby336+的帖子 我見到你嘅回應都好好

原帖由 joanneling 於 16-08-17 發表

我見到你嘅回應都好好笑,諗住自己揀選嘅實啱,實最好。有時都需要接受吓現實嘅,我都 ...
又唔好講到童年陰影咁誇張

小朋友曳做錯事受罰係好正常,其實小朋友知道自己做錯左事就會有後果其實好叻丫。

返學就有學校課室既規矩,小朋友係當然要follow啦,家長唔好咁緊張就驚佢有童年陰影。

如果你小朋友讀書個陣比老師罰,希望你第時唔好郁下就投訴啦,如果唔係啲老師好慘呀。

Btw, 我覺得曳要受罰係合理既,不過個個家長有唔同教法,你覺得你有你既point去放大件事, 罰左企就要早走早著都冇問題既XDDD

‹ 上一主題|下一主題