用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 本地大學排名2016 -顧主最想請的大學生
go

本地大學排名2016 -顧主最想請的大學生 [複製鏈接]

http://www.education18.com/ranking/hk_ranking_8_2016.html

1 中文大學
2 理工大學
3 科技大學
4 香港大學

王家爸爸  呢啲野,睇下算,之前另一個話教育學院最好。  發表於 16-8-8 14:43
   1    0    1    0

其實好睇咩行業。 讀咩科。 唔同大學都有佢出名學系。不能一槪而論。

個網的創辦人 ..... 睇吓就算!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

自己個小朋友讀KU,見到CU第一KU跌到第四,咪覺得接受唔到囉~
總之各個網都有fans,啲人只睇到想睇嘅嘢,好正常
KU 部份學生咩都政治化的形象已經深入民心。某學生代表為求私人目的,不理遊戲規則,出賣相信他的人,事後還理直氣壯。這種做人態度,的確好得人驚,比我都唔敢請依種人。
依加又唔係冇得揀.......

回覆:本地大學排名2016 -顧主最想請的大學生

多口講多兩句,每個排名都有背後目的,而且中外大部分都是商業機構主辦。

我建議大家參考這些排名,要看看調查方法,問卷設計,取樣數目及分類,confidence level 這些參數。我上去睇過個網站,一句都冇提及如何調查及僱主及校長數目。

再者,間學校幾年前的護士課程出過事,自己漏波,賴護士管理局,所以提醒大家注意!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

理大的人多數都比較practical , 所以employer 比較鍾意.

呢幾間大學,個個都想讀,都要入到先得架
‹ 上一主題|下一主題