用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍神津 ?
樓主: yukisch
go

九龍神津 ? [複製鏈接]

引用:其實我係想知道,+有邊幾間津校會令各位放

原帖由 yukisch 於 16-08-07 發表
其實我係想知道, 有邊幾間津校會令各位放棄直/私校
有人喜歡傳統名津,有人喜歡直資私小

引用:終於揾到知音人 响eK幾乎一面倒傾向單性學

原帖由 gracelam 於 16-08-07 發表
終於揾到知音人

响eK幾乎一面倒傾向單性學校。
我喜歡男女校!🙌🏻

回覆:九龍神津 ?

以前比較喜歡男女校,如果兩間學質素差不多,會揀男女校。但當自己小朋友讀過兩種學校後,我依家喜歡佢哋讀齋校。

引用:我都唔鍾意齋校,但如果咁好彩抽中mcs,+st+

原帖由 qooqoobaby2010 於 16-08-07 發表
我都唔鍾意齋校,但如果咁好彩抽中mcs, st mary, 無理由因為齋校而唔讀掛😅

...
吾鍾意為什麼放乙一去抽呢?

回覆:boyi 的帖子

住41,得一粒女,無理由唔抽mcs掛

引用:住41,得一粒女,無理由唔抽mcs掛 +

原帖由 qooqoobaby2010 於 16-08-07 發表
住41,得一粒女,無理由唔抽mcs掛
我會唔抽。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 16-8-7 23:04
我會唔抽。
抽~~why not? 我只填Maryknoll-间,中左係天意……

引用:Quote:gracelam+發表於+16-8-7+23:04+我會

原帖由 Yanamami 於 16-08-07 發表
抽~~why not? 我只填Maryknoll-间,中左係天意……
一。 女校 (唔啱我女性格+ 我唔鐘意齋校) 二。 天主教

所以我之前都話我仔女一定讀唔到名校。  

p.s. 除非我仔女極鐘意齋校,否則我會選男女校為先

回覆:九龍神津 ?

揾學校時設定太多,最終受害嘅係自己。利申:讀過女校及男校,生活正常,有一大班好姊妹。阿女考小學時,冇理性別,先讀男女,再轉女校,一樣開心。

引用:揾學校時設定太多,最終受害嘅係自己。利申

原帖由 momama 於 16-08-08 發表
揾學校時設定太多,最終受害嘅係自己。利申:讀過女校及男校,生活正常,有一大班好姊妹。阿女考小學時,冇 ...
人人取向唔同。 我大原則係宗教行先,其次係仔女意願。 跟住先係男女校!!

momama 發表於 16-8-8 07:41
揾學校時設定太多,最終受害嘅係自己。利申:讀過女校及男校,生活正常,有一大班好姊妹。阿女考小學時,冇 ...
無錯,如果選校時設太多要求/限制,恐怕日後自己既心理壓力會好大,情緒反彈(起落)亦會好大。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+momama+於+16-08-08+發表揾學

原帖由 gracelam 於 16-08-08 發表
人人取向唔同。 我大原則係宗教行先,其次係仔女意願。 跟住先係男女校!!

...
我都係首選天主教學校

引用:Quote:siden+發表於+16-8-7+14:25+呢啲數字

原帖由 奥脫福 於 16-08-07 發表
完全贊同。其實派位組別都應該是屬於個人資料,資料的「主人」應該有權
查閱屬於自己的資料!
唔認同。

你當我揾d野拗下。。。 呵呵。。

直接由你身份產生出來既可以話屬於你既, 譬如: 婚姻狀況,年歲, 甚至成績可能都係。。。 但banding係統計資料, 擁有者係做統計個單位。

引用:以前比較喜歡男女校,如果兩間學質素差不多

原帖由 karen55407 於 16-08-07 發表
以前比較喜歡男女校,如果兩間學質素差不多,會揀男女校。但當自己小朋友讀過兩種學校後,我依家喜歡佢哋讀 ...
點解有這樣改變?

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-08-07+發表抽

一。 女校 (唔啱我女性格+ 我唔鐘意齋校) 二。 天主教

所以我之前都話我仔女一定讀唔到名校。   
唔㨂天主教齋校,都可以讀名校,讀SPCC咪得囉!

引用:Quote:momama+發表於+16-8-8+07:41+揾學校

原帖由 hkpapa852 於 16-08-08 發表
無錯,如果選校時設太多要求/限制,恐怕日後自己既心理壓力會好大,情緒反彈(起落)亦會好大。 ...
我由幫我女㨂幼稚園/小學及中學,都係根據我同老公大原則去揀,反而有目標去揾,唔會盲頭烏蠅咁去撞或人云亦云咁去揀一D人人公認所謂好學校。

好學校唔等於適合自己小朋友。 我係ek中另類家長!!

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-08-08+發表一

原帖由 karen55407 於 16-08-08 發表
唔㨂天主教齋校,都可以讀名校,讀SPCC咪得囉!
無錢

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-07+發表

原帖由 retriever 於 16-08-08 發表
點解有這樣改變?
因為齋校嘅老師教法同活動設計,都會針對該性別作出配合。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-08+發表

無錢
咁努力啲攞獎學金

gracelam 發表於 16-8-8 08:44
我由幫我女㨂幼稚園/小學及中學,都係根據我同老公大原則去揀,反而有目標去揾,唔會盲頭烏蠅咁去撞或人云 ...
有目標係好, 但身邊認識太多既係, 一開始既要求太高, 甚至不切實際, 好似升中B1比例唔夠XX%唔報, 功課多唔考慮, 校舍舊又唔諗.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題