用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍神津 ?
樓主: yukisch
go

九龍神津 ? [複製鏈接]

引用:其實我係想知道,+有邊幾間津校會令各位放

原帖由 yukisch 於 16-08-07 發表
其實我係想知道, 有邊幾間津校會令各位放棄直/私校
中小學0間。我喜歡面對市場需求,以教育專業智慧去教學,而不是遷就教局政策的學校。所以當有選擇時,我會選私立或直資中小學。如果錢不是考慮因素,甚至會考慮國際學校或海外留學。

選本地大學就剛相反,會選資助大學,因大學自主,資助大學的課程也面向市場,不受教育局指導,而私立大學未有足夠的資源去應付大學需求。

回覆:九龍神津 ?

上面所指的神津係好,可惜我最不愛單性學校,覺得好像欠缺些東西,點解好的大多是單性學校

我識嘅有㨂瑪利諾、聖瑪利的,放棄女拔;亦有㨂聖瑪利放棄聖保祿。

引用:上面所指的神津係好,可惜我最不愛單性學校

原帖由 peggyhklam 於 16-08-07 發表
上面所指的神津係好,可惜我最不愛單性學校,覺得好像欠缺些東西,點解好的大多是單性學校

...
相反,我喜愛單性學校,但好既男校真是唔多。

引用:Quote:原帖由+Sevendwarfs+於+16-08-07+發

原帖由 99dogdog 於 16-08-07 發表
我從來唔覺DPS係,所以我話有人覺得! 我個人覺得協恩更加唔算!我心目中稱得上所謂「神校」既只有 ...
你既定義,某程度合理架。

不少人覺得"神",  唔單只成績好,仲要有距離感。。。

咁樣講,津校邊個都可以抽返來,好難叫神。

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+16-08-07+發表

原帖由 bubuG 於 16-08-07 發表
相反,我喜愛單性學校,但好既男校真是唔多。
可能自己以前讀單性,見到好多不好的情況

你是香港人?恕我直言,你的问题顯示你对香港教育毫無認知。

回覆:peggyhklam 的帖子

所以我仔女都註定讀唔到名校,我都唔鐘意單性學校

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:peggyhklam 的帖子

終於揾到知音人

响eK幾乎一面倒傾向單性學校。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:LS/MCS 我個人覺得升自己band1a中學%唔達6

原帖由 siden 於 16-08-07 發表
LS/MCS

我個人覺得升自己band1a中學%唔達60-70%或以上不能稱為神津。協恩龍已斷,所以我唔覺得佢係。

喇沙唔係乜野神校,雖然升中人數從來冇對外公布,但亦唔係您所諗嘅咁低,小學近年都有198人小六畢業,而有16X人升上B1a書院,而且據我知上屆仲有B2學生過唔到馬路。當中點會得一半人係B1學生呢?

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-07+發表LS/MC

原帖由 Soundervolt 於 16-08-07 發表
喇沙唔係乜野神校,雖然升中人數從來冇對外公布,但亦唔係您所諗嘅咁低,小學升年近年都有16X人過到馬路, ...

你誤會了,get咗相反意思。

我意思係覺得LS/MCS係神津。因為佢地升直屬band1a 中學有起碼60-70% or above,亦即大部分小學生。其他如協恩則不是。

我非常欣賞果啲有人情味有膽識有承擔收番7成以上小學生上band1a中學嘅學校。呢啲先稱得上神津。個人意見,不喜勿插。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-7+14:09+編輯+\

我也get錯

siden  我分咗段,不過手機版面show唔到所以睇落混亂  發表於 16-8-7 14:16

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-7+14:09+編輯+\

Sorry for misunderstanding。不過我都認為就算有直屬中學嘅學校都應該對外公佈升中派位數字,對公眾增加透明度。(其實校長喺呈分學年開始之前嘅家長會對家長透露有關資料)

Soundervolt 發表於 16-8-7 14:18
Sorry for misunderstanding。不過我都認為就算有直屬中學嘅學校都應該對外公佈升中派位數字,對公眾增加透 ...

呢啲數字,甚至大約band1/2/3比例,係應該透明公開讓父母有知情權準確地為升中選校。
可惜好多學校(名校或非名校)要學生家長估估下,聖家好似係其中一例。其實係好自私的做法。何必因為行政或某些難以啟齒的原因誤人子弟。LS肯透露係有良心做法。MCS也有一早講清楚。

gracelam 發表於 16-8-7 13:48
所以我仔女都註定讀唔到名校,我都唔鐘意單性學校
所以阿女小学就讀男女校,中学就讀女校,參加泳隊都有男仔-齐操水,叫做balance番~

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-7+14:30+編輯+\

喇沙會喺三次呈分嘅成績表背後用鉛筆寫上學生所屬嘅Banding,家長係有足夠資訊去掌握囝仔升中條件。對部份成績比較邊懸嘅家長,翻開成績表背後睇Banding會好似去賭場甩牌咁嘅心情。

Soundervolt 發表於 16-8-7 14:47
喇沙會喺三次呈分嘅成績表背後用鉛筆寫上學生所屬嘅Banding,家長係有足夠資訊去掌握囝仔升中條件。對部份 ...

請問你地成績表有無全級/全班的名次?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-8-7+14:47+喇

原帖由 奥脫福 於 16-08-07 發表
請問你地成績表有無全級/全班的名次?
P1-4有班名次,無級名次。

恐龍家

siden 發表於 16-8-7 14:25

呢啲數字,甚至大約band1/2/3比例,係應該透明公開讓父母有知情權準確地為升中選校。
可惜好多學校(名校 ...

完全贊同。其實派位組別都應該是屬於個人資料,資料的「主人」應該有權
查閱屬於自己的資料!

小曳人 發表於 16-8-7 15:02

P1-4有班名次,無級名次。

咁家長都好難估計小朋友在全級的大約位置喎!

‹ 上一主題|下一主題