用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 民小定陳守仁
樓主: alicewonghk
go

民小定陳守仁 [複製鏈接]

LittleButter 發表於 16-8-7 23:56
不過,我的朋友女兒讀黃宣,説九龍城網的band 2位其實又不夠band 2生多,所以好多band 2生也有機會不幸地 ...
九龍城區B2位再少,都一定多過油尖旺區一大截。油尖旺區只有兩間B2尾至中既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wsl05 發表於 16-8-8 10:57
我都想知點樣級別唔同,邊方面?你有小朋友係任何一間讀書?利申:有小朋友就讀民小,對民生有一定認識
...
有民生小學家長, 咁我又想8啩下, 請問知唔知民小A1組別學生同A2組別學生分別有幾多人, 或百份比有幾多呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

teambuilder 發表於 16-8-8 11:50
回覆 retriever 的帖子

咩係關鍵字?
大家越嚟越鍾意玩偽術,又要整埋D詞語偽術。其實說穿了,只係個人喜好。

wsl05 發表於 16-8-8 13:32
尼個問題答唔到你,因為冇家長會知!

可惜, 因為只要知道有幾多人係A1組別, 同埋A2組別, 就可以知道民小其實大約有幾多B1學生

wsl05 發表於 16-8-8 13:51
不只是民生,其他學校都是一樣,家長只能靠派位結果來推斷!
對於有直屬中學既小學, 知道有幾多B1%學生其實更重要.

因為可以知道去到邊個位置就大致上安全

adriantai  知有幾多直屬位大約都估到去到邊安全  發表於 16-8-8 14:43

bobechristy 發表於 16-8-21 04:38
回覆 hkpapa852 的帖子

Hkpapa852, 我小兒高小丶,我已做定功課,據前輩媽媽說, 99位直屬學位:A1, 必收 ...
民生書院中一學位分佈:

中一學位

自行分配

重讀生位

統一甲部

統一乙部非保留位

統一乙部直屬學位

除非民生用晒自行學位收小學部學生, 否則一定有唔少A2組別學生上唔同中學部.

‹ 上一主題|下一主題