用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Entrance exam
go

Entrance exam

請問你地點樣準備英寄宿學校的Entrance exam?

引用:請問你地點樣準備英寄宿學校的Entrance+exa

原帖由 happybibi 於 16-08-04 發表
請問你地點樣準備英寄宿學校的Entrance exam?
去你心儀學校睇下有沒有past paper ,有的print 出來比孩子做下。冇的去其他學校網找下。

有沒有必要搵補習呢?

想報 year 幾  什麼科,,我試幫你找找試卷|

補習有限, 自己試操卷

醒目開學勳章

happybibi 發表於 16-8-5 10:33
有沒有必要搵補習呢?

要看你報什麼學校, 有些只考英文和數學, 有些要考幾科.

引用:有沒有必要搵補習呢?

原帖由 happybibi 於 16-08-05 發表
有沒有必要搵補習呢?
Year 幾呀? 我都見學校大部分是 得 英、數卷 。

希望2017去讀Year 10, 佢成績麻麻, 我驚佢過唔到Entrance Exam.  網上搵到一些卷, 都係一線學校, D英文卷好難.  我想幫阿仔搵中游的學校.

happybibi 發表於 16-8-5 13:06
希望2017去讀Year 10, 佢成績麻麻, 我驚佢過唔到Entrance Exam.  網上搵到一些卷, 都係一線學校, D英文卷好 ...
咁試吓去target 嗰堆學校website揾啦, 10間總有一間有啩.真揾不到便去一線學校找些Y9 paper做吧! 其實都是考comprehension 同 composition. 個人覺得做吓子就可以了, 至繄要都係花多d心機去時間同去打好英文底子

我個女應該都係2017去讀year 10, 大部分學校要考英、數、non-verbal reasoning, 啫係好似iq題咁,考iq. 有啲學校唔使 non-verbal reasoning, 但係要科學。數學唔難,最難係science, 因為好多野我個女間學校根本未教。你個仔讀form 幾?