用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? ...
樓主: cysw312
go

人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)? [複製鏈接]

引用:回覆+02413124+的帖子 聽家長講有啲分別:

原帖由 cysw312 於 16-08-04 發表
回覆 02413124 的帖子

聽家長講有啲分別:Kv 訓練小朋友自律, 坐得定,上小學頭幾年舒服好多,但都有D小 ...
另外,我認同sc小孩大多活潑,但並不代表上課學習時坐唔定,sc對小孩安坐及專注很有要求,以小兒班為例,我做家長義工在校講故事及幫手帶outings時,全班小孩都很留心,會輪住發問,主動而守規。

回覆 phoebewong123 的帖子

如果k2想試吓插kv會唔會好難?

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 如果k2想試吓

原帖由 cysw312 於 16-08-04 發表

如果k2想試吓插kv會唔會好難?
我覺得不難,但為什麼k2要轉?

回覆 cysw312 的帖子

我意思係小朋友升小一既影響冇大分別

回覆 nic_bb 的帖子

大仔今年升小三,升小一亦好順利,冇紀律問題,亦不算活潑

回覆 02413124 的帖子

明白,thx!是否你兩個小朋友係學習態度,做功課自律都分別不太?

引用:回覆+nic_bb+的帖子 大仔今年升小三,升小

原帖由 02413124 於 16-08-04 發表
回覆 nic_bb 的帖子

大仔今年升小三,升小一亦好順利,冇紀律問題,亦不算活潑 ...
我仔班主任説小兒是活潑小孩,在校算是乖巧,上課留心,現正放暑假,由朝到晩説話及發問,好忙

日後後悔!? 咪將D問題放左咁大

回覆 cysw312 的帖子

未知,因黎緊9月k1

回覆:cysw312 的帖子

其實點解我覺得學術分別不大,因為仔小一時,仔中文全班第一,英文第一個個女仔係kv,所以學術上接小一,應該分別不大。

引用:路過-樓主有沒有發現大部分回覆的都係SC家

原帖由 adrleu 於 16-08-04 發表
路過-樓主有沒有發現大部分回覆的都係SC家長.冇直接既KV家長.這也可概括KV家長同學校既文化.我之前也是KV v ...
K1來講,Kv 明顯比sc 深好多

回覆:phoebewong123 的帖子

引用:我比較過,+K1係,+因KV+要寫同認字.寫數字,

我比較過, K1係, 因KV 要寫同認字.寫數字,英文,中文-日,木,大,口,人. 認約70中文字. SC 認字小d未寫字. 但o ...
因為外補所以先差不多?Kv 中數又真的好有系統好comprehensive

大兒子sc及小一時冇外補

我比較過, K1係, 因KV 要寫同認字.寫數字,英文,中文-日,木,大,口,人. 認約70中文字. SC 認字小d未寫字. 但o ...
In general ,KV生寫字較快、較整齊。傳統小學老師喜歡,至少抄齊手冊   I repeat "in general".

引用:+本帖最後由+cysw312+於+16-8-3+23:26+編輯

原帖由 cysw312 於 16-08-03 發表

各有優點好難抉擇
傳統小學一定揀kv, 無得輸

回覆:人生交叉點擔心日後後悔,Sc vs Kv(會入讀傳統小學)?

同埋你話會讀傳統小學係已夠分定係要預算埋扣門?如打算要扣門就kv la, 要做卷都訓練有素

係咩, sc普遍外補?!

引用:路過-樓主有沒有發現大部分回覆的都係SC家

路過-樓主有沒有發現大部分回覆的都係SC家長.冇直接既KV家長.這也可概括KV家長同學校既文化.我之前也是KV v ...
進度來講, kv應該先進好多。

sc係臨畢業果兩個星期先默下書。。。 算係人有我有。

你係kv家長應該知kv幾時開始默書。

‹ 上一主題|下一主題