用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學(觀塘)及 香港浸信會聯會小學 邊間好? ...
樓主: lwywin0806
go

聖若瑟英文小學(觀塘)及 香港浸信會聯會小學 邊間好? [複製鏈接]

引用:唔好意思,借位一用,我今天也收call,要明

原帖由 little888 於 16-08-04 發表
唔好意思,借位一用,我今天也收call,要明早覆,好掙扎,唔知點簡,求意見?謝謝大家!

住官塘
不介意男校嗎?
冇細佬?
負擔到?
以上答案是yes, 我會 support st Joe.
基法學術與 st Joe 不同 level

引用:唔好意思,借位一用,我今天也收call,要明

原帖由 little888 於 16-08-04 發表
唔好意思,借位一用,我今天也收call,要明早覆,好掙扎,唔知點簡,求意見?謝謝大家!

住官塘
不介意男校嗎?
冇細佬?
負擔到?
以上答案是yes, 我會 support st Joe.
基法學術與 st Joe 不同 level

little888 發表於 16-8-4 16:19

住官塘
小兒好動型
派基法

無需掙扎,唯一考慮應只是學費問題。

PS:聽聞全年級一的同學係可以免來年學費。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-8-4 16:32
無需掙扎,唯一考慮應只是學費問題。
考全级第一那位, 5年都唔使交學費9月讀SPCC!

引用:Quote:shirley214+發表於+16-8-4+08:33+回

原帖由 奥脫福 於 16-08-04 發表
識一個今年小六的同學仔,佢全級三、四十名左右(全級約九十零人?或請
應屆小六家長補充),派左觀瑪。
...
我想細佬讀ST JOE,想問現在的競爭是什麼情況?

Mskakachan & 奧脫福:謝謝意見,就是有妹妹跟尾!請問level不同?

little888 發表於 16-8-4 22:33

Mskakachan & 奧脫福:謝謝意見,就是有妹妹跟尾!請問level不同?

基法唔難入(只要甘心放乙一的話),所以有妹妹跟尾不應是選佢的理由。

cherrieshum 發表於 16-8-4 21:08

我想細佬讀ST JOE,想問現在的競爭是什麼情況?

競爭什麼?如果是升中的話呢區有文章討論。

引用:Quote:cherrieshum+發表於+16-8-4+21:08+我

原帖由 奥脫福 於 16-08-04 發表
競爭什麼?如果是升中的話呢區有文章討論。
我指小一,好難入嗎?

奥脫福 發表於 16-8-4 23:19
基法唔難入(只要甘心放乙一的話),所以有妹妹跟尾不應是選佢的理由。

...
兩間基法近年放乙1都有人唔入了, 都唔好話唔難入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-5 09:38

兩間基法近年放乙1都有人唔入了, 都唔好話唔難入

如果係咁,我認為此校已「超賣」,值博率欠奉。我不會因為呢個
原因而推薦此校,乙一應該有其他更好的選擇。

cherrieshum 發表於 16-8-5 08:38

我指小一,好難入嗎?

對我黎講好易入。。。當然我都見到有唔少失敗的例子。

奥脫福 發表於 16-8-5 10:08
如果係咁,我認為此校已「超賣」,值博率欠奉。我不會因為呢個
原因而推薦此校,乙一應該有其他更好的選 ...

今年難得有會員分享油基法升中派位資料:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3295224&pid=43103963&fromuid=1389083

一如我預期, 只係屬於二線頭, 遠不如兩間兆強同聖馬太, 和聖安當差不多. 至於另一間, 升中派位應更加遜色

觀塘區4間油X, 我一向都覺得都名大於實
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 16-8-4 10:25
識一個今年小六的同學仔,佢全級三、四十名左右(全級約九十零人?或請
應屆小六家長補充),派左觀瑪。
...
咁唔知可否解讀為觀瑪已經比以前冇咁受歡迎?

請問大家知唔知道點解6年班會少人左?謝謝

引用:Quote:cherrieshum+發表於+16-8-5+08:38+我

原帖由 奥脫福 於 16-08-05 發表
對我黎講好易入。。。當然我都見到有唔少失敗的例子。
幾多個爭一個位?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherrieshum 發表於 16-8-5 15:42
幾多個爭一個位?
我仔嗰年,我都臨收工last 5個內交form,no.係9xx我估,呢間點多人都係1千頭報名

恐龍家

真心講老師好用心教書, 仔一二年級時完全明白所有課文

只因唔想玩派位遊戲轉校了

引用:Quote:cherrieshum+發表於+16-8-5+15:42+幾

原帖由 小曳人 於 16-08-05 發表
我仔嗰年,我都臨收工last 5個內交form,no.係9xx我估,呢間點多人都係1千頭報名
thx

‹ 上一主題|下一主題