用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若瑟英文小學(觀塘)及 香港浸信會聯會小學 邊間好? ...
go

聖若瑟英文小學(觀塘)及 香港浸信會聯會小學 邊間好? [複製鏈接]

今日收到聖若瑟英文小學(觀塘)call, 明早覆,唔知邊間最適合小兒?

我想要D意見分析下,

小兒非常活躍好奇, 英文比中文好

hppa  浸聯  發表於 16-8-4 12:13
   1    0    0    0

引用:今日收到聖若瑟英文小學(觀塘)call,+明早

原帖由 lwywin0806 於 16-08-03 發表
今日收到聖若瑟英文小學(觀塘)call, 明早覆,唔知邊間最適合小兒?

我想要D意見分析下,
浸聯是否荃灣那間?你住邊?返學會否太遠?

引用:今日收到聖若瑟英文小學(觀塘)call,+明早

我想要D意見分析下,
有無細佬妹?

kaatt

是荃灣浸聯, 我住荃灣, 如果返九龍灣有D遠, 但我返九龍灣
我考慮中學派位問題, 荃灣沒有太多選擇, 但荃浸在荃灣是很好學校, 而ST JOE是英文小學, 可能仔仔會習慣d, 所以吾知點選擇好

回覆:聖若瑟英文小學(觀塘)及 香港浸信會聯會小學 邊間好?

住荃灣

浸聯la

引用:住荃灣 浸聯la +

原帖由 siden 於 16-08-03 發表
住荃灣

浸聯la

引用:kaatt+是荃灣浸聯,+我住荃灣,+如果返九龍灣

kaatt

是荃灣浸聯, 我住荃灣, 如果返九龍灣有D遠, 但我返九龍灣
如果學校8點上堂,去九龍灣點都要6點幾起身,放學返到荃灣快也要下午4點幾,而且你最好問清楚校車返到TW時間。浸聯所以受歡迎都係因為佢中學派得好,而且不用學費。

回覆:聖若瑟英文小學(觀塘)及 香港浸信會聯會小學 邊間好?

梗係浸聯啦

我個仔係荃灣去九龍灣st joe,學校有保姆車6:50-3:45荃新天地上車,如果有課外活動有第二轉車,5:15到荃灣。學費$3600x10,保姆車$1800x10。

回覆:聖若瑟英文小學(觀塘)及 香港浸信會聯會小學 邊間好

我选St Joe

shirley214 發表於 16-8-3 22:18
我個仔係荃灣去九龍灣st joe,學校有保姆車6:50-3:45荃新天地上車,如果有課外活動有第二轉車,5:15到荃灣 ...
你小朋友喜歡st. Joe 嗎? 功課量如何? 測驗多吾多? 老師關心小朋友嗎? 早返學小朋友OK嗎? 品德OK嗎?

回覆 lwywin0806 的帖子

我個仔9月讀小一,未知喜不喜歡。我仔仔可早睡早起,所以問題不大。不過我選擇st joe都經過一番爭紥,問咗讀緊嘅用家,st joe係英文和數學教深咗,中文係校本書同出邊差不多,中文是普教中,其他主科英文教。每年計分嘅三次考試,默書三次。小一功課平日9-11樣,星期五11-13樣,但放學前有功課指導堂,小朋友可做一些。小朋友品行好好,老師好嚴,今年升中派位好好。因為係男校,我覺得比例上同男女校係不同計法。這些是我聽返黎,未睇到學校正式公佈。

9-11樣   

住荃灣就浸聯啦 !
唔洗日日長途坐車返放學, 留番D時間重好!
自己問心, 你有無覺得日日長途坐車會好攰 !

雖然人人荃灣覺得升中唔好, 但有個葵青幫一下,
另外浸聯升中派位又唔差, 唔洗擔心咁多!

shirley214 發表於 16-8-4 08:33

今年升中派位好好。因為係男校

識一個今年小六的同學仔,佢全級三、四十名左右(全級約九十零人?或請
應屆小六家長補充),派左觀瑪。

本來派觀瑪都無乜特別,之不過問番佢個學校選擇,不禁令我拍案驚奇!

自行:區內大熱男校、觀瑪
甲部:一)非觀瑪
乙部:一)區內大熱男校,二)觀瑪

以我所知,KL5乙二係無可能入觀瑪!佢並無特異功能,如果真係自行入
到觀瑪的話,呢個結果對黎緊的師弟仔應該都幾振奮!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

奧脫福,知道你仔仔讀聖若瑟英文小學,坊間一般有以下傳聞:
1. 學校很嚴,老師較惡,對紀律要求高。
2. 功課較繁重,但真的如上述家長說,每天有9至10份嗎?
3. 派位成績不算透明,所以推斷(或亂估)不太理想。

我替小朋友遞交了申請,想知多些真實用家意見。謝謝。

引用:+本帖最後由+shirley214+於+16-8-4+08:39+

原帖由 shirley214 於 16-08-04 發表

每日6 點起身。。。。好辛苦

其實兩間都係好學校,睇哪一間較適合你個小朋友以及家長想小朋友向哪一個方向行。我掙扎嘅學校係音小定st joe,其實兩間十分不同。我傾向音小,希望小朋友係愛嘅環境中成長,但爸爸希望男孩子多些磨練,多些承擔,去一間嚴些學校好些。所以每個個案都不同,學校收得小朋友,一定有些原因嘅,家長要好好考慮。

lwywin0806 發表於 16-8-3 19:29

我想要D意見分析下,
你小朋友活潑好奇, 浸聯都fulfil到呀 !!!!

唔好意思,借位一用,我今天也收call,要明早覆,好掙扎,唔知點簡,求意見?謝謝大家!

住官塘
小兒好動型
派基法

manmonster 發表於 16-8-4 10:38

回覆 奥脫福 的帖子

1. 學校很嚴,老師較惡,對紀律要求高。
2. 功課較繁重,但真的如上述家長說,每天有9至10份嗎?
3. 派位成績不算透明,所以推斷(或亂估)不太理想。

1. 個人認為適中。
2. 星期五會多些少,但用心做一般可以在兩小時內完成。
3. 呢十幾年都係咁,無詳細派位數據。唯一可以計到係B1+B2生的比例:一般
都在九成以上。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題