用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區中學排名Band 1 - Band 2
樓主: Sinman68
go

中西區中學排名Band 1 - Band 2 [複製鏈接]

chick1stbb 發表於 16-9-13 12:24
想請教各位前輩. 小女在12網某女校就讀, 學校沒有排成績在成績表上, 但佢的成績一直保持班內頭10內 (因有學 ...

有唔錯既直屬中學,乙部就梗係唔搏啦

mannewliv 發表於 16-9-13 15:55
其實點分係咪太空學院? AD/HD Programmes?
http://www.ywgs.edu.hk/university-offer
AD/HD Programmes 一定唔係你心目中既HKU課程(即係喺大學本部上堂嗰啲);但係Degree都唔一定係,因為太空學院(hkuspace.hku.hk)都有Degree(例如BSc in Business Management),再加上德明書院(centennialcollege.hku.hk)既Degree課程,所以實際情況比相象中複雜。

mannewliv 發表於 16-9-13 15:55
其實點分係咪太空學院? AD/HD Programmes?
http://www.ywgs.edu.hk/university-offer
3大只有開辦UGC degree, 唔會有sub-degree, 只有太有開辦degree同sub-degree, 所以YWGS講得有人入3大既sub-degree, 即係一定包括埋太空

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

謝謝你的意見!!

mannewliv 發表於 16-9-13 15:57
有唔錯既直屬中學,乙部就梗係唔搏啦
坊間流傳....高主教排頭位不少學生係乙1搏到盡的

王家爸爸  唔止高主教係咁  發表於 16-9-13 16:53
cmchang0927  係!搏qc!  發表於 16-9-13 16:47

回覆 chick1stbb 的帖子

以剛過去ㄧ年升中為例(但出生率低),我們小學3A1B有人入到bps, 直私也入到,eg coedu, dgs, hys, spcs etc. 但冇人入英華,因湊巧這批同學都選英華作自行二,而自行ㄧ放了bps. 今年只要乙ㄧ選隔離中學,全部入到even主科有不合格。今年是奇迹的一年!

回覆 cmchang0927 的帖子

女仔點搏QC ???............

我以為你講高記男仔
前年有師兄級3x, 乙ㄧ不放rc, 放qc, 中奬!

王家爸爸  前年情況好唔同   發表於 16-9-13 17:04

cmchang0927 發表於 16-9-13 16:52

我以為你講高記男仔
所以我估...灣仔B1仔根本去抽QC機會係好大下
只係...有小學搞分流...又有D家長唔敢搏

mcl203 發表於 16-9-13 16:54
所以我估...灣仔B1仔根本去抽QC機會係好大下
只係...有小學搞分流...又有D家長唔敢搏
...
有小學搞分流係因為擔心學生入咗QC,可能讀唔掂。
如果啲家長唔聽話,前年照填QC,入既機會真係好高。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-9-13+16:54+所以我

原帖由 王家爸爸 於 16-09-13 發表
有小學搞分流係因為擔心學生入咗QC,可能讀唔掂。
如果啲家長唔聽話,前年照填QC,入既機會真係好高。:happ ...
岩用到宜家,除非區內強校學生有明顯人數增多,否則都係各小學都係跟番自己條陣式去升中

hkpapa852 發表於 16-9-13 16:16
3大只有開辦UGC degree, 唔會有sub-degree, 只有太有開辦degree同sub-degree, 所以YWGS講得有人入3大既sub- ...

即係3大degree個數入面可能有太空入面既degree,亦可能無,對嗎?

btw,知唔知有邊d學校會將太空學院既收生分開公布?

mannewliv 發表於 16-9-13 19:20
即係3大degree個數入面可能有太空入面既degree,亦可能無,對嗎?

btw,知唔知有邊d學校會將太空學院既收 ...
MSS ~~~~~~~~~~~

cmchang0927 發表於 16-9-13 16:45
回覆 chick1stbb 的帖子

以剛過去ㄧ年升中為例(但出生率低),我們小學3A1B有人入到bps, 直私也入到,eg co ...

咁如果有直屬中學保守啲應該甲一填心儀中學乙一就係直屬學校?
好驚又想博

回覆 happy105 的帖子

心儀中學要入都是在乙一會入了。

mcl203 發表於 16-9-13 19:49
MSS ~~~~~~~~~~~
好少學校好似MSS,寫得咁清楚:
http://www.mss.edu.hk/Achievement/Ach1516/S6Dest1415.pdf

PP媽媽 發表於 16-8-17 00:05
王家爸爸,

想請教下,我女升4年級,讀中西區最多班又出名多功課的小學, 但小女有專注力問題治療中,佢成績中 ...

請問係咪讀緊聖彼得小學?
‹ 上一主題|下一主題