用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區中學排名Band 1 - Band 2
樓主: Sinman68
go

中西區中學排名Band 1 - Band 2 [複製鏈接]

引用:要留意,同一間學校,去到你個等級嘅志願名

原帖由 optman88 於 16-08-31 發表
要留意,同一間學校,去到你個等級嘅志願名次仲有冇機會有位剩都好重要
其實唔係好明點可以知道機會有幾大?

PP媽媽 發表於 16-9-3 17:23
其實唔係好明點可以知道機會有幾大?

其實,嚟啲都係睇情況。打個比如,呢兩年,學生小,聖鄧係 band 2 生個輪,係乙 1 都有啲機會入到。例如 QC, 係 band 1 生個輪,基本上係 乙 1 第 1 志願先有機會,去到乙 2 係冇位的。呢個情況係因為,第 1 -QC 係 乙部位位比聖鄧小,第 2 -band 1 大部份都會係 乙 1 好大部份係揀 QC,所以 band 1 生個輪,QC 去到乙 2 以經冇位。咁你會問,點解聖鄧有機會去到 band 2 生 selection 個輪有可能有位剩  (拿,理個係我假設咋,我只係用一啲家長心目中比較心儀嘅學校去做比如)?

中學大抽獎,首先係會係在同區嘅學生,分做 3 個界別,第 1 界別會抽先,佢哋抽完後,剩餘嘅學額,就會比第 2 界別嘅學生抽, 如事者再到第 3 界別。如果你個仔仔係 band 1 生,咁你嘅機會一目了然。如果係 band 2,咁你知邊啲學校你唔駛揀了。

嚟個情況,要考慮埋果間學校有幾多位比乙部。又打個比如,係 net 12, 男仔基本上係揀 QC , 再唔係就華仁/高主教/聖鄧。呢 4 間有幾多位比乙部,都係好重要。如果你係 乙 1 QC, 咁啱又 miss 咗,咁去到 乙 2 揀華仁會唔會有位呢 (華仁係 net 12 乙部得 9 個位 )?咁乙 2 又搵乜學校呢 ?(band 1 生好多會用 包底學校做乙 2,我就唔開名了,呢間學校近 10 年真係唔差,因為種子好 )

以上係我為個仔升中做嘅工課,希望幫到你。

引用:Quote:55104035+發表於+16-8-8+11:02+有沒

原帖由 王家爸爸 於 16-08-08 發表
中西區B1女校得三間:
1。英華女(B1A)
2。聖士提反女/聖嘉勒女(B1B-B1C)
聖心都係屬於中西區喎!雖然間學校喺南區

happy105 發表於 16-9-5 21:05
聖心中學係屬於南區....直屬小學係中西區 ~~~

happy105 發表於 16-9-5 21:05
中西區大抽獎階段,聖心得3個位

引用:Quote:happy105+發表於+16-9-5+21:05+聖心

原帖由 mcl203 於 16-09-05 發表
聖心中學係屬於南區....直屬小學係中西區 ~~~
大抽獎都係南區咩!咁佢自己間小學咪只可以自行同甲部先選得?

王家爸爸  甲部+乙一  發表於 16-9-10 21:43

happy105 發表於 16-9-6 19:57
大抽獎都係南區咩!咁佢自己間小學咪只可以自行同甲部先選得?
联繫/直屬位係唔使理區域....但一定要放乙1
若放乙2即係放棄联繫/直屬位 ~~~

Sinman68 發表於 16-8-3 16:17
請問中西區中學排名Band 1 - Band 2
收錄在升中派位區置頂的文章都非常有用,應該先查看再分析數據,做了功課然後才問EK會員。

尤其Khmama的數據是非常有用,每年都有更新,先在這篇文章下載所有文件:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2141081&fromuid=1501423

CFSS & SSGC

引用:Quote:Sinman68+發表於+16-8-3+16:17+請問

原帖由 sum-yan 於 16-09-06 發表
收錄在升中派位區置頂的文章都非常有用,應該先查看再分析數據,做了功課然後才問EK會員。

尤其Khmama的數 ...
多謝你呀!我要慢慢睇下先。太勁喇

王家爸爸 發表於 16-8-8 11:47
中西區B1女校得三間:
1。英華女(B1A)
王家爸爸,想請問一下聖士提反女不是B1a嗎?我見佢年報寫出嚟嘅成績幾好喎

ec1338 發表於 16-9-8 22:53
王家爸爸,想請問一下聖士提反女不是B1a嗎?我見佢年報寫出嚟嘅成績幾好喎 ...

香港邊有咁多B1a學校?
其實是否B1a唔太重要,小朋友是否喜歡先重要。

回覆 王家爸爸 的帖子

請問聖芳濟各呢

王家爸爸  有英班既中中,應該係B2a,去校網(www.sfac.edu.hk)睇下。  發表於 16-9-10 11:24
王家爸爸  對粉嶺學校唔太熟悉  發表於 16-9-10 11:17

ec1338 發表於 16-9-8 22:53
王家爸爸,想請問一下聖士提反女不是B1a嗎?我見佢年報寫出嚟嘅成績幾好喎 ...
b1a係神校,唔係咁多學校既成績可以叫做神校的,但b1b都已經係好好好好,唔駛太強求最頂尖啦,最緊要適合自己個女

mannewliv 發表於 16-9-9 19:59
b1a係神校,唔係咁多學校既成績可以叫做神校的,但b1b都已經係好好好好,唔駛太強求最頂尖啦,最緊要適合自 ...
咁全港除左SPCC, DGS, DBS, LSC外仲有邊D學校係b1a神校 ?

回覆 SingMom 的帖子

人們通常用三大入學率、dse results來介定那些是band 1 a b c.

cmchang0927 發表於 16-9-10 15:55
回覆 SingMom 的帖子

人們通常用三大入學率、dse results來介定那些是band 1 a b c.
咁即係幾多%三大入學率先叫神校?

cmchang0927  説法不太統一。。。  發表於 16-9-10 16:47

引用:Quote:mannewliv+發表於+16-9-9+19:59+b1a

原帖由 SingMom 於 16-09-10 發表
咁全港除左SPCC, DGS, DBS, LSC外仲有邊D學校係b1a神校 ?
QC SJC SMC MSC?

王家爸爸  KC都算係   發表於 16-9-10 21:45

其實一些地區名校,如曾肇添、林護、鄧顯、張祝柵etc 的dse成績和入三大率也十分好。

引用:Quote:55104035+發表於+16-8-8+11:02+有沒

原帖由 王家爸爸 於 16-08-08 發表
中西區B1女校得三間:
1。英華女(B1A)
請問如果想入到神級英華女校,要具備咩條件,要使出咩絕招同埋填表應該有咩䇿略呀

王家爸爸  考好呈分試  發表於 16-9-10 21:41
‹ 上一主題|下一主題