用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 細B難考k1嗎?
go

細B難考k1嗎?

如題,
我好心儀呢間學校,
但我個囡係超級細B,
係咪完全冇機會?
聽聞好難考入。

引用:如題,我好心儀呢間學校,但我個囡係超級細

原帖由 aibachui 於 16-08-03 發表
如題,
我好心儀呢間學校,
但我個囡係超級細B,
都收好多細b, 開生日會年尾係最多人

Thx a lot, 我會試試的

引用:Quote:原帖由+aibachui+於+16-08-03+發表如

原帖由 polliebb 於 16-08-09 發表
都收好多細b, 開生日會年尾係最多人
請問呢間學校嘅師資,功課,考試,及其他校內質數如何呢?可否分享一下

引用:Quote:原帖由+polliebb+於+16-08-09+發表都

原帖由 tbjapan 於 16-08-15 發表
請問呢間學校嘅師資,功課,考試,及其他校內質數如何呢?可否分享一下

...
功課量適中,高班通常每日2樣功課,印象中幼兒班下學期開始有簡單寫字功課。

無考試,高級下學期有記憶遊戲,即默書,唔計分,一個星期中英各默幾個字。

每次功課做得好有貼紙,記憶遊戲又做得好,年尾計數,有小禮物。

幼兒班,低班及高班一年各兩次設計活動,每個設計活動有主題,老師跟主題引導學生課程發展,例如高班時其中一個主題係職業,學生就討論有咩職業,之後投票,結果多數投警察,之後就會討論邊幾種警察,警察工作,裝備等,學校安排去警署參觀,最後老師同學生一齊用環保物料製作警察裝備,喺課室整警察裝備室,邀請校長其他老師同其他班同學參觀。其他班有唔同職業,設計活動1個月,期間無常規功課,主要係收集資料同圖片,亦會教寫有關詞語。

每個學生都會輪流有任務,例如服務小天使,幫同學吱消毒液,閱讀小天使就要負責講故事,仲會輪流帶祈禱,早會報告新聞等。

我非常欣賞學校一視同仁,學校唔算多表演,但每次都會全級同學一齊表演,例如高班聖誕會去商場表演,仲有畢業禮等,所有演出每個學生都有份參與,唔似其他學校只會搵最叻嘅學生表演。

高班最後一個月係小一生活,會好似小一咁上堂,分中美數常識視藝體育堂,唔同老師教,會轉堂,有小息,功課似小學作業,有閱讀理解,文字題等,我覺得哩1個月小一生活對升小一真係好有幫助。

學校老師流失率非常低,好多老師都做咗好多年,甚至係創校老師。英普net teacher各一。

我非常鐘意哩間學校,學校重德育,如果重學術嘅家長,哩間學校可能唔岩你。

回覆:細B難考k1嗎?

聖安德肋幼稚園係一間好開心嘅學校,為小朋友建立自信,主張友愛,著重自理,3年過得好快,畢業時大家都好唔捨得。

引用:Quote:原帖由+tbjapan+於+16-08-15+發表請

原帖由 polliebb 於 16-08-15 發表
功課量適中,高班通常每日2樣功課,印象中幼兒班下學期開始有簡單寫字功課。

無考試,高級下學期有記憶遊 ...
多謝你咁詳細嘅分享呀!呢種教學模式好吸引

引用:Quote:原帖由+polliebb+於+16-08-15+發表功

原帖由 tbjapan 於 16-08-16 發表
多謝你咁詳細嘅分享呀!呢種教學模式好吸引
係真真正正嘅活動教學,試過喺學校打邊爐,包餃子,好好玩架。