用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 小兒只看功能性書
go

小兒只看功能性書

如題,由2歲開始就只睇如小百科類嘅書,近日好鍾意睇地圖同國旗書,但對故事書沒有興趣。我想同佢睇ort,話唔鍾意,見到繪本好靚,又話無興趣。
無疑佢知識增長好,但唔睇故事書會唔會影響日後閱讀理解,定繼續跟佢興趣走呢?佢會唔會大個會轉變?

引用:如題,由2歲開始就只睇如小百科類嘅書,近日

原帖由 cindyyip21 於 16-08-03 發表
如題,由2歲開始就只睇如小百科類嘅書,近日好鍾意睇地圖同國旗書,但對故事書沒有興趣。我想同佢睇ort,話唔鍾 ...
孩子現在多大?

要建立閱讀習慣及能力首要是興趣,然後才多方面嘗試擴闊書種,在孩子的成長路上總會遇上不同情況及誘因擴闊書種的,有些是家長的用心安排,也有些是無心插柳。

huba 發表於 16-8-3 09:57
孩子現在多大?

要建立閱讀習慣及能力首要是興趣,然後才多方面嘗試擴闊書種,在孩子的成長路上總會遇上不 ...

小兒快5歲,現在都係按佢興趣買書比佢睇,否則佢掂都唔掂~

引用:Quote:huba+發表於+16-8-3+09:57+孩子現在

原帖由 cindyyip21 於 16-08-03 發表
時候未到急不來,當然你可以繼續嘗試。例如:雖然佢唔想睇故事書,但他會否拒絕聽呢(其實我未遇見過不喜歡聽故事的小朋友)?如不抗拒聽,你可以繼續在睡前伴讀(假設你以前已有跟他伴讀),又或者一齊聽 audio book。

喜歡看non fiction,男仔比較多見吧。我覺得沒問題。反而有時女仔太沉醉于故事書,不夠scientific.

b3410 發表於 16-8-3 17:44
喜歡看non fiction,男仔比較多見吧。我覺得沒問題。反而有時女仔太沉醉于故事書,不夠scientific. ...
係男仔呀。因為男數理好,女語文好吧~

cindyyip21 發表於 16-8-3 13:29
替這類孩子選書不容易,買完不看又很浪費。
倒不如先到圖書館借閱,又或直接帶孩子到書店逛。

伴讀也是一個好辦法,有時不過是在短短的十多分鐘港鐵車程時伴讀,積少成多。

培養仔女的讀書興趣先,先再想其他野
始終好過培養佢打機的興趣

小苦巴 發表於 16-8-12 12:35
培養仔女的讀書興趣先,先再想其他野
始終好過培養佢打機的興趣
也對

小兒4歲,一直鐘情消防丶工程車之類書籍,其他故事性圖書最多由我陪佢睇一次甘大把,令我頭痛。

後來我下定決心,每晚同佢伴讀時由我挑一個故事,于是每日嘗試吾同繪本。有時亦結合佢一D特別的經歷揀書(如上周他有機會摸下只貓仔,就忽然間對本關於毛絨絨動物書有興趣)。過左一段時間後,佢現正可以慢慢接受到其他非消防車之類的故事書。算是一個進步吧!