用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 什麼playgroup 可以訓練bb紀律?
go

什麼playgroup 可以訓練bb紀律? [複製鏈接]

Bb 就快15個月大(男仔),完全唔理人,成日搶人野-包括大人拎住既野同埋搶大佢8個月堂哥既公仔。
另外成日扯頭髮,同咬人,之後抄可愛錫返你一啖,鬧佢就大嗌。

希望佢仲細個時開始教

0    0    0    0

回覆:MCEsc 的帖子

呢d 係日常父母 教 多過番每日playgroup 會學到, playgroup 係教小手肌 自理多

回覆:什麼playgroup 可以訓練bb紀律?

肌肉佢好ok...
即係唔駛上...

你試吓搵吓屋企附近有冇社區中心搞嘅playgroup, 有d好似東華三院/仁愛堂lee d 非牟利機構搞嘅playgroup會冇咁商業,有教規舉,當然家長要配合啦

引用:Bb+就快15個月大(男仔),完全唔理人,成

MCEsc 發表於 16-8-2 22:02
Bb 就快15個月大(男仔),完全唔理人,成日搶人野-包括大人拎住既野同埋搶大佢8個月堂哥既公仔。 ...

試下Montessori 。
可以幫小朋友各方面既發展。
Montessori 課室好似社會既縮小版,每個小朋友有各自既工作,佢地要學識尊重所有人同事,各自有各自既責任,唔需要獎罰,小朋友都知咩應該要做咩唔應該做。
當然父母點教都有影響,之前返playgroup時,見有d父母唔識尊重人,又點可以期望小朋友會尊重人。

我以前嚮網上聽過有媽媽話Kidoplus可以訓練BB紀律, 不過我自己就未上過, 所以唔知係唔係

Kidoplus:
http://ccd.hkspc.org/kidoplus/

MCEsc 發表於 16-8-2 22:02
Bb 就快15個月大(男仔),完全唔理人,成日搶人野-包括大人拎住既野同埋搶大佢8個月堂哥既公仔。 ...
都好明白有時唔係父母想教就教到, 都有d 無奈~

自己可以試吓---> 試吓搵方法, 上網求教或搵吓書....
playgroup ---> 有時小朋友喺屋企同返學係兩個樣, 未必俾老師見到佢真實一面....
我上緊CPDA, 老師都會教規矩, e.g.) 玩要等, 食嘢要等, 玩完玩具要收拾咁..... 有興趣可以了解吓~

而也有d 班係專門教小朋友禮儀既, 都可以試吓上, 睇會唔會令佢呢方面有進步~

上九龍塘Nottingham playgroup Miss Susan的堂,我自己小朋友及朋友的小孩都被她train到有紀律

上九龍塘Nottingham playgroup Miss Susan的堂,我自己小朋友及朋友的小孩都被她train到有紀律

konew720 發表於 16-11-16 23:47
試下Montessori 。
可以幫小朋友各方面既發展。
Montessori 課室好似社會既縮小版,每個小朋友有各自既工 ...

同意!身教最重要!!

之前同女女去試堂,有位家長上堂時好有禮貌,全程笑晒口,就算個仔唔郁佢都唔會黑面。

點知⋯⋯放學後咁岩撞到佢地係藥房買嘢,個位媽媽大聲鬧“@£&#^*}*%xxx!你唔好咁pk喇!!⋯⋯”個兩個字仲要真係中文粗口,而且個樣好惡好惡⋯⋯⋯⋯我即時O晒咀(emoji)

回覆:什麼playgroup 可以訓練bb紀律?

我囝囝之前在黃埔返蒙特梭利Playgroup!
都可以訓練到小朋友紀律呀!依家都會在屋企收拾玩具,能聽老師指示進行活動。老師們都好nice,我同其他家長都可以隨時詢問老師小朋友上堂嘅情況同問教育小朋友的問題!讚!

‹ 上一主題|下一主題