用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

現在也不遲,ORT的Magic Key故事很吸引,ORT由Level 5的第一本便引入Magic Key Adventure故事,女兒在配合CD的播放下,只需8個月,便由Level 5讀到Level 9,最後她將ORT treetops及ORT AllStars的Level 9書共約40本讀完,現在很輕鬆讀Magic tree house了。女兒近日常說:"我非常愛看MTH"。                
         真心推薦ORT, 它一級級的上及累積英文生字, 讀懂Level 9後, 便能讀MTH等初級章節書

引用:其實看Harry+Potter不是看英文程度或者是之

原帖由 palmchristy 於 16-08-02 發表
其實看Harry Potter不是看英文程度或者是之前看了些什麼書, 而是看身邊的同學有沒有在看, 而孩子自己對題材 ...
同意
阿仔女p2已經開始睇,前天終於收到最新出版HP, 之前HP 只有在圖書館借,上年見他們非常喜歡HP 終於在UK 買box set

little_yolky 發表於 16-8-3 14:21
原來你小朋友都係升小四。

我阿女真係幾乎氣死阿媽, 講極都唔聽, 書展買咗一疊英文書俾佢, 佢就要嚟攝書架 ...
唔好迫佢,無興趣仲死。如果只求睇咗,意義其實唔係太大,最緊要係佢理解故事表面同深層既意思。

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 16-8-3 13:59
學界每年有個比賽叫Battle of Books,小學組和中學組兩張書單,小學組for 小五 & 小六參加,家長有時對英文 ...
除咗香港呢個,仲都可以參考埋呢個,可以sort by 作者或年級,我覺得方便啲:
http://battleofthebooks.com/2014-bob-booklist/

sarahdad  bobbob, 好介紹  發表於 16-8-3 15:40

醒目開學勳章

cherrieshum 發表於 16-8-3 13:08
原來HP不是太深?!我被它的厚度嚇倒,好像聖經那麼厚,所以不打算在小學階段讓小女看。
現在她喜歡看Magic ...
唔算好深,但一定深過mth一截

回覆:sarahdad 的帖子

「每人的標準不一,自己用自己的尺量吧。」

當然每人的標準不一,但見你在孩子的閱讀路向有清晰的目的及規範,所以才好奇你用的是哪標準。

little_yolky  好簡單,可以用中文寫一篇流暢既文章。  發表於 16-8-3 15:45
sarahdad  成績很容易反映出來, 她的成績從未讓我擔心過.  發表於 16-8-3 15:38
sarahdad  我的標準很簡單, 中英文:希望在小學階級能大量閱讀各種小說或書, 數學能善於思考. 有以上習慣, 成績很容易   發表於 16-8-3 15:36

其實 Harry Potter 只是一套特別暢銷的小說,唔係人人都有興趣睇架。我當年 HP 熱潮時都睇左一本但不喜歡,我女兒只睇左一本(都唔知有冇睇哂),也沒有迷上。但佢睇 radiomama 介紹既 BOB 書目既書又話大部分都好好睇,例外是 Graveyard Boy 佢話太驚啦⋯⋯佢現在鍾意 John Green 既書,雖然有時佢會話宜家睇既書都冇咩 Happy Ending.
睇書真係好睇興趣,而且好難話邊本更加高級。我完全唔理佢睇邊本書,鼓勵佢睇多 d 唔同作家既書,或者可以發現新大陸,只要係 young adult 書就可以啦。

MC1128  睇John Green啲書,情情塔塔,驚個女走彎路架  發表於 16-8-3 16:01

王家爸爸 發表於 16-8-3 15:21
唔好迫佢,無興趣仲死。如果只求睇咗,意義其實唔係太大,最緊要係佢理解故事表面同深層既意思。 ...
佢係對英文無乜興趣架。ORT邊度有深層意思架, 咁淺。

MASAYA  有人話angry bird套戲係講革命架   發表於 16-8-3 16:02
王家爸爸  就以低B電影憤怒鳥為例,深層意思可以係歐洲難民問題。  發表於 16-8-3 15:59
王家爸爸  如果想清楚,大部分故事都可以有深層意思。   發表於 16-8-3 15:57

IloveJJ 發表於 16-8-3 14:45
你咁樣又唔同樓主個情況喎!你呢啲直情要PG家長指引啦!咁女仔鐘意呢啲野,就天生既,佢要睇,都無法阻止。 ...

佢依家係男女校, 去到邊D狂蜂浪蝶飛到邊, 去泳班補堂都無端端有個男仔係咁痴埋嚟, 氣到C6死死下, 第二堂教佢成個泳板dup過去, 佢先至知死游開D。

小曳人    發表於 16-8-3 17:39

little_yolky 發表於 16-8-3 15:46
佢係對英文無乜興趣架。ORT邊度有深層意思架, 咁淺。
ORT好有意思架喎,表面滑稽,內裡有道德、有歷史、有社會學,妳估青田個兩套我愛讀定我會自己讀咩

little_yolky  係?  發表於 16-8-3 17:43
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-3+12:15+看書都

原帖由 MASAYA 於 16-08-03 發表
我反而想小朋友趁細個可以走多d彎路,左衝右突,條路就會越碰越闊
其實越早碰到釘、越早跌倒,越容易跌得起

引用:學界每年有個比賽叫Battle+of+Books,小學

原帖由 Radiomama 於 16-08-03 發表
學界每年有個比賽叫Battle of Books,小學組和中學組兩張書單,小學組for 小五 & 小六參加,家長有時對英文 ...
Thanks for sharing

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+16-08-03+發

原帖由 huba 於 16-08-03 發表
用 eBook 可以免除對書本厚度的心理障礙,佢哋唔會去比較 eBook 的檔案大小。

...
但都有頁數,唔會有好似睇極都唔完嘅感覺咩?

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-8-3+15:46+

原帖由 MASAYA 於 16-08-03 發表
ORT好有意思架喎,表面滑稽,內裡有道德、有歷史、有社會學,妳估青田個兩套我愛讀定我會自己讀咩 ...
青田嗰2套…真係為認讀而寫

認讀不如看台灣親子天下出版的閱讀123, 文筆優美, 天南地北說故事................

little_yolky  青田係俾再細個D既。  發表於 16-8-3 17:31

S-Kwok 發表於 16-8-3 16:15
青田嗰2套…真係為認讀而寫
我諗佢買ORT個版權返黎用顯淺既中文翻譯,好過而家咁...
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-3+14:45+你咁樣

sarahdad 發表於 16-8-3 16:21
認讀不如看台灣親子天下出版的閱讀123, 文筆優美, 天南地北說故事................ ...
呢個系列做唔到由零開始學嘛,中文冇ORT咁既系列,所以我揀日本中譯繪本去建立中文閱讀,中文繪本缺少... 好似得台灣叫好d...

引用:認讀不如看台灣親子天下出版的閱讀123,+文

原帖由 sarahdad 於 16-08-03 發表
認讀不如看台灣親子天下出版的閱讀123, 文筆優美, 天南地北說故事................ ...
閱讀123已經係比小學生,但青田係比幼稚園

IloveJJ 發表於 16-8-3 16:24
建議你搵個外國男朋友俾佢哋,咁佢哋就會知英文既重要性
我諗難d,我諗佢地鍾意梁山伯多過羅密歐
‹ 上一主題|下一主題