用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 16-8-12 10:13
Sorry,之前唔知樓主有冇提過,樓主自己同配偶有冇閱讀的習慣?父母能有閱讀的習慣,更能有效令子女一起閱 ...

我和太太都是經常閱讀的, 所以女兒很早便養成常閱讀的習慣.

我是BK/EK比較早,以及比較旗幟鮮明地反對催谷,而倡導愉快學習的家長。我反對催谷的理由主要不是催谷會令孩子不愉快,而是,催谷只能獲得短期分數的提升,但對孩子能力的培養作用有限,根本達不到預期的目標。

在saradad這個題目內,見到眾多的孩子們可以愉快地建立遠比同齡高的英語水平,似乎我用了自己的綿力鼓吹的愉快學習有了一些成果。

sarahdad    發表於 16-8-12 12:00

sarahdad 發表於 16-8-12 10:52
我和太太都是經常閱讀的, 所以女兒很早便養成常常閱讀的習慣.
介唔介意分享一下,你們平時多數看什麼書?

sarahdad  現在不能在EK分享太多, 不然有會比D無聊人post去FB嘩衆取寵.  發表於 16-8-12 13:02

引用:看來這個帖,快要上蘋果++

原帖由 sofesofe 於 16-08-12 發表
看來這個帖,快要上蘋果

佢嘅留言精華真係……
以第3個point為例,其實喺EK呢度已寫明係漫畫版,fb嗰度完全唔寫, 於是大家以自己嘅理解去比評論……無語

sarahdad  fb的post純粹斷章取義,嘩衆取寵  發表於 16-8-12 14:40

引用:Quote:huba+發表於+16-8-11+23:33+我嗰個通

回覆 MASAYA 的帖子

Little Women 和 Pride and Prejudice 我女都好鐘意。Little Women 我女有三本, 由淺到深。

引用:回覆+MASAYA+的帖子 Little+Women+和+Prid

原帖由 scyauchris 於 16-08-13 發表
回覆 MASAYA 的帖子

Little Women 和 Pride and Prejudice 我女都好鐘意。Little Women 我女有三本, 由淺 ...
請問Pride & Prejudice係咪有淺版?阿女睇過套電視,好中意,但我搵唔到淺版。

引用:Same+here,中文就青田我自己會讀後找了青田

原帖由 Babyeddie 於 16-08-03 發表
Same here,中文就青田我自己會讀後找了青田的紅橙黃綠之後就小兵,中文難有好書

...
我就淒涼了,阿女幼稚園時睇青田我會讀,同埋伴讀繪本,你知啦,我好有plan嘛,所以一口氣買咗5、6頭青田顏色系列同新既動物系列。點知,阿女突然失驚無神睇西遊記,然後跳睇閱讀123,近日執屋,好多未開封青田,我叫C6同我bit返出去我D錢成日就係咁嘥晒

所以宜家ORT一個個level買,唔敢一次買太多。

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+16-08-03+發表S

原帖由 little_yolky 於 16-08-15 發表
我就淒涼了,阿女幼稚園時睇青田我會讀,同埋伴讀繪本,你知啦,我好有plan嘛,所以一口氣買咗5、6頭青田顏 ...
嘩!5、6套好貴喎,肉痛死。
雖然我唔會咁樣買書,但我有2個壞習慣:
1) 見到想阿仔睇嘅書,會買咗先,希望佢總有一日會睇。
2) 好鍾意買科普書,雖然明知阿仔唔會睇中文科普書,但我仍然會買,諗住自己睇完可以平時搭車講吓咁。

BTW, 我覺得依家好多中文科普書(主要台灣出版)唔錯。
另外,我成日想買啲經典故事比阿仔睇,無論中、英,太多版本,有係唔知撰邊個版本好,尤其中文,小樹苗近日又出咗啲新版本,花多眼亂,結果…依家一本都未買。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-8-15 00:20
請問Pride & Prejudice係咪有淺版?阿女睇過套電視,好中意,但我搵唔到淺版。

...
Search 的時侯, check 埋 age, 有E 兩個versions.

https://www.thebookpeople.co.uk/webapp/wcs/stores/servlet/qs_searchResult_tbp?filters=2a7&searchTerm=pride+and+prejudice&storeId=10001&catalogId=10051&langId=100

‹ 上一主題|下一主題