用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

mimi222shi 發表於 16-8-5 10:52
幼稚園睇過幾頁, 一樣唔喜歡

第一套追完哂Geronimo Stilton, 就Magic Tree House.

Magic Tree House既好處係每本都有唔少重複,小朋友可以無形中鞏固咗啲詞彙、學到寫作技巧。但係都係嗰句,除非小朋友真係有興趣,主動話想睇,否則唔好太早睇。

Once certain breadth is reached, depth is important.

王家爸爸 發表於 16-8-9 12:58
我覺得淺而有趣既書先係好書,唔係好贊成拔苗式既追求LEVEL。家長最容易犯既錯誤係用打機既心態叫小朋友睇 ...
仲有短。我是learned the hard way,e加就時常remind 自己 the power of not yet

小朋友已當閱讀係興趣同習慣, 自己識揀書睇
有時隔一段時間會再睇返, 我相信佢每次睇都可能有唔同體會, 不過,我唔會考佢/問佢, 我只希望佢享受閱讀樂趣.

S-Kwok 發表於 16-8-4 10:49
我見usborne 都有好多簡易版嘅經典,有啲有埋audio, 可以帶阿仔到商務睇吓

http://www.usborne.com/catalo ...

我仔都好鐘意呢套簡易版經典

https://www.facebook.com/kengopage/posts/1153814918013565

係fb見有人講呢個post,然後健吾share出黎

sarahdad  非常好笑, fb這個人出口傷人, 不佩做讀書人, 讀壞腦了......  發表於 16-8-11 13:15
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

現在香港整個社會很奇怪, 小小嘢就被標籤成"怪獸家長", 群起攻之, 又咒人"冇X送終", 香港就是多了這一群人, 社會想進步都幾難.

我估嗰位fb嘅仁兄/姐以為大凡遠遠超越同齡細路嘅能力都係催谷出嚟,唔知道原來有D王道嘅方法可以達到。分唔清乜嘢係催谷,乜嘅係自然建立嘅人,教仔叻極有限。

sarahdad  多謝前輩出來支持我!  發表於 16-8-11 15:40

回覆 huba 的帖子

可以介紹多一點KINDLE PAPERWRITE,點樣用,有什麼優點?
THX

引用:回覆+huba+的帖子可以介紹多一點KINDLE+P

原帖由 wyh:) 於 16-08-11 發表
回覆 huba 的帖子

可以介紹多一點KINDLE PAPERWRITE,點樣用,有什麼優點?

不如先看看一些現有的討論:

Kindle數問 - 開卷有益 - 教育王國 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2906436&extra=page%3D1

至於 Kindle Paperwhite 協助家長管理及鼓勵/方便兒童閱讀的設計,可以直接上 Amazon.com 查看。

sarahdad 發表於 16-8-11 15:31

現在香港整個社會很奇怪, 小小嘢就被標籤成"怪獸家長", 群起攻之, 又咒人"冇X送終",  ...
有d人對BK, EK有偏見,其實BK同EK已經好唔同,雖然有d overlap,不過唔算好多
然後,對英文能力存在誤解,覺得一定要犧牲中文或犧牲娛樂時間先可以小學階段學有較好既英文能力

多聽多睇絕對冇問題,睇童書睇卡通聽故事對小朋友黎講係好好既娛樂,出去玩敢同鬼仔鬼妹玩肯定比留係屋企或補習社操卷好玩得多

愉快學習唔一定成績差,成績好都唔一定要地獄式練習

不過,我明白佢地帶有敵意留言既原因,其實之前都講過,你對小朋友太過planning,每一步都計到盡,肯定好多人接受唔到,有計劃唔係問題,但如果可以同小朋友一齊計劃會比較理想,亦都係為佢將來有自己planning著想

另外,其實harry potter都係童書,覺得小學生冇能力睇呢點比較令人費解,小五小六有能力睇得明睇得享受冇問題,當然,從來唔睇英文書既除外

sarahdad  我雖有很有Planning,但亦十分尊重小朋友的選擇, 每次讓她選書時,我都會比幾本適合她程度的書, 讓她自己選來   發表於 16-8-11 17:48
Sugarbabegirl    發表於 16-8-11 17:09
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

「其實harry potter都係童書,覺得小學生冇能力睇呢點比較令人費解,小五小六有能力睇得明睇得享受冇問題 ...」

不難理解的,就算在EK內見到不少小學家長說孩子已看過H P,但這並不代表香港的大多數,甚至已上中學的學生中,沒有閱讀習慣的仍大有人在,更不要說什麽H P或其他流行小説與經典文學。在F B已反映了部份這樣的學生。

sarahdad    發表於 16-8-11 17:22

回覆 huba 的帖子

KINDLE PAPERWRITE很好用, 我剛買了一台美版的,還可以去amazon.com申請免費去除廣告, 我同佢講,美國D廣告對我沒有用,因為我在香港. 不用五分鐘,amazon.com的員工便和我免費去除廣告.

其實小朋友由小愛閱讀的好處很多, 起碼比起沉迷打機, 上網和不當用手機好得多, 更比起把小朋友送到補習社或操卷有興得多, 有大量閱讀習慣的小朋友, 能輕鬆在學業上拿到優異的成績. 這是一個良性的循環, 小朋友在學校讀書輕鬆咗, 自然有多D時間去閱讀課外書, 讀他們喜歡的topic.

Lingfung813  Agree  發表於 16-8-11 22:39

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-8-11+17:28+編

原帖由 sarahdad 於 16-08-11 發表

回覆 huba 的帖子
Good. Am glad to know they removed the ad. for you free of charge.

回覆 eviepa 的帖子

真心佩當年前輩在EK推廣閱讀的重要性, 如果有多D家長能看到你的文章, 他們的小朋友就不需動不動送去補習社或狂操卷. 我就是在EK看了你推廣閱讀的文章, 認同閱讀的重要性, 很早便培養女兒中英文閱讀的興趣和習慣.

回覆 huba 的帖子

就是這樣, 他們認為送孩子到補習社是理所當然, 在家看小說便是"怪獸",在補習社度過童年叫快樂, 在家看閒書卻形容成地獄.
或許他們永遠不明白愛閱讀的人的真正"快樂"!

sarahdad 發表於 16-8-11 18:10
回覆 huba 的帖子

就是這樣, 他們認為送孩子到補習社是理所當然, 在家看小說便是"怪獸",在補習社度過童年 ...

以佢地fb既受眾黎睇,佢地應該唔會送小朋友去補習社,對成績好甚至可能有敵視目光,因為直覺認為而家制度下一定係大量補習同練習先會好成績,更甚既係,可能未有小朋友既人更多

MASAYA 發表於 16-8-11 18:39
以佢地fb既受眾黎睇,佢地應該唔會送小朋友去補習社,對成績好甚至可能有敵視目光,就算係未搞清對方以咩方 ...
未有小朋友的人,更不知道為人父母的責任.

huba 發表於 16-8-11 16:53
「其實harry potter都係童書,覺得小學生冇能力睇呢點比較令人費解,小五小六有能力睇得明睇得享受冇問題 . ...

我之前在另一個topic提過有個小朋友升中後才第一次看chapter book,他媽咪偶然看到我仔看的wolf hill level4 和tree top 11質疑小二如何會看得明,更不理解為什麼小二男仔可以坐定看書,她有三個仔(小二,小五,中一)都吾相信有可能,她的兒子從不看書,看書只為交讀書報告,肯間中自發揭下的書就只有老夫子

‹ 上一主題|下一主題