用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: sarahdad
go

Deleted   [複製鏈接]

Babyeddie 發表於 16-8-4 16:44
佢d行文好多broken sentence.用conjunction 用了很多在句子開頭---这些都是我覺得怪怪的原因

...
節奏快既故事,有時會用比較多對話(短句子)、口語(唔完整句子),亦比較多用間接描寫,所以可能唔習慣。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-4+13:05+真係好

Babyeddie 發表於 16-8-4 16:46
無意冒犯作者,會再反省下佢咁寫的目的

Big warts had given birth to little warts, and those little warts in their turn had grown and swelled and had babies and ...   有啲似活著裏面福貴同饅頭既對話,饅頭問福貴小雞長大之後會點樣,福貴話小雞長大變鵝、鵝長大變羊、羊長大變牛。

醒目開學勳章

void

引用:Quote:Babyeddie+發表於+16-8-4+16:46+無意

原帖由 王家爸爸 於 16-08-04 發表
Big warts had given birth to little warts, and those little warts in their turn had grown and swell ...
謝謝你

Babyeddie 發表於 16-8-4 14:28
參考下
巧深啊

Babyeddie 發表於 16-8-4 14:29
journey to the center  of the earth曾經是我中學時至愛的故事書

引用:我仔尋日問我,到底係邊個設定he,+she,+it+

原帖由 mansum92 於 16-08-04 發表
我仔尋日問我,到底係邊個設定he, she, it 要加s架,點解must同should冇s, 但need就要加s…佢覺得英文好煩 ...
多看書,這些便不是問題

mansum92  又唔係有大問題, 只係覺得煩  發表於 16-8-4 22:00

Babyeddie 發表於 16-8-4 16:32
這個版本我在圖書館見過,對阿仔來說太深

引用:高小男仔會鍾意Captain+Underpants。

原帖由 王家爸爸 於 16-08-04 發表
高小男仔會鍾意Captain Underpants。
小一已看,大部份講屎尿,我不喜歡

王家爸爸  其實我唔太贊成太細睇呢本   發表於 16-8-9 12:53
little_yolky  男仔最鐘意屎尿屁。  發表於 16-8-5 10:58

阿仔只係接受到d英文書系半頁字半頁圖,如果唔好彩俾他發現有幾頁全版系字,他系吾會開始的

本giraffe,pelly and me 第一頁全版系字,我幾經辛苦才令他坐低聽我讀左三頁,跟著他發覺後面的頁數全部有圖,他才肯自己完成整本書
亦因為這原因,他唔肯開始看magic tree house,他打開幾頁大叫,無圖吖

回覆:LeeCC 的帖子

睇horrid Henry
Galaxy zack

Radiomama 發表於 16-8-4 16:40
閱讀能力指標只能作為參考,語文能力和文化背景要相輔相承,經典作品不是為孩子而寫,小學生就算會讀,都不 ...

同意,Lexile 只係比父母的一個參考,小朋友係唔會理的。其實小朋友睇書同我地睇電影、煲劇差不多。鍾意個故事類型,自然會追, 唔鍾意就點都唔會睇。我女幾忙都可以keep 到 一兩日睇一本小說,但我唔覺得佢英文好,佢純粹係追劇 turbo 模式。但係睇得多書,我真係覺得佢係比較善解人意 - 理解到唔同人唔同背景遭遇會有唔同諗法。所以我會鼓勵佢睇多 d award winning 既書,認識多 d 唔同既作家,不同視角性格同價值觀。
Wonder 有另外一本 (Aussie and Me?) 以另外幾位主角視角寫,女都話好好睇。

四隻貓  Wonder 好睇!  發表於 16-8-10 09:16

引用:My+son+is+an+early+reader+so+he+has+read

原帖由 at2015 於 16-08-02 發表
My son is an early reader so he has read most of the books you mentioned in a very young age. But fr ...
我仔都係睇percy jackson, 唔like harry potter

birdbird  我仔也是. 但喜歡 HP movies.  發表於 16-8-8 18:35
王家爸爸  Percy Jackson 都唔錯   發表於 16-8-5 08:29

引用:Quote:原帖由+at2015+於+16-08-02+發表My+s

原帖由 miffyumiffy 於 16-08-04 發表
我仔都係睇percy jackson, 唔like harry potter
Ranger's apprentice 也好看

cherrieshum 發表於 16-8-4 19:46
小一已看,大部份講屎尿,我不喜歡

幼稚園睇過幾頁, 一樣唔喜歡

第一套追完哂Geronimo Stilton, 就Magic Tree House.

最好一套有幾十本, 睇完整個系列再開始過.

sarahdad    發表於 16-8-5 11:23

我個升p5,L level p4 頭check 有800+ 应該同native grade  4差多, 其實一般800 樓上都會介意睇1000定咩,佢就嬲求其,興趣行先

回覆 Radiomama 的帖子

同意.

小朋友的心境 / 閱歷/興趣 始終要去到某個 '程度', 先至會對某d 書產生興趣與共鳴,
那管佢讀到晒書中所有字, 係冇共鳴/感覺就係冇. 不過, 遲多幾年再睇, 可能感覺又唔同.

我仔, 極鍾意 wonder, 推介給我, 我地然後一齊去睇 Auggie & me (有一 part 令我感動落淚)...
呢兩本書絕對顯淺,
但大人睇都有共鳴.

閱讀以興趣為大前提, 才會持續
睇咩書係佢自己揀, 當係嗜好, 我又唔會限制佢
不過, 無伴讀之後, 係佢講返故事俾我聽多, 我好少睇佢啲書.

王家爸爸  持續睇真係最重要  發表於 16-8-9 12:55

mimi222shi 發表於 16-8-9 08:43
閱讀以興趣為大前提, 才會持續
睇咩書係佢自己揀, 當係嗜好, 我又唔會限制佢
不過, 無伴讀之後, 係佢講返故 ...
我覺得淺而有趣既書先係好書,唔係好贊成拔苗式既追求LEVEL。家長最容易犯既錯誤係用打機既心態叫小朋友睇書。

‹ 上一主題|下一主題