用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一所需程度
樓主: OP妮歌
go

考小一所需程度 [複製鏈接]

有心唔怕遲。識人小學先嚟學。當然學發音嘅嘢, 早啲學, 效果會好啲。

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-07+發表數學在

原帖由 lui 於 16-08-07 發表
教單雙數,我用圍棋教,排成百粒。佢一理通百理明。自己明白1002是雙,我教雙。佢自己理解單即是乜。所以我 ...

你係爸爸?

其實一幅啤牌都好多野玩。。。

但係唔少家長都係買d pre packaged左既所謂益智玩具。

借題發揮下,而家好多媽媽唔只玩具要pre packaged,  活動都係, 譬如什麼workshop....

回覆:ok3 的帖子

好多謝你的回覆。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-07+發表

原帖由 lui 於 16-08-07 發表
數學在乎理解,我不現實,做唔出背左先。
某場合,聽到個至叻媽媽同隔離分享小學心得,話學習數學好簡單,就係操多幾頁。

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-08-07+發表教單雙

原帖由 retriever 於 16-08-08 發表
你係爸爸?
我係媽媽。我不是數學人,小學數學好差,因為老師解唔明我。中五才開少hiu.我明小朋友click 住邊。以前幫個小四五補數,我做左一本notes俾佢。最後佢由不合格變80幾。n年後我在書局見到一本書,同我自制的notes內容一樣,作者系數學老師。我個時難以置信。所以我真心認為數學是要玩,不是操(起碼幼稚園和初小)我從來不買pre packaged玩具。none of electronic toys.其實我冇乜買玩具,執下二手咁(我唔系冇$,不過認為小朋友不用物質,到今時今日,同小朋友出街乜都不會買,除左食物。去OPor 迪士尼,見到玩具會話想要,我叫佢地摸下,便走。唔會扭。買書最多(不過執人書都幾百本)。學術班我女冇上,我教不到的如音樂和體育有幾様。面試班..最後上左。知道左女女坐不定,所以不停找方法改。所以對我有得著少少。我有個大,以前工作忙冇理佢,只外判給人教,最後當然不理想。我也是從錯誤中學習。

lui 發表於 16-8-8 11:43
我係媽媽。我不是數學人,小學數學好差,因為老師解唔明我。中五才開少hiu.我明小朋友click 住邊。以前幫個 ...
要令小朋友有興趣, 同用佢地明白既語言/方法去教, 小朋友先會明白.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我係媽媽。我不是數學人,小學數學好差,因為老師解唔明我。中五才開少hiu.我明小朋友click 住邊。以前幫個 ...

敬佩!

媽媽對數學有操題以外既認知係較少有...

"去OPor 迪士尼,見到玩具會話想要,我叫佢地摸下,便走。唔會扭。買書最多(不過執人書都幾百本)。

媽媽叫小朋友見現具摸下唔買更係少之又少... (我認識既爸爸反而有唔少係咁做, 不過係老餅D 既 )

印象深刻係見有幾個媽媽在TOYRX, 一齊推著購物車, 同D 細路講, "睇下有咩買啦!"

似自己血拚多D..

引用:Quote:lui+發表於+16-8-8+11:43+我係媽媽。

原帖由 hkpapa852 於 16-08-08 發表
要令小朋友有興趣, 同用佢地明白既語言/方法去教, 小朋友先會明白.
係。所以我冇買數學作業。只用實物,加口問文字題(加笑料的文字題,小朋友鍾意silly野)我見佢都幾ok.中文就唯有睇書儲字(唯有因為我有很多好繪本,不過現實時間有限,現在只能投放入d認字既書裡去:)

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-08+發表

原帖由 lui 於 16-08-08 發表
係。所以我冇買數學作業。只用實物,加口問文字題(加笑料的文字題,小朋友鍾意silly野)我見佢都幾ok.中文 ...
Yes 時間真的很有限!好擔心呢!但總不能拔苗!常常提自己!

引用:有沒有辦法記實英文詞語?小朋友記了要提好

原帖由 哈呣 於 16-08-08 發表
有沒有辦法記實英文詞語?小朋友記了要提好幾才記得,難得記得,過幾日又會忘記!求賜教!🙏&#12859 ...
其實英文比中文易。中文死記,重疊試記憶鞏固。英文見多了可併或近乎。懂併音可以幫助。多伴讀。不過時間緊迫你唯有日曰讀下(其實花的時間不多)主力個d生字

同意,我自己有數學碩士學位,但丁點無教過小朋友數學。
我認為數學係思考,如果佢末準備好操練無意思。講真小學6年數學,如果佢有興趣學,中一1年時間就可追返晒。

引用:Quote:lui+發表於+16-8-8+11:43+我係媽媽。

原帖由 qpalzm 於 16-08-09 發表
同意,我自己有數學碩士學位,但丁點無教過小朋友數學。
我認為數學係思考,如果佢末準備好操練無意思。講 ...
我家有兩個數學專家。老爺是精算系教授阿女呢d小皃科,佢地冇興趣參與。所以我只能夠逛下書店取經

lui 發表於 16-8-9 12:12
我家有兩個數學專家。老爺是精算系教授阿女呢d小皃科,佢地冇興趣參與。所以我只能夠逛下書店取經

...
如果小朋友有興趣可叫老爺遲D講下數學的歷史呀... 呢D絕對係寶藏黎的。

qpalzm 發表於 16-8-9 13:33
如果小朋友有興趣可叫老爺遲D講下數學的歷史呀... 呢D絕對係寶藏黎的。
其實有d 野,家族世代相傳係好事,家庭成員有某些才華是有原因的。

相反地,有d 父母,又唔係音樂世家,但又要求子女係音樂天才,自己都唔識游水,又強迫孩子習泳,....又要孩子學畫畫,轉頭又過藝術家搵唔到食........

我主張的是順其自然,勿過度催谷,家庭才愉快。

引用:Quote:lui+發表於+16-8-9+12:12+我家有兩個

原帖由 qpalzm 於 16-08-09 發表
好好:)當年未嫁入門,佢俾佢要出版的書我comment.我o咀了。除了grammar 我可能識comment外,個d符號佢識我我唔識佢。不過佢d太高level.我大女中二時佢教佢probility.基本一黎就答案,佢地唔識解太淺的。

‹ 上一主題|下一主題