用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教大家排名次序................
go

請教大家排名次序................ [複製鏈接]

幼稚園班主任建議我找活動教學小學,仔仔比較活躍和多意見發表,我不想傳統催谷,我不要訓練神童,只想6年小學保持學習興趣和不要扼殺小朋友的思維空間.

我發覺所有學校綱頁,很多並沒有提及何種模式,在有限的資料找到以下的學校....

*不要多功課
*不催谷學生,因材施教
*小班或活動教學
*關愛學生,不因成績差異而忽略學生

(家住新蒲崗,如果除了以下學校,各位有其他學校提供,歡迎!歡迎!)

就請大家幫忙排選擇次序,謝謝!

慈雲山基慈小學 / 黃大仙東頭邨福德學校 / 慈雲山真鐸 / 头獻主會浦仁小學
   0    0    0    0

回覆:請教大家排名次序................

基慈功課都多了

CACAO123  謝謝  發表於 16-8-2 22:31

引用:幼稚園班主任建議我找活動教學小學,仔仔比

原帖由 CACAO123 於 16-08-02 發表
幼稚園班主任建議我找活動教學小學,仔仔比較活躍和多意見發表,我不想傳統催谷,我不要訓練神童,只想6年小學 ...
咁ideal的學校,現實不存在!

CACAO123  謝謝提醒  發表於 16-8-4 21:52

CACAO123 發表於 16-8-2 02:25
幼稚園班主任建議我找活動教學小學,仔仔比較活躍和多意見發表,我不想傳統催谷,我不要訓練神童,只想6年小學 ...

我不要訓練神童,只想6年小學保持學習興趣和不要扼殺小朋友的思維空間.

咁你作為家長又點樣令你小朋友保持學習興趣和不要扼殺小朋友的思維空間 ?

家長先會扼殺小學程度小朋友學習興趣 及 思維空間,  你有無逢假期同小朋友去科學館, 博物館, 郊野公園, 會唔會讓小朋友獨自參予無廣東話嘅外國交流營 ???

唔好推落去學校身上 .,  睇吓 CCTVB 嘅超能老豆 學吓點樣做人家長 啦

無論有錢定無錢, 栽培小朋友唔係學校, 係家長, 比多D時間去留意佢地, 去發掘佢地潛能啦

CACAO123  我冇諗住推落學校到,但點都要搵間合適ga  發表於 16-8-4 21:55

Bettylau 發表於 16-8-4 00:18
我不要訓練神童,只想6年小學保持學習興趣和不要扼殺小朋友的思維空間.
認同..

CACAO123  多謝  發表於 16-8-4 21:55

醒目開學勳章 王國長老

回覆:請教大家排名次序................

一星期返幾多日學,幾多日週未?如果學校夠刺激,一星期一次週未都分分鐘無埋。樓主個問題好正路。
家校合作,缺一不可。點算推落學校度?

引用:幼稚園班主任建議我找活動教學小學,仔仔比

原帖由 CACAO123 於 16-08-02 發表
建議你 logos

你講既一堆津校,其實無咩幻想空間。

要知道官津學校係普及教育既主要組成部份,普及即最基本,又個個一樣。

實際上當然唔會完全一樣,但差別唔會大。

CACAO123  如果冇,都要搵間冇咁谷既學校  發表於 16-8-4 21:57
‹ 上一主題|下一主題