用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 聖家
樓主: kongman
go

聖心 vs 聖家 [複製鏈接]

回覆:聖心 vs 聖家

睇見不同朋友的幾位女兒情況 (St Mary, 聖心,聖家),個人係逢嘉諾撒的都一定不會考慮。我認識的,得St Francis的女孩尚會識笑下,其他讀到壓力太大成日喊,好陰功。

awesome_family    發表於 16-8-15 07:34

咁一可能我同嘉諾撒會真係有d緣分…我另外識三個表姨甥女,係st mary讀,兩個讀得幾好,一個讀得差(會考得10 or11分,佢同屋企関係好差)依家都企企理理,其實係我眼中,依個讀得差嘅,反而係智商最高嘅一個,但係亦都係最反叛嘅一個……我覺得點樣攞到學校嘅優點,盡量發掘小朋友嘅強項,我覺得係家長嘅工作。我無工人,所以我日日都見到我囡嘅同學/師妹,好大部份都好開心……小朋友喊,會唔會係小朋友上堂唔太專心,媽咪同佢溫書,溫到起火,鬧佢,小朋友咪喊囉……慢慢,個小朋友一聽到媽咪話溫書,咪喊囉。

回覆:bb560 的帖子

根本不能以偏概全。每一間學校都有人歡笑有人愁,聽到什麼意見視乎認識的是在愁的還是在歡笑的。在同一個家庭,不同兄弟姊妹有不同的性格,快樂指數都可以有顯著差異。

beagoodman 講得啱, 間間學校都有人讀得開心有人讀得唔開心, 有時讀得唔好唔係本人讀唔到書, 可能只係因為錯配。

我堂家姐以前讀st mary 讀到喊哂咁, 升中要去玫瑰崗, 之後高中去到外國攞獎攞到手軟。佢依家係外國做野, 無一份工做多過兩年, 佢坐唔定, 唔鐘意同一個環境留太耐, 鐘意周圍試新野, 嘉諾撒會學校太傳統唔適合佢。

我自己讀st francis, 個時有同學年年考全班最尾幾個, 好唔開心, 四年級去左聖雅各即刻全班十名內, 玩好多課外活動, 成個人自信哂, 五年班已經入左精英班, 最後去左真光。如果佢無走, 一定升唔到band one 中學。

引用:根本不能以偏概全。每一間學校都有人歡笑有

原帖由 beagoodman 於 16-08-09 發表
根本不能以偏概全。每一間學校都有人歡笑有人愁,聽到什麼意見視乎認識的是在愁的還是在歡笑的。在同一個家 ...
我認同你講法,能力上有差異會有不同效果。有人默書記極都記吾到入腦,有人看一看便默啱晒。找啱適合學校比小朋友讀是很重要的。比你入到名校也未必頂得住,最後傷心離塲例子真係太多了。

引用:聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,

原帖由 beagoodman 於 16-08-08 發表
聖芳濟唔清楚,聖心有教深教快,天神也是,一年級書單已需買2年級年書,二年級已開始有精英班。聖家無教快 ...
返2個半鐘,真的嗎?如提早放暑假就咁好啦😀😀

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 debbielau 於 16-08-09 發表
0800 -1030。聽説(有錯,請指正)教育局有規定上學的日數,津校不能隨便太早放暑假。

回覆:beagoodman 的帖子

係,6月頭考完試後放10:30,直到開始放暑假
我都希望學校可早的放暑假可早去旅行

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-08+發表

原帖由 debbielau 於 16-08-09 發表
聖心私小都係六月初考完試番7:40-10:30,番三日對卷,幾日上課(玩遊戲學習),有些宗教活動,然後結業禮,好多時都唔駛番添。

回覆 meowymeowy 的帖子

唔係掛,我女同佢d同學都返得好開心喎…當然,唔識笑的總會有,但間間學校都有返得開心同唔開心嘅小朋友…

引用:+本帖最後由+sheffield+於+16-8-11+17:23+

原帖由 sheffield 於 16-08-11 發表

回覆 meowymeowy 的帖子
真係咁橋識的幾位女孩子分別入了呢幾間。St Mary的那位考第尾,學校照比佢試升,媽媽地獄式幫佢補,所有假期、weekend無哂,睇見都得人驚。聖家的那位應付到,但不時做功課做到10點,反而係媽媽怕了,決定轉校。聖心的成日喊住讀書做功課,成日比人鬧,無哂自信,好慘。
身邊都有朋友/同事呢幾間畢業,St Francis的係bubbly d, 較易滿足及友善。

其實小朋友讀得開唔開心要視乎家長知道錯配左之後,捨唔捨得放手轉去第二間讀,定死挨6年?

meowymeowy 發表於 16-8-11 22:01
真係咁橋識的幾位女孩子分別入了呢幾間。St Mary的那位考第尾,學校照比佢試升,媽媽地獄式幫佢補,所有假 ...
你說的是聖心私小還是津小?

我識幾個聖心私小, 他們讀得好開心, 功課比津小少, 當然默書, 小測幾乎每個星期都有, 但他們仍有時間玩, 不是坊間講到咁辛苦, 我覺得真係要睇小朋友本身是不是可以長期作戰的類型, 覺得默書, 小測是一件辛苦事, 可能我認識的他們本身都是啱傳統學校, 所以佢地幾輕鬆, 星期六, 日要預少少時間温習, 但整體上很好.  佢地幾個都係聖幼生上私小, 都冇咩大問題.

sheffield  是,就是如此!  發表於 16-8-12 10:58

我女讀津小,其實我見一般同學仔都唔係讀得咁辛苦喎… 唔好嚇親人

津小係派位入,質素比較參次,當然有人覺得讀得辛苦啦

引用:Quote:meowymeowy+發表於+16-8-11+22:01+真

原帖由 kongman 於 16-08-12 發表
你說的是聖心私小還是津小?
私小

除了學術之外,聖心對課外活動也同樣重視嗎?

sheffield  個人覺得不重視…  發表於 16-8-17 13:46

那是不是說學校並沒有太多課外活動讓學生參加,只要求學生讀書?聖心津小也有這種情況嗎?

回覆 kongman 的帖子

津小比私小活動多!私小有點窮也節儉…返半日,有時間都用來趕教書啦!如媽媽只想孩子在學校讀好書,早點放學回家吃屋企飯才做功課和玩課外活動的,當然揀聖心。相反,不想自己搞課外活動,想囡在學校乜都搞埋才回家的,聖心唔啱你…
‹ 上一主題|下一主題