用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園開始報名喇
樓主: Elisemjben
go

學之園開始報名喇 [複製鏈接]

回覆:guangdong 的帖子

Thank you!

引用:Thank+you! +

原帖由 Candygo 於 16-08-26 發表
Thank you!
有pn果啲學校預佢特別少位。所以好多人pn 要爭取一席位..... 而家資訊發達年代,見到人地有做既野,自己又會有壓力要做,例如一天一位家長話自己小朋友已識5 個字.... 然後另一個話我早就識.... 再一個話我小朋友入學前已閃100字.... 講果位唔係突登要晒,但可能聽果位又會覺得死啦,我跟唔上,好大壓力..... 都係自己點睇架姐

回覆:學之園開始報名喇

其實幾月出世學校會直接唔見?9月出世係咪唔使報LH……

回覆:begoodtome 的帖子

N係,k應該唔係,因為學校網頁寫左:We will accept 2017-2018 K1 applications for children who were born between 1 September 2013 and 31 December 2014 starting from 1 August 2016. The closing date for applications is 15 October 2016. For details, please refer to the “News & Updates” on the front page of our school website.

引用:朋友唔怪獸,所以放棄了LH+offer +

原帖由 win888 於 16-08-23 發表
朋友唔怪獸,所以放棄了LH offer
報時唔知學校類型?收左先放棄?

引用:朋友今年剛有K1+offer,+話d家長好怪獸wow +

回覆:tingkit 的帖子

點怪獸法,報9個興趣班?定係每日伴讀?用足心機,考到LH, 父母一定係肯為孩子付出果堆,如果小孩吸收力強,家長教多一點也無可厚非,怪獸這詞經常被濫用。可能有些家長回家不跟學習,只顧happy, 人家用心裁培就話人怪獸。不過,大前提一定要有足夠時間比小朋友玩耍,而且對學習不抗拒。

引用:點怪獸法,報9個興趣班?定係每日伴讀?用

原帖由 SnowlyL 於 16-08-28 發表
點怪獸法,報9個興趣班?定係每日伴讀?用足心機,考到LH, 父母一定係肯為孩子付出果堆,如果小孩吸收力強 ...
Yes, totally agree.

引用:Quote:原帖由+Candygo+於+16-08-26+發表Tha

原帖由 Chan343 於 16-08-27 發表
有pn果啲學校預佢特別少位。所以好多人pn 要爭取一席位..... 而家資訊發達年代,見到人地有做既野,自己又 ...
咁多網上佐證都仲玩閃咭

我係lh家長 想分享下
Lh學術係幾深 但老師教到 小朋友學到 我又唔駛點理佢 佢跟到就ok 而家好多學卷學校都教到好深
怪獸家長無處不在 國際學校一樣有 唯有成日叫自己克制住

kellyvicbb 發表於 16-8-30 09:13
我係lh家長 想分享下
Lh學術係幾深 但老師教到 小朋友學到 我又唔駛點理佢 佢跟到就ok 而家好多學卷學校都 ...
AGREE!
‹ 上一主題|下一主題