用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
樓主: Tata2016
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

beagoodman 發表於 16-8-3 00:23

如果有人同時有SPCC同鮮魚行offer,應可上A1橫掂都係,就用埋MIT, Oxford , Cambridge 來講,入到 ...

今年鮮魚行個Al女仔去左果間小學,咪又在隔離帖俾人踩到一棟都無囉!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:宣小 vs 新油天

不過有點真的想不通,二個朋友分別入同一間band 1A中學,讀一缐私小那位(小學時考全級5X)在band 1A中學考前十,讀地區名津小那位(小學時考全級頭十)考全級中下,那是否私小同津小學習程度真的有分別?

Yanamami  有㗎!  發表於 16-8-3 07:53

奥脫福 發表於 16-8-2 23:26
關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。
關鍵字......

我既"關鍵字", 從來無九華, 因為我視為"關鍵字"既學校只在港島區; 我朋友既"關鍵字"亦從來沒有九華, 因為佢得個女

說穿了, 只係個人喜好啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:不過有點真的想不通,二個朋友分別入同一間

原帖由 peggyhklam 於 16-08-03 發表
不過有點真的想不通,二個朋友分別入同一間band 1A中學,讀一缐私小那位(小學時考全級5X)在band 1A中學考 ...
始終津小大部份係中小,一入到英中出現D問題,一D都唔出奇~~~

引用:Quote:奥脫福+發表於+16-8-2+23:26+關鍵字

原帖由 hkpapa852 於 16-08-03 發表
關鍵字......

我既"關鍵字", 從來無九華, 因為我視為"關鍵字"既學校只在港島區; 我朋友既"關鍵字" ...
関鍵字尤其嚴重在用家父母身上,一見D子女就讀學校既関鍵字,不少都要砌到盡

不過有點真的想不通,二個朋友分別入同一間band 1A中學,讀一缐私小那位(小學時考全級5X)在band 1A中學考 ...
好難一概而論,又唔清楚邊間同邊間,不過來自邊間都好,入左同間中學,基本上係同一地點重新出發,唔認為小學的老本可以食好耐。

retriever 發表於 16-8-2 22:03
你意思係每天1.5hr 功課+1.5hr 補習?

我仔放學無人湊, 一星期有2日去對面補習社做功課, 每次1.5小時, 我未見過佢番屋企係未做晒功課

佢無補習,  考呈分前先開始補習

唔知你講咩關鍵字

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+16-08-03+發表

原帖由 beagoodman 於 16-08-03 發表
好難一概而論,又唔清楚邊間同邊間,不過來自邊間都好,入左同間中學,基本上係同一地點重新出發,唔認為小 ...
唔係指剛升上,係keep到中三也是排頭呀

朋友小朋友地區名津小全級頭三,去了何文田B1A津中學,考級中下。

另一朋友小朋友私小頭三內,去了B1B西區真資中學,考級二十內。

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+16-08-03+發表

原帖由 punlik 於 16-08-03 發表
例如AXX叩入皇X,同地區小學派入皇X,統計上大家都是入band1A學校,但實際上可能兩個小朋友一個是band1A學 ...
可能程度唔係最主要。 根據壇內資深AXX家長所言, 學校功課唔多但深入,培養孩子學習態度,唔hea,  自律, 時間管理等。。。

上到中學,以上既習慣確認好重要。而家好多孩子既小學成績都係父母關顧出來,不少優異生上中學後較自由了,父母亦唔可能管得咁多。如果本來學習缺乏主動性,好快會無電。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-03+發表

唔係指剛升上,係keep到中三也是排頭呀
正如我所認為,小學老本不能食太久,上到中三都係咁,只能說那個學生在同一間中學的成績比另一個好,讀到中三同小學的correlation仲有幾多?不過如果覺得私小好d同埋可以影響咁深遠,咪只報小私小,有心儀的,連大抽獎都可以唔參與。

原帖由 beagoodman 於 16-08-03 發表
正如我所認為,小學老本不能食太久,上到中三都係咁,只能說那個學生在同一間中學的成績比另一個好,讀到中 ...
普遍媽媽們關心結果,過程欠奉。

學生考前列有多種原因,learn ahead是其一。 學生自己learn ahead是一種態度, 認唔認同,起碼係學生自發。

小學程度深令學生learn ahead到中三? 除非係學生養成自發,唔係豬仔都有用盡一天。

所以幾間神校考小,傾向唔考認知考態度,考邏輯。。。 孩子當刻程度高低不重要。

回覆:宣小 vs 新油天

我都選新油天

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+13:01+編輯+

如果以同一間BAND1A學校來講, 同學水平接近 (最多是BAND1A與C ...
唔明,你指learn ahead到中三, 定中六?

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+14:39+編輯+

learn ahead係咁意思咩?

你其實只你講個結果比較,band 1a dse成績勁d.

之前討論係講緊過程, 如果小學幫學生learn ahead,  係咪維持到中六呢?

‹ 上一主題|下一主題