用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
樓主: Tata2016
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

mcl203 發表於 16-8-1 17:49
高主教成績前列既都好多係6年後出公海再搏過...最終好多都成功
唔成功既又可以番屋企抖吓....好穩陣:joyous ...
重點係喺高小出公海搏, 唔得可以番屋企抖吓. 其它冇backup嘅小學出公海搏, 唔得?! 可能已葬身大海了

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-1+17:49+高主教

原帖由 ok3 於 16-08-01 發表
重點係喺高小出公海搏, 唔得可以番屋企抖吓. 其它冇backup嘅小學出公海搏, 唔得?! 可能已葬身大海了:joyous ...
謝謝高見。

我應該對自己選擇有信心才對

回覆 JJDINOSAUR 的帖子

宣小肯定高一線, 睇升中派位好明顯, 宣小勝,
不過, 宣小要交學費, 如有細佬細妹無得跟住入, 這是需要考慮的地方

Tata2016 發表於 16-7-31 23:46
有細佬跟尾,請問大家會點揀?
睇完呢個帖, 都幾好笑

我仔前兩年新油天畢業

乜油天好谷讀了6年真係唔覺, 我仔每日做功課唔超過1.5個鐘, 佢放學去補習社1.5hr, 一星期有幾日留校玩課外活動到5pm, 6點半回到家, 8點開飯, 未見過佢未做完功課

除了九華之外, 派得幾個區外名校
得4成派band 1, 就咁數, 都有8x-9x啦
http://www.ycps.edu.hk/wordpress ... ry1516_20160712.pdf

hppa    發表於 16-8-3 00:30

回覆:miffyumiffy 的帖子

宣小有得揀學生又收幾千學費,升中純數據根本就要比新油天好,就算差唔多,已代表教學性價比低,唔抵讀。

無得揀學生,又來自五湖四海,新油天的升中表現其實算難得。如果target 去津中,扣除宣小的高比率升去直資中學,大家其實唔係相差咁遠。掉反轉來講,如果除去家庭經濟負擔能力(呢方面平均宣小應明顯優越)的因素,新油天的學生好似宣小咁多人去考直資中學,可能成就出另一張截然不同升中成績表,樓主有細仔跟尾又心儀九華,換了是我,我prefer新油天。

回覆 Tata2016 的帖子

叩呢間要唔要111? 考什麼?

回覆 beagoodman 的帖子

小朋友入到合適的學校

回覆 Tata2016 的帖子

有沒補習? 或是學校學術已很好唔洗補?

回覆:宣小 vs 新油天

油天

引用:Quote:Tata2016+發表於+16-7-31+23:46+有細

原帖由 miffyumiffy 於 16-08-02 發表
睇完呢個帖, 都幾好笑

我仔前兩年新油天畢業
你意思係每天1.5hr 功課+1.5hr 補習?

油天名氣大,但係而家家長關注"關鍵字"學校。 九華今時今日已經唔算關鍵字。

回覆:punlik 的帖子

私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生 intake 完全唔同。絕對唔同意新油低一線過宣小。而且升中好過九華嘅亦絕對唔止一個半個囉!喺津校來講, 新油升中派位絕對非常亮麗!要留意, 新油係無聯繫中學, 有咁嘅升中率非常難得!

hppa    發表於 16-8-3 00:34

關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生+int

原帖由 CSSMF 於 16-08-02 發表
私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生 intake 完全唔同。絕對唔同意新油低一線過宣小。而且升中好過九華嘅 ...
Agree! 有d人一味話谷,但係具體點谷又講唔出,又盲踩一通話谷得唔值,又唔去睇下係唔係有咁多津校在無直屬中學情況下有如此升中成績,到有第一身家長現身發言又唔服.....

hppa    發表於 16-8-3 00:34

引用:關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。

原帖由 奥脫福 於 16-08-02 發表
關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。
唔明什麼是關鍵字,可賜教?

引用:Quote:原帖由+CSSMF+於+16-08-02+發表私小

原帖由 beagoodman 於 16-08-02 發表
Agree! 有d人一味話谷,但係具體點谷又講唔出,又盲踩一通話谷得唔值,又唔去睇下係唔係有咁多津校在無直屬 ...
因為其中一些家長仲維持在要俾$的名私一定比津校好一截的見解- 嗱,我只同意好一些,不同意好一截。

另外一些家長,佢地正俾緊$讀名私。唔覺得名私高人一截,又如何justify自己個個月俾$交學費?

hppa    發表於 16-8-3 00:33

Emmmm........唔通真係要討論到开学先決定到?

Tata2016 發表於 16-8-1 10:49

哥哥係九龍塘名幼,但覺得不太適合SFA & APS,好彩叩到入油天,有細佬跟尾同目標係九華

其實答案己經顯然易見。不過想不到有人唔止踩小學,就連中學都踩埋。。。
咁樓主你就要諗清楚。。。

係咪有人玩緊震倉喇!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

心中已有答案,感謝各位無私的意見,共勉之

hppa    發表於 16-8-3 00:36

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+00:01+編輯+

原帖由 punlik 於 16-08-02 發表

spcc和鮮魚行兩間都是好學校,考慮到生源,不可以直接比較.但 ...
如果有人同時有SPCC同鮮魚行offer,應可上A1橫掂都係,就用埋MIT, Oxford , Cambridge 來講,入到咪入去讀囉,真心恭喜晒,但何須亂踩其他?(我唔話你,你唔係)

‹ 上一主題|下一主題