用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
樓主: Tata2016
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

回覆:JJDINOSAUR 的帖子

我就揀高主教,升中穩陣D~~~

這𠆤instrument ok, 中、西樂団都要

如果本身有樂器,可向老師提出。

引用:我就揀高主教,升中穩陣D~~~ +

原帖由 mcl203 於 16-08-01 發表
我就揀高主教,升中穩陣D~~~
但宣小升中成績也很亮麗,男拔搖籃。
高主教書院也不過是 b1c,有人說爭歺餐死也不過如此。

judy  有冇數据睇吓!  發表於 16-8-1 17:25
hkpapa852  自從轉咗DSE, 男拔入U率不見得好過高主教好多  發表於 16-8-1 16:59

引用:如果本身有樂器,可向老師提出。

原帖由 小Monkey 於 16-08-01 發表
如果本身有樂器,可向老師提出。
你是指小學的老師?

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-8-1+15:25+編輯+

點駛萬銀,點解昇梗中學都仲用3,幾千?

引用:Quote:章太郎+發表於+16-8-1+10:00+考到宣

點解考到宣小....就會係新油做頭4成的band 1應該唔難??
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...:joyous ...
即係 = 多多人覺得去插班係 easy 執一樣

retriever 發表於 16-8-1 16:56
點駛萬銀,點解昇梗中學都仲用3,幾千?

係部份津小....某D玩法已成既有文化
無論你升硬中學....或無心直上中學....使費已在部份家長係必然既事
又即係所謂學校唔谷 家長谷....又另即係使左既唔一定志在直上中學...又或上唔到中學
所以....私小使費大於津小唔一定係絕對
使一皮有幾難....黎一個全科補+3-4樣体藝....一皮未必夠找數 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

"考到私小就咁易係津小入前40%, 現實又好多係某D津小前50%都係放棄私小先入津小既 ,唔使神化直私咁識揀5歲既考生"

我咁睇, 私直揀人有佢乎一套. 如果一位小朋友有好多學校收或跑到最後, 我覺得MEAN SOMETHING..

如果係一間半間, 其他衰哂, 就算神校收都唔代表咩野...

私小/津小生態唔同, 不少私小唔重抄寫仲深度... 考到私小確唔你保證津小前列.

私小入津小更加正常不過, 錢係好重要考慮. 而且津小有直屬津中, 除左DG, 諗唔到私小有邊間更吸引.

引用:回覆+mcl203+的帖子 "考到私小就咁易係津

原帖由 retriever 於 16-08-01 發表
回覆 mcl203 的帖子
高主教有直屬津中,不過是 b1c。請教:值得嗎?

利申:只得一粒仔

adriantai  B1 is already very good. X2  發表於 16-8-1 18:07
hppa  值得. Do not get the wrong impression that B1C not good enough. B1 is already very good.  發表於 16-8-1 17:21
hkpapa852  我會選高主教  發表於 16-8-1 17:17

D校隊爭出學界果陣又要使多1萬幾千,明操暗操,其他他校D插班生幾個月後就少在前列位置,所以先有D奇怪,考到私小就咁易係津小入前40%, 現實又好多係某D津小前50%都係放棄私小先入津小既 ,唔使神化直私咁識揀5歲既考生

正确,邊處都生活艱難。

生長於美國嘅,要努力工作。生長於津巴布偉嘅,也要努力工作。美國人想去津巴布偉做人上人,咪搞笑啦。

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 17:16

有無準備中學出國?

除左昇中入U, 對孩子小學成長有無什麼期望?!

如果係抽獎前, 我一定話留宣小抽獎.

一鳥在手呀! 況且高主教都已經好唔錯. 今年爭小一幾多人? 你想6年後出公海再搏過?

hppa    發表於 16-8-1 17:35

高主教中學都好好啦喎....進可攻退可守...6年間可因應小朋友去調整...唔太離譜直中包底

宣小升男拔要暸解吓係小朋友取到乜背景長處....考入數字未必代表一齊~~~

回覆:retriever 的帖子

期望小朋友留港入U,不過也不排除中學出國,要看小朋友到時意願。

唉,我揀左高小,冇參加大抽獎,比其他人事後話我蝕底 ,我係咪錯?

hppa  no la. my friend made the same decision as yours.  發表於 16-8-1 17:44

JJDINOSAUR 發表於 16-8-1 17:39
期望小朋友留港入U,不過也不排除中學出國,要看小朋友到時意願。

唉,我揀左高小,冇參加大抽獎,比其他 ...
路係你同小朋友一齊行既, 唔抽獎關佢咩事?

自己覺得OK就可以了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:ok3 的帖子

係,真係怕怕。盡見人生百態,慶幸自己一鳥在手

ok3 發表於 16-8-1 17:29
一鳥在手呀! 況且高主教都已經好唔錯. 今年爭小一幾多人? 你想6年後出公海再搏過?
...
高主教成績前列既都好多係6年後出公海再搏過...最終好多都成功
唔成功既又可以番屋企抖吓....好穩陣

引用:Quote:JJDINOSAUR+發表於+16-8-1+17:39+期

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
路係你同小朋友一齊行既, 唔抽獎關佢咩事?

自己覺得OK就可以了
多謝你。

引用:Quote:ok3+發表於+16-8-1+17:29+一鳥在手呀

高主教成績前列既都好多係6年後出公海再搏過...最終好多都成功
唔成功既又可以番屋企抖吓....好穩陣:joyous ...
多謝你地

高小真係進可攻、退可守。雖然讀私小洗費好大,但睇完你地以上留言高見,又覺得津小洗費少又不是必然的了。而我地只有一粒仔,真的不想因為條件限制而唔比機會佢

多謝大家高見,今天學了不少!

‹ 上一主題|下一主題