用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
樓主: Tata2016
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

beagoodman 發表於 16-8-1 12:51
平均成績比九華更高的中學。

以前睇過油天昇中統計, 印象中昇入成績好過九華既中學, 每年只係一個半個...

beagoodman 發表於 16-8-1 12:57
得罪講句,呢d真係井底之見,報讀宣小同全港入讀小一的人佔多少,有好多小朋友無讀名幼,無考直私,只因家 ...

態度重要過程度....

而家幸福既小朋友, 程度好多係SPOON FEED 番來..

其實以升B1中學比例去衡量一線私小同一線官津小學, 根本就不公平了吧!

私小收生自主, 加上要俾學費. 入讀私小既家庭, 基本上全部對學業上既要求都唔會太低. 但官津小學呢? 即使係一線名校, 因為9成以上學生都係全部派入嚟既, 唔一定所有家庭對學生學業都好有要求, 所以一線私小同線官津升B1比例會相差20%, 甚至30%, 其實一D都唔出奇.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有鬥心和自律的, 入APS考B1a中學 !

http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

真實例子:新油天班1,tennis 有名次,自行皇仁無行,最終九華!父母期望其實好高,入九華不是佢地目標。

kkhon  一心入皇仁就要入軒官啦,揾黎搞!  發表於 16-8-1 14:57

如果一定要考慮细佬跟尾的話,那就油天。

不過油天谷得來未必值.

正确。

但是都谷得好厲害,猶其抄寫!朋友仔最後hea樂器亦只得九華。父母及囝仔好不甘心。所以心宜九華入新油天ok, 但唔好諗住唔駛谷!

retriever  對呀... 油天好哂名勁谷... 津小生源問題, 谷得來抄寫會多過私小.  發表於 16-8-1 16:10

回覆:宣小 vs 新油天

如果我有仔入到九華我已經開香檳。

所以我prefer揀新油完全方向正確

回覆 beagoodman 的帖子

同意,大把吾使補習,父母自己教,成绩仲top。吾好以为讀津校就好易跑出,競爭同壓力一点也不比直私少。另外考到好的小学或叩到门绝不代表以后讀書一定叻,吾努力一样屎得。好似我仔果级1x个叩门生,有6,7成依家吾知排左去边。考得前的小一,二有一班人;小三,四又另一班;到小五,六呈分競爭更激烈。

回覆 retriever 的帖子

如果中学target男/女拔丶St Paul coed 丶LS丶St joe 丶Maryknoll/mount 丶St Mary ……好老實油天就吾係果杯茶。

回覆 Tata2016 的帖子

兩间都谷,要入神级中学,錢不成问题宣小,只求band1中学油天。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-1+12:03+點解考

原帖由 ok3 於 16-08-01 發表
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月 ...

我小朋友小學都係讀津小,仲要有直屬小學,(每月唔計交通開飯既),真係見唔少同學係使費好甘,過皮都好常見,去到去中尾段都極少見係每月3兩K使費,都穩穩陣陣極大機會升直屬中學,根本唔使點爭位

D校隊爭出學界果陣又要使多1萬幾千,明操暗操,其他他校D插班生幾個月後就少在前列位置,所以先有D奇怪,考到私小就咁易係津小入前40%, 現實又好多係某D津小前50%都係放棄私小先入津小既 ,唔使神化直私咁識揀5歲既考生

引用:回覆+Tata2016+的帖子 兩间都谷,要入神级

原帖由 kkhon 於 16-08-01 發表
回覆 Tata2016 的帖子

兩间都谷,要入神级中学,錢不成问题宣小,只求band1中学油天。 ...
入頂級學校唔一定係睇成績既

kkhon  咁有幾多人吾使靠成绩入大学  發表於 16-8-1 15:12

回覆 kkhon 的帖子

kkhon 咁有幾多人吾使靠成绩入大学

我代答

通常D1賽場成日攞獎, 或年年某某校際比賽都入4強既中學, 都收唔少係相關技能有優異表現既學生(通常都唔多理佢地既成績)  

不過呢班人, 好多時候都係入唔到U果班

kkhon  唉!运动員生涯好短暂  發表於 16-8-1 15:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-8-1 15:07
入頂級學校唔一定係睇成績既
咁有幾多人吾使靠成绩入大学 發表於 1 分鐘前

咁要先界定點算係成績"好"了

讀大學當然睇成績啦....成績公認要好既就睇入乜大學入乜科了

最後....唔信我講既就請随便....我只係分享我知果DD ~~~

hkpapa852 發表於 16-8-1 15:19
回覆 kkhon 的帖子

問下D朋友....同學係來自边D小學.....又分左去乜班
就唔難知來自乜乜小學既....係咪如坊間所講手瓜個個都係好硬既
只睇成績....係咪全部都係123份子....咪得囉

hkpapa852  我地好似做咗名校淡友咁喎   發表於 16-8-1 15:25

回覆:retriever 的帖子

虛心請教:如果兩間私校比,宣小 vs 高主教,大家又點睇?
我小朋友有一樂器旁身。

kkhon  宣小,但好似老师会安排玩咩樂器。  發表於 16-8-1 15:54

甚麼樂器?

引用:甚麼樂器?

原帖由 小Monkey 於 16-08-01 發表
甚麼樂器?
大提琴

‹ 上一主題|下一主題