用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
樓主: Tata2016
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

引用:Quote:beagoodman+發表於+16-8-1+10:38+如

原帖由 retriever 於 16-08-01 發表
EK 絕大部份都係以昇學條件考慮, 財務負擔方面當然係樓主考慮啦...

不過油天谷得來未必值.
點様谷?點樣谷得唔值呢?唔洗錢㗎喎。我姨甥讀緊,年年都攞學業獎,讀得好開心,小一至小六連精英班都無分,佢連補習班都無上。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-01+發表E

原帖由 beagoodman 於 16-08-01 發表
點様谷?點樣谷得唔值呢?唔洗錢㗎喎。我姨甥讀緊,年年都攞學業獎,讀得好開心,小一至小六連精英班都無分 ...
請問小朋友去左B1中學?

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-1+09:58+編

SFA都有offer,但太谷及校舍舊早已放位

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-1+11:18+編輯+

原帖由 punlik 於 16-08-01 發表
哥哥不算學術型小朋友,我其實唔想佢太辛苦

回覆:宣小 vs 新油天

我傾向讀津校,慳返D錢再俾佢喺有興趣嘅方面投放資源。升中方面,只要做到頭50%,都有機會升到B1中學,有細佬必收,可以減低細佬考小一嘅風險。而且兩個夾埋大拿拿慳返百幾粒,可以幫小朋友做好多嘢。

章太郎 發表於 16-8-1 10:00
考到宣小的小朋友學術應該不弱吧,咁响新油做頭4成的band 1應該唔難吖。綜觀交通學費細佬,新油就足夠了。

...
點解考到宣小....就會係新油做頭4成的band 1應該唔難??
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...

呢2間V S都要諗,
又唔係2間神校V s,
差不多。

monodad 發表於 16-8-1 11:56
我傾向讀津校,慳返D錢再俾佢喺有興趣嘅方面投放資源。升中方面,只要做到頭50%,都有機會升到B1中學,有細 ...

樓主個CASE, 兩間都無中學, 用錢方面差別易計....

反而好奇, 亦想討論下津直屬跟直資龍, 在駛費方面既差異.

津直屬上中學有位數限制, 人地跑你唔可能停, 因為睇名次睇人頭...

所以有唔少人外補, 幾樣ECA 搏入校隊, 將來搏留多個機會俾面昇中....

直資龍係滿足昇中條件就OK, 唔一定要跟人跑...

所以問題如下:

讀津直屬, 零學費唔等於零駛費.

讀直資龍, 是否讀津校既課外駛費, 完全復制加 ON TOP 落直資學費上.

最後有無可能, 兩者駛費其實係COMPARABLE?

mcl203 發表於 16-8-1 12:03
點解考到宣小....就會係新油做頭4成的band 1應該唔難??
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...:joyous ...
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月洗費過萬. 貴過讀直私

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-1+12:30+編

其實讀任何學校,會外補嘅始終都會外補,例如讀神校龍,你亦可以選擇唔外補,不過會唔會影響成績就冇人會肯定,但相信大部分父母都希望子女無論讀咩學校都名列前茅嘅。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-01+發表

原帖由 Tata2016 於 16-08-01 發表
請問小朋友去左B1中學?
佢出年才升中,佢自己鐘意九華,但佢成績優異,佢父母想同佢試更高。

punlik 發表於 16-8-1 11:44
名校間間都辛苦.辛苦得來有九成概率BAND1總比五成好.好多名校都辛苦, 但是小朋友都很喜歡返學, 喜歡自己學 ...

其實間間官津都谷谷地架, 制度使然...TOP 校有TOP 校谷, 中間既有中間既谷...

不過 $$$ 真係一個問題...

學樂器要求功名幫助昇中, $$$ 唔少.

beagoodman 發表於 16-8-1 12:43
佢出年才升中,佢自己鐘意九華,但佢成績優異,佢父母想同佢試更高。

...

邊間係更高?!

引用:Quote:beagoodman+發表於+16-8-1+12:43+佢

邊間係更高?!
平均成績比九華更高的中學。

monodad 發表於 16-8-1 12:38
其實讀任何學校,會外補嘅始終都會外補,例如讀神校龍,你亦可以選擇唔外補,不過會唔會影響成績就冇人會肯 ...

同意 "會外補嘅始終都會外補"

不過ECA 都係一個問題, 求功名去幫助昇中, 無對外對內都唔少$$$$...

我無希望小朋友名列前矛喎, 我只想佢態度正確, 跟到課程...

初小課程, 要名列前矛姐係要效率同準繩度, 特別如果係男仔, 唔操練好難做到...

太早操練唔係好事...

ok3 發表於 16-8-1 12:35
可能諗住津小質素參差D, 易D搵人墊底啩BTW, 真係識人讀地區名小, 為保升中競爭力,  琴棋書晝, 每月 ...

果日坐的士, 司機大佬問我駛費問題, 我都唔好意思講....

點知佢後來話, 佢女在名女津讀, 為昇中呈分試不容有失, 外補加ECA 都係近萬元...

汗顏...

引用:Quote:章太郎+發表於+16-8-1+10:00+考到宣

原帖由 mcl203 於 16-08-01 發表
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...:joyous ...
得罪講句,呢d真係井底之見,報讀宣小同全港入讀小一的人佔多少,有好多小朋友無讀名幼,無考直私,只因家庭負擔,而唔係佢地質素差d,事實上大把臥虎藏龍。

‹ 上一主題|下一主題