用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
樓主: Tata2016
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

私中唔受觀迎

引用:私中唔受觀迎

原帖由 adriantai 於 16-08-05 發表
私中唔受觀迎
私中係生意額細

引用:Quote:原帖由+adriantai+於+16-08-05+發表

原帖由 mcl203 於 16-08-05 發表
私中係生意額細
段估係。。。 中學資源需求大, e.g. 理科要lab...

私校可能好難維持。

mcl203    發表於 16-8-5 18:36

retriever 發表於 16-8-5 18:35
段估係。。。 中學資源需求大, e.g. 理科要lab...

私校可能好難維持。
蔡繼有是私立一條龍

引用:hkpapa852++培正N年前中學都係私校+*******

原帖由 Yanamami 於 16-08-05 發表
hkpapa852  培正N年前中學都係私校
有趣想問,點解您尐小朋友唔讀培正,反而去咗一間冇B1中學back up嘅私校,莫非您鐘意「叉倫廚」自己及小朋友嘅能耐?

Soundervolt 發表於 16-8-5 21:13
有趣想問,點解您尐小朋友唔讀培正,反而去咗一間冇B1中學back up嘅私校,莫非您鐘意「叉倫廚」自己及小朋 ...

中中……係第二个帖我解釋过了~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3301167&extra=page%3D1&page=7

係KTS讀得好开心,好满意,学校係升中上对学生及家長輔導足資訊也夠,-d都唔觉係challenge~~而家成日睇d xxx vs yyy帖,觉得有人讀有中学backup既小学,但到升中時反而唔敢外闖(當然係未去到人揀学校既level), 怕俾中学部知道有離心而升唔番自己中学,个心十五十六,反而無我地無中学backup既小学禁義無反顧、勇往直前。

siden  雞肋  發表於 16-8-5 22:02

Yanamami 發表於 16-8-5 21:53
中中……係第二个帖我解釋过了~
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3301167&extra ...

知道你和其他網友(totheend)為孩子升中做的準備, 我覺得好花心力, 好敬佩, 成果豐碩, 可喜可賀。

若換作我, 恐怕......

Yanamami  抽唔中呀~~否則悭水悭力~  發表於 16-8-5 22:10

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-5+22:02+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-05 發表
有能力的是沒錯,沒有了直屬band1中學這個雞肋負擔,飛得更放。

能力資質平平的,讀冇中學私小壓力不輕。

siden 發表於 16-8-5 22:29
有能力的是沒錯,沒有了直屬band1中學這個雞肋負擔,飛得更放。

能力資質平平的,讀冇中學私小壓力不輕。

確係事实~不过未到高小真唔知能力去到边,只係唔知何來既信心,自己女唔会係最尾果30%~问題只係band1头中定尾,然後就接受現実出好手上既牌。不过好得意,我心裏面从來無-刻担心过,私校程度高競爭大,两个女会讀唔掂。

MC1128  我一條心, 無能力 xx VS xx  發表於 16-8-5 22:46

回覆 punlik 的帖子

公平説,其實各有優點缺點吧,各有按自己情况作出選擇吧...
以同一條件,又可以以這角度出發...

經濟許可...
很多優質津小官小也不用交學費,客觀環境相對下,要交學費已是缺點。再者,有能力是一回事,值不值又是另一回事。市儈D講,比如宣小話往後不收學費,作為家長,你會不讚成嗎?

没有细佬细妹跟尾...
津小官小可以肯定照顧到,私小卻不可("可以"其實也不是犯法),又是一缺點。

小朋友有能力的話...
家長與學校有期望是正常,過份了或某程度上是一種預設框架。正如此欄有家長也指出,好多時到高小才能較清楚確定小朋友的能力。换句話説,當這個預設框架太高,到時若有落差,小朋友及家長壓力大,被邊沿化機會更大。這也是一個考慮。也是正正有朋友囡囡SFA 收了也選擇了其他。

有齊以上缺點,也决定留低,或也是某—種被迫選擇吧...

不是冒犯。宣小當然是好學校,但不選宣小也不是錯,不選宣小也不是入神津也有很多活生生的例子。始终,適合才是最重要。

回覆:宣小 vs 新油天

因為幾十年前政府同中學買位,締造9年免費教育,所以便形成了私小津中,當時只浄幾所私立中學例如新法和威靈頓等。

引用:回覆+punlik+的帖子 公平説,其實各有優點

原帖由 Ktfk 於 16-08-06 發表

我想回應壓力和邊緣化問題。有無壓力,好視乎家長怎樣看教育。如果認同孩子應該去追自己的夢想,而不是去滿足對所有人都劃一標準化的考核,咁很後的名次都不會構成任何壓力。最重要名次先後係會發生在任何學校。就算在小學名列前茅,到中學都會面對來自其他小學的第一的競爭。如果放不下,壓力只會影響課內的學習和課外的參與。

另外,在宣小同學社群裡,係無邊緣化的問題。同學間的友情並不取決於名次。在畢業時,校長會為所有學生寫推薦信。就算好似我女兒般名次係最後果批,都有封不錯的推薦信。在六年前宣小畢業,女兒當時係信心滿滿,並無所謂壓力或邊緣化問題。

mama64  十分同意!你手寫我心!  發表於 16-8-7 16:48

Ktfk 發表於 16-8-6 09:05

ChiChiPaPa說得对,压力大部份來自家長不切实際既期望~孩子到高小,知道佢係边个level, 只要佢有良好既学习态度,亦盡左力去改善不足,家長就要接受佢就係佢,同佢揾乎合佢程度既中学,禁压力可減少好多。

papa71  "佢就係佢" -- 是日金句!  發表於 16-8-6 10:40

papa71  "佢就係佢" -- 是日金句!  

不是嗎?是龍是蟲都是父母的genes, 佢無得揀吖~

2Happy 發表於 16-8-6 09:14
因為幾十年前政府同中學買位,締造9年免費教育,所以便形成了私小津中,當時只浄幾所私立中學例如新法和威 ...

買位學校同津校係唔同, 深水埗匯基中學到依家都仲係政府買位既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ktfk 發表於 16-8-6 09:05

成段嘢, 只見你例出(你自己認為)宣小(或私小)嘅缺點, 就講到人地係被迫選擇?!

Yanamami 發表於 16-8-6 11:45
papa71  "佢就係佢" -- 是日金句!  
是呀

但作為父母,很容易會將"佢"變成/進化/改良成父母們想要的"佢"

他太文靜,就想他試下面試班
他太活躍,就試下訓練專注力

一方面迎合大眾要求
另一方面不要給其他比下去

papa71 發表於 16-8-6 12:32
是呀

但作為父母,很容易會將"佢"變成/進化/改良成父母們想要的"佢"

不礙事……

阿女自細好怕羞,唔鈡意under spotlight, 面試都cc縮縮,不过係佢同意下,年年同佢報朗誦節,由小-—項到小六四項。同佢講志在練胆,獎項只係bonus. 亦鼓勵多参加校內活动,如校園大使、風紀、辯論隊之类,六年下來到最後可以好自如禁做畢業礼司儀。佢已經变成另-个佢。不过我用左六年時间,而唔係六个月。

正如我之前講,大家係要付出努力嘗試改善缺点,而唔係坐哂係度講:我係禁㗎啦!就算~~努力过後,父母期望係要作出適度調整。

hippoo    發表於 16-8-6 17:39

回覆 ok3 的帖子

請看前文後理...
重點係,没有完美學校,各有優點,缺點。選出最適合自己小朋友及家庭背境的是最重要。

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-5+18:35+段估

原帖由 MC1128 於 16-08-05 發表
蔡繼有是私立一條龍
第一,你睇下佢收幾多錢⁉

第二, 你睇下佢2012至2016 加左幾多百份比⁉

私校收學費,仲要睇佢叫座力。

‹ 上一主題|下一主題