用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 散文/小說/故事》作文
go

散文/小說/故事》作文

一直都煩惱小兒嘅作文。
最近,我喺度諗如果想孩子作文好,係咪應該比佢睇多啲散文呢?散文較短、題材又好似較貼近佢地。至於小說,當然都要睇,但功利啲,似乎睇散文比較好。

其實,我覺得文學修養是“浸”出來的,潛移默化的,所以,看什麽類型的書無所謂。
我們家長,可以推薦一些世界名著給小朋友,最好自己先看一遍,覺得遣詞造句都不錯,再推薦。
我小時候,語文老師是讓我隨身準備一本小本子,把自己覺得不錯的句詞抄低,這樣,方便以後的運用。
不過,我兩個女兒尚小,我主要培養她們的興趣,所以暫時還未用這個方法。

S-Kwok 發表於 16-7-31 23:19
一直都煩惱小兒嘅作文。
最近,我喺度諗如果想孩子作文好,係咪應該比佢睇多啲散文呢?散文較短、題材又好 ...

想佢作文好, 除咗多看, 一定要多寫。寫得少看得多, 會有眼高手低情況, 心裡很想寫卻總是寫不出好東西來。多寫就從句子開始, 句子寫好了, 就寫小段, 小段寫好了, 就講結構。整篇文章結構良好, 再講修辭。如果句子、結構都未掂, 就唔好講咩修唔修辭了。到修辭時, 又要肚仔有D墨水, 所以, 練習句子段落既同時, 背下D成語古文, 儲下墨水, 到時就水到渠成了。

bobbob  專家  發表於 16-8-4 16:19
200904  Good!  發表於 16-8-4 13:33

語文係「浸」出來的,冇話睇咩類型嘅書睇幾多就滿腔墨水。
我學校有時候會俾我哋睇全級佳作,上榜同學嘅作文好多時唔係因為佢拋幾多書包,用咩成語,引經據典,而係因為篇文章觸動人心。我好記得有一次睇一篇主題係「最後的一次」。個同學寫咗成班同學臨DSE前幾最後一次聚餐,睇完之後成級都喊咗出嚟(考試定證係全級坐Hall)。篇文冇咩特別難嘅詞彙,亦都冇咩特別手法,只係字裡行間流露咗「天下無不散之筵席」同埋對未來嘅憧憬同恐懼,呢啲感覺好親切好深刻,呢啲唔係睇幾多書就可以領悟到點寫。
不過,呢啲以小學嚟講就太過深,目前家長可以做嘅係歡迎睇任何類型嘅書(如果高小嘅話,可以睇何紫嘅短篇集,雖然講嘅都係70年代嘅生活,但係題材圍繞小朋友為主,幾好睇)。作文可以叫佢起稿,諗下點樣將相近嘅point擺埋一段,然後再分開成幾段。內容搞掂咗,就諗開首同結尾。咁樣嘅話,到中一啱用(以後就要靠佢自己發揮)。
趁而家冇咩嘢做,得閒多作文,練練文筆。

1998Ruby1998 發表於 16-8-4 16:11
語文係「浸」出來的,冇話睇咩類型嘅書睇幾多就滿腔墨水。
我學校有時候會俾我哋睇全級佳作,上榜同學嘅作 ...
我細個時都好鐘意何紫同阿濃, 點知買俾阿女睇, 佢悶到瞓著咗, 真係激死阿母。

小學生, 句子無問題, 無錯別字, 無廣東語法, 結構好已經好唔錯了, 寫多D就好。

MrBeast  咁快就有代溝?   發表於 16-8-4 20:31
1998Ruby1998  可能年紀太細,加上唔明70年代嘅生活掛    發表於 16-8-4 16:27

S-Kwok 發表於 16-7-31 23:19
一直都煩惱小兒嘅作文。
最近,我喺度諗如果想孩子作文好,係咪應該比佢睇多啲散文呢?散文較短、題材又好 ...
BTW, 你囝囝好似細我女女少少, 呢個年紀, 似乎鐘意故事/小說多D, 雖然我都好想佢睇散文.......但都係攝書架多。

回覆:散文/小說/故事》作文

阿仔升小三。

我自己中文又唔好,即使買咗啲作文書都無從入手,唔知點教。練筆寫段也好、寫文章也好,都唔知比咩題目好。

早前買咗本Ben Sir 教中文(有2本),內裡有佳句、佳段,今日開始同阿仔做吓。

引用:阿仔升小三。 我自己中文又唔好,即使買咗

原帖由 S-Kwok 於 16-08-04 發表
阿仔升小三。

我自己中文又唔好,即使買咗啲作文書都無從入手,唔知點教。練筆寫段也好、寫文章也好,都唔 ...
情況同我教唔掂英文一樣