用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾神父定陳守仁
樓主: breadbb
go

瑪利諾神父定陳守仁 [複製鏈接]

回覆:瑪利諾神父定陳守仁

也不想為了弟弟而犧牲哥哥

引用:也不想為了弟弟而犧牲哥哥 +

原帖由 cherrieshum 於 16-08-02 發表
入TSL讀可以去更好的中學讀係事實,更上學生英語能力比較強,很多學校願意收番佢地學生,就算派得唔好要扣門都無咁驚吧!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+16-07-31+發表瑪記

原帖由 francis_chan 於 16-08-01 發表
其實TSL$15800學費唔算貴!超值!
我講緊NPL

回覆 cherrieshum 的帖子

瑪神其實一d都唔失禮架,如果本身都心儀瑪神,又點算犧牲?瑪神小班教學,又必收細佬,中學叫唔差。可以見得瑪神考得好都跳唔到其他中學?如果成績好,自行都可以考到好學校,同TSL一樣。如果瑪神都讀唔掂,讀TSL都唔會讀得掂。

回覆:bubuG 的帖子

我有朋友個仔去NPL讀IA,價錢更貴!不過今年TSL只有21個去NPL,比之前少得多,所以去NPL唔係TSL學生的唯一選擇!

引用:Quote:Bobo1210+發表於+16-7-29+14:15+Tsl+

原帖由 Twongcw 於 16-07-30 發表
瑪神中學就算唔係B1, 都好過TSL連直屬聯系中學都無,有才華的讀兩間都上到好學校,如果成績一般又TSL小心直 ...
同意😆

瑪神成績好的學生,可以跳去上智或長天。
仲有一樣,被好多只向成績看的家長所忽略,就是小朋友可以和同一班人一齊學習和玩耍十多年,同埋減少升中時再要認識新朋友而煩惱。

引用:我有朋友個仔去NPL讀IA,價錢更貴!不過今

原帖由 francis_chan 於 16-08-02 發表
我有朋友個仔去NPL讀IA,價錢更貴!不過今年TSL只有21個去NPL,比之前少得多,所以去NPL唔係TSL學生的唯一選 ...
今屆升中咁少人,係特殊啲

引用:瑪神成績好的學生,可以跳去上智或長天。仲

原帖由 twlo 於 16-08-02 發表
瑪神成績好的學生,可以跳去上智或長天。
仲有一樣,被好多只向成績看的家長所忽略,就是小朋友可以和同一 ...
可以和同一班人咁多年一起學習,其實可以係優點,也可以係決點!其實可以認識更多的人不是更好嗎?

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+16-08-02+發

原帖由 francis_chan 於 16-08-02 發表
入TSL讀可以去更好的中學讀係事實,更上學生英語能力比較強,很多學校願意收番佢地學生,就算派得唔好要扣 ...
Yes

cherrieshum 發表於 16-8-2 10:35

我選TSL,在瑪神成績好也不可以轉去其他更好中學,不划算。

cherrieshum 發表於 16-8-2 10:36

有無了解過升中派位的玩法?
另外入了一間區內都叫一線津小都叫犧牲,真係令人眼界大開!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:我選TSL,在瑪神成績好也不可以轉去其他更

原帖由 cherrieshum 於 16-08-02 發表
我選TSL,在瑪神成績好也不可以轉去其他更好中學,不划算。
點解不可轉更好中學?

BearBearMummy 發表於 16-8-1 21:34

其實瑪神中小學不同校網,都係直屬?我唔係好明?

聖羅撒已是一個典型的例子。

hkpapa852 發表於 16-8-1 15:09

第四屆DSE成績同校務報告到一年後既今時今日都唔肯公布, 唔知你又點睇呢?

兩間比併可能N記會勝一籌,但若身為一個B1生,我個人不會為一間B2生都叩到
的學校而去放棄SSPA呢個遊戲。

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+16-08-02+發

原帖由 karen55407 於 16-08-02 發表
點解不可轉更好中學?
瑪小有幾多位小朋友可入名中?而TSL又有幾多位可入名中?結果可以知道啦,何況語境相差甚遠,就算它是地區名津也只是一間中小,點同英小比

mokimui 發表於 16-8-2 13:49

就算它是地區名津也只是一間中小,點同英小比

喇沙、華仁都是中小。。。

學校有語言微調,家長有語言歧視,各自各精彩!

個人認為TSL都係過份受家長吹捧.

坦白講, 如果佢學費同SFA, KTS, APS, 我相信報考人數會少一半
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-02+發表

原帖由 mokimui 於 16-08-02 發表
瑪小有幾多位小朋友可入名中?而TSL又有幾多位可入名中?結果可以知道啦,何況語境相差甚遠,就算它是地區 ...
咁我真不幸地一雙孩子也是讀津貼中文小學,真係差人幾班

回覆:瑪利諾神父定陳守仁

其實各有各好啦!好多一線中小,又歷史悠久的,當然好好啦!陳守仁咁受家長歡迎,除語境、學費之外,得十幾年歷史有咁好嘅派位,個人覺得和sfa差不到10%,但輕鬆D又可以修多一科外語,真係好吸引呀!

hkpapa852 發表於 16-8-2 14:09
個人認為TSL都係過份受家長吹捧.

坦白講, 如果佢學費同SFA, KTS, APS, 我相信報考人數會少一半 ...
就係貪佢"性價比"高囉. 你講嗰3間, 學費係tsl嘅倍計. 唔係好多人俾到或願意俾架
‹ 上一主題|下一主題