用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 求教如何訓練4歲小朋友
go

求教如何訓練4歲小朋友

4歲男仔升K2, 好動多言,禮貌及情緒尚可,愛閱讀。可惜佢群體活動時不愛守規矩又手多多,例如打尖同貪得意拉下同學衫。

愛唱反調惡作劇突出自己,例如做體操時教練話數5聲開始,佢偏要數8聲。小組活動時佢又容易分心,沉醉自己世界,例其他小朋友練習未輪到佢,佢會扮火車行來行去,到輪到佢練習時佢就無為意。

同學校老師及社工傾過,佢唔係專注力不足,學校表現沒大問題。佢好敬畏老師,所以在學校佢會循規蹈矩,但學校以外的場合就無法自控。

我有用正面方法去教佢該做咩行為或對不理想行為給予合理效果,但只要我唔係佢身邊就忘記晒

還有一年就考直私小學,可以改善嗎?如何改善?我怕佢第一round都已fail,幾好的學術都是徒勞

回覆:求教如何訓練4歲小朋友

其實照你咁講呢個小朋友好聰明,因為等緊果陣佢識自娛,叫佢數五佢偏要數八因為佢觀察到佢咁樣係好唔同,教訓比佢反應佢覺得好搞笑。四歲未必識咁快收制,今年先升k2, 唔洗咁緊張咁快要佢所謂守規矩。

引用:其實照你咁講呢個小朋友好聰明,因為等緊果

原帖由 RockMusicLover 於 16-07-28 發表
其實照你咁講呢個小朋友好聰明,因為等緊果陣佢識自娛,叫佢數五佢偏要數八因為佢觀察到佢咁樣係好唔同,教 ...
問佢幾歲佢會答自己10歲,又會話自己屋企有3個bb(明明得佢同細佬兩個)亂噏當秘及。佢bb時已經好熱情,會隨便錫人或攬人(初次見面)而家大左佢完全唔怕醜,不怕陌生人,第一次見同學父母就攬頭攬頸。本來都不是壞事,但有時會嚇怕其他人。
希望佢大左自制能力可以改善。我真係擔心佢將來適應唔到傳統教學的小學(現讀幼稚園係半龍升其傳統小學),而活動教學的學校佢又未必考到,收放自如真係好艱難

回覆:bbjanbb 的帖子

我仔又係三歲幾,升K2,同你小朋友一樣,整古做怪,小聰明,轉數快,但自制能力差少少,群體活動時會突出自己,唔識收歛。我自己平常心,佢仲細,慢慢教,大咗明多咗會有進步。入唔到直資私校,入津校。考小學,學校唔識欣賞無辦法,第一round畀人out都無辦法,最緊要媽媽識欣賞佢,一步一步guide佢行條正路。總相信會有學校欣賞佢,可能會試男校,因為可以排除同女仔比較。出街好多路人甲都話亞仔有小聰明,但性格問題,叫媽媽畀心機教,辛苦媽媽。在此亦鼓勵你,勿忘初衷,對小朋友的願望係身體健康,無謂為自己同小朋友徒添壓力

引用:我仔又係三歲幾,升K2,同你小朋友一樣,整

原帖由 kakakatam 於 16-07-30 發表
我仔又係三歲幾,升K2,同你小朋友一樣,整古做怪,小聰明,轉數快,但自制能力差少少,群體活動時會突出自 ...
講得好啱

四歲小朋友自制能力未夠是很正常。我同意其他媽媽講,古靈精怪的小朋友其實係因為聰明。作為父母要配合小朋友的成長去教才會得心應手,相反如只配合教育制度,就可能埋沒了小朋友的天份。

好多小朋友坐唔定係因為太聰明,父母應配合小朋友唔同既個性而作出教導,加油

多謝大家的支持
我覺得放鬆左,我會順住佢個性加以引導
多點欣賞佢的長處,例如:外向,想像力,膽量

引用:Quote:原帖由+RockMusicLover+於+16-07-28+

原帖由 bbjanbb 於 16-07-29 發表
問佢幾歲佢會答自己10歲,又會話自己屋企有3個bb(明明得佢同細佬兩個)亂噏當秘及。佢bb時已經好熱情,會隨 ...
有時呢d野真係一個「package」黎,因為佢有創意轉數快樂好動活潑,掉返轉佢會較難「收制」,或較難注意到人地既反應係鍾意定唔鍾意。同意另一位家長講,因材施教,慢慢黎,唔好埋沒佢呢方面既優點。

回覆:bbjanbb 的帖子

我個仔同你一樣,岩岩4歲 又係群體活動會搞下其他同學,坐唔定。我覺得佢活潑啫,但唔係個個老師都受。試過有興趣班老師唔鍾意佢係度騷擾其他小朋友,但一有老師治到佢,佢就變得好乖好定。我真係頭都暈埋。

我個仔同樓主同年齡, 性格好似. 最近改善了, 我時常同佢講而家佢大哥哥, 要乖D, 平時多D同佢睇一D"健康成長系列的書"- 書局有得賣. 當然有圖畫, 一來對德肓同生活常識, 好習慣, 安全意識有幫助, 二來可訓練耐性.

我認同這是一個套餐,小朋友有小聰明,活躍愛表現是一套的,我仔和你們所説的一樣,一直有不同人叫我帶他去檢查是否資優,而老師就間中投訴下他的行為。而家就來5歲半,考緊小學,老實講,你擔心的問題(第一輪已拒絕)我而家受緊。我自問都有用心努力教,唯有等他長大希望好啲。

eltonmi 發表於 16-10-13 16:20
我認同這是一個套餐,小朋友有小聰明,活躍愛表現是一套的,我仔和你們所説的一樣,一直有不同人叫我帶他去 ...

能夠體會到你心情
或者較重學術的學校會有機會?

bbjanbb 發表於 16-10-15 21:06
能夠體會到你心情
或者較重學術的學校會有機會?

多謝你,可能吧,而家小一面試遊戲中段,成績麻麻,唯有保持積極,玩埋落下

不過我覺得如果真係好想佢考到直資私小,可以上啲專注力班,或者自己睇多啲有關書籍响屋企訓練下(有好多遊戲同練習都幫到加強專注),畢竟專注力強對第時學習好有幫助。我個仔都係K2精靈活潑型,性格係咁,有好有壞,各有難題啦,不過做父母嘅最緊要欣賞佢地嘅好,大家努力