用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學有什麼壞處?
go

留學有什麼壞處? [複製鏈接]

我打算安排小兒過兩年到英國留學,除了錢之外,還要考慮什麼因素呢?因為我不是太懂英國升學制度。如果在北愛爾蘭完成中學課程,那麼他可以返回倫敦或其他英國地區讀大學嗎?又或者可以回香港升大學嗎?北愛中學在學術方面會否較倫敦或其他大城市遜色呢?有沒有家長可分析?謝謝!

5    0    1    0
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆:留學有什麼壞處?

性格因素,如hea讀書冇辦法考好成績 。成績分一樣因考同一個英國試,可非聯招報本地大學,英有100間大學,基本成績OK,ㄧ定有一間收的。

在英國,無論你係邊間中學讀書,只要係肯讀書、好成績,入到好既大學應該唔難。

唯一的壊処是忘記中文、将来好難係中国/香港立足。 不過我個女真係好吾LIKE中文、nothing I can do.

Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:Mighty 的帖子

現放假,回港每天看中文書/報紙約15分鐘0K

引用:唯一的壊処是忘記中文、将来好難係中国/香

原帖由 Mighty 於 16-07-28 發表
唯一的壊処是忘記中文、将来好難係中国/香港立足。 不過我個女真係好吾LIKE中文、nothing I can do.

...
我覺得冇乜所謂,因為世界之大,難道無處容身?而且如果想學好中文,依家既香港一定學唔到囉!反正如此,不學也吧!

留學, 對我個仔無壞處, 對我就有, 我好掛住佢.  

多謝各位回覆!如果在當地,小朋友上課前突然覺得身體不適,如面青,頭暈,肚痾,可否請假一天,留在宿舍休息?又會否有人照顧佢或帶佢睇醫生?學生在當地睇醫生,多少錢呢?

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

引用:多謝各位回覆!如果在當地,小朋友上課前突

原帖由 Fionyiu 於 16-07-28 發表
多謝各位回覆!如果在當地,小朋友上課前突然覺得身體不適,如面青,頭暈,肚痾,可否請假一天,留在宿舍休 ...
如有不適,可向學校護士提出,佢會知道食乜野藥,如果較嚴重,會去睇醫生。因申請簽證時已交IHS費用,所以睇醫生無需付款!

回覆 Mighty 的帖子

很意外除英文進步很快外,我仔還在英國學到一口流利普通話

引用:回覆+Mighty+的帖子 很意外除英文進步很快

原帖由 scso 於 16-07-28 發表
回覆 Mighty 的帖子

很意外除英文進步很快外,我仔還在英國學到一口流利普通話 ...
因為中(国)人多

回覆 亮燈 的帖子

他學校中港台生共11個唔算多,因他和其中一位台灣生friend, 所以學到普通話

scso 發表於 16-7-28 19:07
回覆 亮燈 的帖子

他學校中港台生共11個唔算多,因他和其中一位台灣生friend, 所以學到普通話 ...

咁就叻仔喇!因為台灣人講華語係好斯文、好好聽架!唔似D中(国)人講普通話咁粗魯、咁冇禮貌!
記住:係有分別架!全球各國華人所講既係華語,只有中(国)人係講普通話!

亮燈 發表於 16-7-28 21:22
咁就叻仔喇!因為台灣人講華語係好斯文、好好聽架!唔似D中(国)人講普通話咁粗魯、咁冇禮貌!
記住 ...
我非常賛成。 我D国語、都係係外国読書時同台湾同学学的。温柔好多。 但主要我対国語有興趣、才学到的。 我個女対中文係避得就避、所以在這方面我没有期望。 対、天大地大、我誠心希望女児可以不用説[普通話]都可以earn her own living.  我就老懐安慰了。
Mighty
自分に負けるな!!

Fionyiu 發表於 16-7-28 17:54
多謝各位回覆!如果在當地,小朋友上課前突然覺得身體不適,如面青,頭暈,肚痾,可否請假一天,留在宿舍休 ...
我個女間学校就不太賛成学生自己留在ROOM休息。 有事一定要見NURSE。 厳重点可能係医療中心休息、有NURSE看住。 間間学校安排不同、可以直接問学校。 
Mighty
自分に負けるな!!

引用:Quote:Fionyiu+發表於+16-7-28+17:54+多謝

我個女間学校就不太賛成学生自己留在ROOM休息。 有事一定要見NURSE。 厳重点可能係医療中心休息、有NURSE ...
謝謝大家的資料!請問是否每間學校也有nurse on duty?

引用:Quote:原帖由+Mighty+於+16-07-28+發表我個

謝謝大家的資料!請問是否每間學校也有nurse on duty?
大部分寄宿學校都有,你可到心儀學校的網頁睇,裡面會有寫架。

引用:我打算安排小兒過兩年到英國留學,除了錢之

我打算安排小兒過兩年到英國留學,除了錢之外,還要考慮什麼因素呢?因為我不是太懂英國升學制度。如果在北 ...
嗰人滑頭咗!

引用:Quote:亮燈+發表於+16-7-28+21:22+咁就叻仔

我非常賛成。 我D国語、都係係外国読書時同台湾同学学的。温柔好多。 但主要我対国語有興趣、才学到的。 ...
要學人地既野,梗係學好既方面,台灣華語,溫柔舒服,無論男、女都講得好溫柔,中(国)普通話,粗魯霸道、刺耳難聽,如果要學好既中文,一定去台灣學,正如一些去台灣讀書既香港學生,第一件事要學既就係中文,因為通常都唔合標準,用詞貧乏,你睇下依家D用詞:優化、打造…呢D跟本唔係中文,優化:可用改良、改善、改進……,打造:只有鐵器才可用打造,其餘可用:建造、創造、製造、建立……等,所以中文本身係用詞豐富,但經一個冇文化既政權消滅後就變成咁,點解我會用消滅黎形容?淨係講中文字就夠啦!我地中華文化幾千年,古人造字,每字既部首、筆劃、結構,都有佢既意思、字形,佢地將中文殘體化,變成殘缺不全、符號化、字不成字,唔通咁都算係中文字?又講多左添!

引用:唯一的壊処是忘記中文、将来好難係中国/香

...
我個一年內由中碼变加大碼!

‹ 上一主題|下一主題