用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細b 想報17-18年pn 班
go

細b 想報17-18年pn 班 [複製鏈接]

我個bb係2015年10月出世, 本來想報17-18PN班, 但好多靚校都講只收到8月31出生前, 唔通我要等多年先讀PN 班? 又或直接報18年K1? 如唔讀PN 班, 依家好少會讀到心儀的K1幼稚園, 有無人幫吓我?
   8    0    0    0

回覆:細b 想報17-18年pn 班

基本上超多人報(所謂熱門)既學校都唔會收開學時未足2歲既小朋友讀PN,我諗得維記係例外(因佢地有育嬰牌),你可以:

1. 報維記PN,收既話2017年8月可開學

2. 報啲都收細b既學校,其實情況冇你想像咁差,可以試吓: 方方,綠茵,朗思,boxhill,明慧,英藝,威寶,或者一啲新開既幼稚園,例如德萃,樂沛兒。。。甚至一啲屋村樓下幼稚園。。。佢哋收你既話,一般都會2017年11月足2歲開學。

3. 心儀名幼,可以下年再同時報PN (以超大b 身份),或K1(以細b 身份),考k1時,名幼一般都會接納細b 入表(除咗KV),我識得有細b都考入名幼,但當然機會冇大b咁好。。。

註: 名幼唔收細b 讀pn,除咗能力問題,係因為教育局規定幼兒要足2歲先可以入學(有育嬰牌除外),咁啲名幼又點會肯蝕底hold住個學位比你蝕2個月學費?但去到考k1,冇咗呢個問題,就純睇表現了。

我个 b 係 15年11月, 又係細 b 都考慮緊呢个問題

可能是旦報普通 pn , 跟住直接報名幼 K1, 唔知咁得唔得

有咩好介紹, 我住九龍灣

回覆 straightboy 的帖子

我b都係15年10月尾,都係煩緊依個問題

Me too 😭

JoyceNgYY 發表於 16-7-29 22:31
基本上超多人報(所謂熱門)既學校都唔會收開學時未足2歲既小朋友讀PN,我諗得維記係例外(因佢地有育嬰牌), ...
我而家都係甘諗, PN 報到就報, 否則明年直報心議既 K1之前就報下 playgroup 之类

我b都係10月,好多謝大家的分享!我諗住唔報pn,自己多d時間教佢,再睇下有冇playgroup 幫下手,等k1直接報……
但人地話唔pn,k1就好難搵學校,你地點睇?

引用:我b都係10月,好多謝大家的分享!我諗住唔

原帖由 szelingc 於 16-08-15 發表
我b都係10月,好多謝大家的分享!我諗住唔報pn,自己多d時間教佢,再睇下有冇playgroup 幫下手,等k1直接報 ...
我仔12月細月,考K 時未入N (因考時未夠兩歲),考五中三。 是心儀K. 但如果你非名幼不可,便要努力在家教小朋友。

另一選擇是搵有歳半班的幼兒園,大囡十月出世,當年有PN收,學校offer 8月開始上歲半BB班,足2歳轉返PN。

回覆 kbi 的帖子

can you share which school?

回覆 kbi 的帖子

我個囡15年10月,都想問下邊D學校收歲半BB入讀呀~

我囝囝仲尷尬....2015年9月頭B,剛剛過咗8月31日前出生界線。

可以插班讀下學期,因為n班一定要夠兩歲先可以收。

請問有無香港區幼兒學會收细b的好選擇?

我個女2014年10月細b, 舊年年尾報九龍塘迦南收左,今年等11月就插班開學!加油!隨緣!有得讀n班就讀,無得讀既(我大女,都係10月)咪直接考K1囉!
‹ 上一主題|下一主題