用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-02+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-02 發表
福中無公佈5以上數字,只列晒所有5**同5*出黎,所以無得計人均5
同埋一出出晒d JQK大牌,其他學校會輸得好慘

Charlotte_mom 發表於 16-8-2 17:23
福中無公佈5以上數字,只列晒所有5**同5*出黎,所以無得計人均5

又係你話要比較B1中學, 好似B1 果D 通常統計人均5+, 或5科5+有幾人..

hkpapa852 發表於 16-8-2 16:57
睇埋福中上年既校務報告P.4:
http://www.fms.edu.hk/images/stories/document/1415_reportwith-financialre ...
達"3322"入讀高等院校者為68.4%....考獲「3322+2」為當中既70.5%

我估.........

retriever 發表於 16-8-2 17:27
又係你話要比較B1中學, 好似B1 果D 通常統計人均5+, 或5科5+有幾人..
攞D同區比較囉:

中學名稱

33222率

聯招學位

聯招學士學位

3大比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

平均5+率

平均4+率

聖言中學

67.78%

58.89%

45.56%

70.56%

92.78%

71.67%

32.90%

65.50%

順利天主教中學

81.62%

71.89%

63.78%

23.24%

57.00%

92.00%

>=57%

蒙民偉

46.70%

82.00%

>=46.7%

47.00%

福建中學

70.50%

48.69%

18.32%

>=18.32%

<=51.83%

51.31%

15.70%

47.50%

匯基書院(東九龍)

73.70%

62.00%

15.50%

47.74%

>=47.74%

>=47.74%

16.20%

58.20%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-2+17:28+編

原帖由 retriever 於 16-08-02 發表
係嘅,既然講左咁講都係比較band 1水準,咁所以我問咩至合理地可以稱得上b1 (我知學校無分banding,所以要加「所謂」兩字在前面)。咁b1範圍好大架嘛。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-02+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-02 發表
係嘅,既然講左咁講都係比較band 1水準,咁所以我問咩至合理地可以稱得上b1 (我知學校無分banding,所以要 ...
好似你講,本來無學校banding
就算知學校收幾成band one學生,都無一致標準幾多%band one生算band one學校。

而家壇內用入u率估,其實係map番以前所謂通俗認為一線既學校。

spcc, qc,  dg一直都係一線。

如果以舊時有預科年代50% 入deg計,為very good.

加上而家多左好多自費deg,  或學院變大學。。。

推算dse計起,政府資助45%以上 才能算一線了。

retriever 發表於 16-8-2 19:06
好似你講,本來無學校banding
就算知學校收幾成band one學生,都無一致標準幾多%band one生算band one學校 ...

如果ce/AL年代只係得50%入u,一定唔係一線學校,一線學校既入u率,hkce/AL 時代係100%,而且仲要係入三大率,因為中五留得返黎(或收返黎)既都係精英....一級由200人降到60人(好多都只會開一班文一班理)如果都冇100%就好大件事, 今時今日你入u(學位)率有超過50%應屬band 1 了....

cpychung 發表於 16-8-6 00:12
如果ce/AL年代只係得50%入u,一定唔係一線學校,一線學校既入u率,hkce/AL 時代係100%,而且仲要係入三 ...
如果以50%升讀Local degree為指標, 至少有1/3既所謂B1中學不達標了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-6 11:49
如果以50%升讀Local degree為指標, 至少有1/3既所謂B1中學不達標了

我既意思係以前ce時如果只有大概50%升大學一定唔係band 1學校, 但今時今日dse如果有50%升大學學位課程,就一定係band 1

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-2+19:06+好似

原帖由 cpychung 於 16-08-06 發表
如果ce/AL年代只係得50%入u,一定唔係一線學校,一線學校既入u率,hkce/AL 時代係100%,而且仲要係入三 ...
ce/al年代要100% 入3大先叫得一線? 我有 d懷疑。。。 呢個標準可能只有幾間傳統名校先做到,地區龍頭中學都未必100% 入三大。

‹ 上一主題|下一主題