用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

回覆:retriever 的帖子

福中(跑贏大市)
同埋唔好成日計百分比,計人頭,福中一屆超過180人

5科達4級或以上 28.4% (全港19.1%)

5科達4級或以上 31.8%  (全港20.2%)

引用:福中(跑贏大市) 同埋唔好成日計百分比,

原帖由 Mathew0214 於 16-08-01 發表
福中(跑贏大市)

引用:福中(跑贏大市) 同埋唔好成日計百分比,

福中(跑贏大市)

Mathew0214 發表於 16-8-1 12:17
福中(跑贏大市)

統計當然係睇百份比架喎...

姐係中國既生產總值, 你唔分攤人口計GDP, 可能係TOP OF THE WORLD 添...

問題係 28.4% VS 19.1 全港BENCHMARK, 在直資中是否有競爭力?

譬如: 與差不多既匯基比較...

2016年 資料

http://www.uccke.edu.hk/wp-content/files/UCCKE2016DSE_results.pdf

回覆:retriever 的帖子

呢幾日都好多人私下pm我問福小嘅野。多謝各位明眼人,好明顯有人係針對某啲學校。而我哋知道數據只係顯示學校某部分成績,而福小福中基本上都係唔差,亦算相當「飲得杯落」。計埋校風、發展潛力、學生關顧、活動選擇、口碑等等,其實好多學校都好好。九真唔差,福小都唔錯。唔係個個小朋友都要入競爭大,只重學術嘅學校,但亦唔係個個小朋友要讀happy school.要了解一間學校,亦要全方位去睇。 乜野學校最啱我小朋友,我最清楚。其他人講乜野,都只係參考。

retriever 發表於 16-8-1 13:09
統計當然係睇百份比架喎...

姐係中國既生產總值, 你唔分攤人口計GDP, 可能係TOP OF THE WORLD 添...

全港average比較, 其實極其量只能話佢同B2B水平學校既差距 (如果學校分9級,  Average就係中間既B2B)

如果你認為佢係B1中學, 就應該攞B1中學同佢比較.

我一向比較著重入U率, 2015年(上年)DSE數據:

福建中學:
33222率: 70.5%
升讀degree(本地+海外): 51.83%
4+比例: 47.5%

蒙民偉書院 (觀塘區B1C津貼中學):
4+比例: 47%

觀塘官立中學 (觀塘區B1C官立中學):
33222率: 75.5%

梁式芝書院 (觀塘區B2A-B1C津貼中學):
33222率: 70.2%

九龍真光中學 (九龍城區B2A-B1C津貼中學):
33222率: 73%
升讀Local degree: 58.2%

跑嬴B2B中學, 但同一眾B2A-B1C官津中學比較, 不見得有任何優勝之處

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-1 13:52
全港average比較, 其實極其量只能話佢同B2B水平學校既差距 (如果學校分9級,  Average就係中間既B2B)

如果 ...

2015 數據係, 5科4+ 係28%, 點解你既數會變左47%?

UCC 5科4+ 係59.8%, 算唔算合理比較?

hkpapa852  4+比例係: 所有科目取得4+既平均比例, 唔係只計5科  發表於 16-8-1 14:50

Mathew0214 發表於 16-8-1 13:52
呢幾日都好多人私下pm我問福小嘅野。多謝各位明眼人,好明顯有人係針對某啲學校。而我哋知道數據只係顯示學 ...

mathew, 唔好誤會... 我係以事論事...

因帖內有版友話福中入U成績好, 當然研究下...

合理benchmark, 應係同全港比(官方都咁做), 仲有跟差唔多既直資比, 因普遍壇內話佢地係B1.

hkpapa852  比較, 應用同級去比先有意義  發表於 16-8-1 14:51

回覆 hkpapa852 的帖子

"hkpapa852  比較, 應用同級去比先有意義 "

你言下之意, UCC 係?!

BTW, 我眼見不少學校都係5科5+ , 考大學都係計5科..

但點解你用4科計?

仲有計4科呢D, 會唔係M1/M2 都計埋? 眼見D 學校英雄榜, M1/M2 都當多個星星了.

retriever 發表於 16-8-1 16:04

"hkpapa852  比較, 應用同級去比先有意義 "
我唔係用4科平均, 係所有科目平均

考大學其實唔係用5科, 3大講明要3322+2科選修科成績, 再計呢6科既best 4/5成績.

所以我唔會考慮什麼純5科4+/5+比例, 只會睇係建基於3322上既4/5科績.

其實最緊要睇4大主科4+/5+, 主科唔得, 其它科再叻都無用

UCC 個4+: 59.5%, 係各科4+既平均 (唔係5科4+)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-8-1 14:38
mathew, 唔好誤會... 我係以事論事...

因帖內有版友話福中入U成績好, 當然研究下...

如果你要用2016年數據比較, 應該係咁:

UCC:
3322率: 73.1%
各科平均4+比例: 59.5%
各科平均5+比例: 20.6%
主科4+比例(中/英/數/LS): 45.3%/78.5%/62%/49.6%

福中:
3322率: 65.9%
各科平均4+比例: 49.3%
各科平均5+比例: 17.8%
主科4+比例(中/英/數/LS): 41.2%/37.4%/57.1%/51.6%

蒙民偉:
主科4+比例(中/英/數/LS): 30.5%/37.7%/36.4%/51%

顏寶玲:
主科4+比例(中/英/數/LS): ~38%/~70%/~61%/~66%

請問真道書院(小學部),你有什麽看法呢?-

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-8-1+16:53+編

原帖由 hkpapa852 於 16-08-01 發表
多謝過招!令我學識唔少野。相信一眾花生友都長知識。

引用:呢幾日都好多人私下pm我問福小嘅野。多謝各

呢幾日都好多人私下pm我問福小嘅野。多謝各位明眼人,好明顯有人係針對某啲學校。而我哋知道數據只係顯示學 ...
http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21385

港同係明報嘅資料又唔係咁標青

引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-08-01+發表

原帖由 咪臣 於 16-08-01 發表
http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21385

港同係明報嘅資料又唔係咁標青
港同2015入大學率

引用:呢幾日都好多人私下pm我問福小嘅野。多謝各

福建中學係明報資料

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21040

引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-08-01+發表

福建中學係明報資料

http://life.mingpao.com/cfm/school11.cfm?sid=21040
福建中學2015年入學率

回覆:九龍真光好,定福小好?

各位都好利害!我真係學到野!

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+16-08-01+發表http:/

港同2015入大學率
港同2016 DSE 比2015明顯更進步。

咪臣 發表於 16-8-1 21:53
福建中學係明報資料

同mattrew 一樣,點解咁多人鍾意用人頭做統計比較?

你post 既明報數據顯示港同跟福中差唔多,我計傳統意義上既入u 率,係睇本地資助大學學位。

福中入自費學位較高,港同出國外率高,段估係港同考唔到本地資助較傾向出國,可能係家庭背景差別。
‹ 上一主題|下一主題