用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

回覆:九龍真光好,定福小好?

福小勝在冇乜升中壓力和語境好。

如果俾我會揀九真。唔係福小唔好,而係九真進可攻退可守。成績好係band1,九龍城大把好津中揀。如果係band2 皮績,有間交通超方便校風又好嘅band 2 頭九真聯繋位。

各人喜好不同。

引用:熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會

原帖由 abebilo 於 16-07-30 發表
熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會越來越多人考,越來越難入,越來越多人識,越來越出名,到時就唔 ...

引用:福小勝在冇乜升中壓力和語境好。 如果俾我

原帖由 siden 於 16-07-30 發表
福小勝在冇乜升中壓力和語境好。

如果俾我會揀九真。唔係福小唔好,而係九真進可攻退可守。成績好係band1 ...
都係!其實各有各好,兩間都係好學校!

2間地區

2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤其福小唔知點解,校車覆蓋地點真係唔夠,我朋友住tko啲屋苑諗住會近學校 點知校車都係去唔到佢附近

引用:2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤

原帖由 luv2015 於 16-07-30 發表
2間地區咁唔同,真係睇下自己本身住邊,尤其福小唔知點解,校車覆蓋地點真係唔夠,我朋友住tko啲屋苑諗住會 ...
福小喺地鐵站隔離,將軍澳撘幾個站就到啦,邊有人撘校車

引用:Quote:原帖由+luv2015+於+16-07-30+發表2間

原帖由 jamieyanyan 於 16-07-30 發表
福小喺地鐵站隔離,將軍澳撘幾個站就到啦,邊有人撘校車
小一自己搭mtr咩?屋企無人凑到返學,除了搭校車

昨晚電視看見九真學生, 學校四周環境, 不錯

abebilo 發表於 16-7-30 00:47
熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會越來越多人考,越來越難入,越來越多人識,越來越出名,到時就唔 ...
的確有部分家長係以名取“校”㗎! 一聽嗰名就話人地“左”。一聽到聖乜聖物就覺得一定係好嘢

引用:Quote:abebilo+發表於+16-7-30+00:47+熟悉

原帖由 ok3 於 16-07-30 發表
的確有部分家長係以名取“校”㗎! 一聽嗰名就話人地“左”。一聽到聖乜聖物就覺得一定係好嘢 ...
其實唔係睇個名架。

辦學團體有佢地既確辦學目的,傳教定傳愛國。。。

譬如沙田個間,有不少在讀者話唔覺得"左"... well,  咁多城中大闊佬拍心口損錢。。。 損錢為物,建校為物好清楚。。。

個人覺得,你當間學校有傳,無論傳教定傳愛國,認為仍然接受到就ok啦。

引用:昨晚電視看見九真學生,+學校四周環境,+不錯

原帖由 giting 於 16-07-30 發表
昨晚電視看見九真學生, 學校四周環境, 不錯
咩節目有介紹九真小?

我個人接受愛國,愛家,愛父母, 不要傳《愛党》就好 我也接受不了

引用:Quote:原帖由+giting+於+16-07-30+發表昨晚

原帖由 helenmail421 於 16-07-30 發表
咩節目有介紹九真小?
我估應該是摩術王

引用:Quote:原帖由+helenmail421+於+16-07-30+發

原帖由 MMVV 於 16-07-30 發表
我估應該是摩術王
而且男仔原來不少,我估真係好似人講一心博九龍城區band 1a 校。

helenmail421 發表於 16-7-30 13:31
咩節目有介紹九真小?
有會員講左, 在"街頭魔法王"節目第一節, 在校園玩魔術

MMVV 發表於 16-7-30 23:01
而且男仔原來不少,我估真係好似人講一心博九龍城區band 1a 校。
九真校園在九龍塘, 環境好, 在九龍城區博得過

引用:Quote:原帖由+MMVV+於+16-07-30+發表我估應

原帖由 MMVV 於 16-07-30 發表
不少?

簡介會校長話男仔全校只有二十幾人。。。 所以每星期有天男生日俾聚埋玩。 唔係踢波都唔夠脚。

校長話一般係在校家姐d細佬喎。

引用:Quote:原帖由+cherrieshum+於+16-07-27+發

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表
不過好多身邊朋友叫我選真光,話福中好差,以我所知福中係Band 1中學!

...
福中(觀塘)很好,成績好,校風又好,自己上網看看福中的DSE成績吧!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-27+

原帖由 cherrieshum 於 16-08-01 發表
福中(觀塘)很好,成績好,校風又好,自己上網看看福中的DSE成績吧!

abebilo 發表於 16-7-30 00:47

無意不敬, 不過以下係在福中官網搵到, 2015數據...

"5科達4級或以上 28.4% (全港19.1%)"

DSE 統計係只計4級以上...

http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1396&Itemid=110&lang=zh
‹ 上一主題|下一主題