用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

引用:數據係最客觀,如果只要係感覺佢好,就繼續

原帖由 BearBearMummy 於 16-07-28 發表
數據係最客觀,如果只要係感覺佢好,就繼續自我感覺吧。
真嘅數據係最客觀,但數據來源都好緊要。欣賞hkpapa852講明自己buy邊幾間學校,甚至連啲學校冇公佈嘅數據佢都搵到,厲害👍🏼

回覆:jamieyanyan 的帖子

我都有去簡介會呀!
我感覺唔到左味喎⋯⋯
校長說話好實際!
果晚我留到成九點!

回覆:man_hei 的帖子

好多人聽到“福建“就先入為主,識幾個家長都覺得佢左派, 但我就一點也不覺得。

事實上好多香港人都很崇洋,天主教/基督教學校日日宣揚愛主,又有宗教堂,但他們很樂意入這些“神“校,但佛教/回教和左派學校的受歡迎程度就相差得遠了。

回覆:九龍真光好,定福小好?

福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了英文話劇見小朋友(三四年級)的英文只屬普通港童水平,口音不準,英普學校(雙班主任其中一個net) 來說是未達標。也有看科學的英文功課,有很多簡單嘅grammatical mistakes 但老師也沒有改錯。真係唔明點解福中有B1c 嘅成績。

研究過後,我冇打算申請。純粹個人意見。

引用:好多人聽到“福建“就先入為主,識幾個家長

原帖由 siubbsw 於 16-07-29 發表
好多人聽到“福建“就先入為主,識幾個家長都覺得佢左派, 但我就一點也不覺得。

事實上好多香港人都很崇 ...

天主教/基督教係崇洋?

老實講句,家長願意送仔女入教會學校唔一定係信仰,係因為覺得個套價值觀掂,願意俾佢洗腦。

另一套洗腦,你睇下南海事件"一點都不能小"既餘波,銅鑼灣書店事件後,有中國公民移民國外做埋議員,都被中國政府視為"中國人"被處理,仲有大小明星只要係黄皮膚,無論來自台灣大馬定加拿大,都可以被人鬧唔愛國,就知有d 套"價值觀" 幾得人驚。。。

香港人好現實,咩野被認為對仔女好就支持邊樣。鄧顯係道教學校,成績好咪一樣受歡迎?!

回覆:九龍真光好,定福小好?

我朋友最近扣福中!她說感受到好多國內老師!即刻唔係佢杯茶!

kqfamily 發表於 16-7-29 09:06
多國內老師

引用:福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了

原帖由 Minnie11 於 16-07-29 發表
福小我無聽簡介不過有去開放日周圍睇。看了英文話劇見小朋友(三四年級)的英文只屬普通港童水平,口音不準 ...

我兩種小朋友都有見到,有啲好外國人,有啲好本地。不過都好有自信,好敢講,好自然。去咗幾間直私,都差唔多,總結係:如果想要外國人口音,除非去國際學校,或移民。又或者本身家長自己好native。因為就算學校比到環境,小朋友唔一定自然就學得到。其實學英文最重要係運用,我個人覺得口音只係虛榮心。再睇番簡介會果幾個表演同司儀,應該有差不多一百個學生,大部分都流利英普,好少見學校有咁多學生可以上台表演而大部份語言水平唔錯,印象都幾深刻。

Grammar 又係好得意,去幾間直私學校開放日都見到普遍學校明顯錯都唔改,我都有問老師,老師話果篇係睇present tense, 所以集中改present tense.

九真我冇去,唔係太清楚。但福小整體印象係學生好乖,有禮貌,有啲怕醜但主動招呼來賓,好鍾意自己間學校,同老師有講有笑。坦白講,福小我未必係最心儀,但係又唔覺得好似大家講得咁一般。呢度火藥味都幾重,其實福小都唔易入,咁多人揀梗有啲原因,大家無謂勞氣,各花入各眼啦

ashleycece  中肯  發表於 16-7-29 10:41

回覆:bobo129 的帖子

Ek是很好的參考平台,但始終EK的世界比真實世界小很多,有很多真實個案,根本唔會係度反映,有關家長學生甚至可能唔會喺度發表任何事。所以唔好盡信EK,要從多方面去親身聽、親身看。數據是較客觀的比較,但數據的質素大多是毫無監管和核實,而且只是冰冷的資料,做家長還須考慮自身和小朋友的個人Profile, 所以只能把那些數據作部分參考,而不是考慮的全部。還有事實上,有不少優秀的學校也沒有公開數據的,數據派的家長是否就此把它們打入冷宮與否,各取所需吧。其實有不少言論對所謂的band 1 a, b, c, 寳校呀,都好有誤導性,嗰d根本就唔會有官方資料,全是坊間流傳流傳,有d純綷以訛傳訛,有d唔知根據咩野表就長期信以為真。

關於九真vs福小,個人認為絕不是巴塞vs南華之比,選哪個都好難話一定比另一個明顯優勝。其實兩間都係幾好的學校吧。從樓主的多個發言,覺得她是有質素丶有修養的家長,呢點比那些冰冷的數據更重要,既然她巳選擇,無謂説三道四,真心祝福她和她的小朋友。

引用:+本帖最後由+jamieyanyan+於+16-7-29+09:40

原帖由 jamieyanyan 於 16-07-29 發表
多謝你提供寶貴的資料,可以讓我了解多啲,其實每間學校都有優缺點,各方面了解多啲都好!
其實沒有最好學校,只有選合適小女的學校為要!多謝你!

引用:Ek是很好的參考平台,但始終EK的世界比真實

原帖由 beagoodman 於 16-07-29 發表
Ek是很好的參考平台,但始終EK的世界比真實世界小很多,有很多真實個案,根本唔會係度反映,有關家長學生甚 ...
真心多謝你!
我經歷過今次考小一,在這裏得到過不少寶貴意見,在失望時亦得大家很多鼓勵,我真心在這裏多大家!

回覆:sandychan0707 的帖子

我個女有個同學仔都去左福小讀,因為佢媽咪係福小做教師,其實呢間學校都唔錯。祝你女女開開心心

引用:我朋友最近扣福中!她說感受到好多國內老師

原帖由 kqfamily 於 16-07-29 發表
我大仔喺福中,細仔準備入福小,福中老師基本上全部係香港土生土長,公開考試同大學成績好突出。大仔係福小升上去,覺得兩間學校銜接得好好。初初升上去係辛苦,但應付到。因為福小其實有科主題科好鬼深,係讀自然科學為主。小學時讀得好辛苦,但升中之後反而多謝有呢科,習慣咗啲好深嘅英文。

引用:Quote:原帖由+kqfamily+於+16-07-29+發表我

原帖由 anniehoho 於 16-07-29 發表
我大仔喺福中,細仔準備入福小,福中老師基本上全部係香港土生土長,公開考試同大學成績好突出。大仔係福小 ...

引用:我個女有個同學仔都去左福小讀,因為佢媽咪

原帖由 teresa060 於 16-07-29 發表
我個女有個同學仔都去左福小讀,因為佢媽咪係福小做教師,其實呢間學校都唔錯。祝你女女開開心心

...
Thanks

引用:Quote:原帖由+kqfamily+於+16-07-29+發表我

我大仔喺福中,細仔準備入福小,福中老師基本上全部係香港土生土長,公開考試同大學成績好突出。大仔係福小 ...

請問福小在數理羅輯方面有相關興趣班嗎?

引用:Quote:原帖由+anniehoho+於+16-07-29+發表

原帖由 sandychan0707 於 16-07-29 發表
請問福小在數理羅輯方面有相關興趣班嗎?
小學果邊唔係太清楚,福中數就好勁!印象中小一至小六都有奧數班,今年小學好似聽過話喺全國數學賽度都有啲金奬銀奬銅奬。 福小機械人比賽就年年有攞獎,臻美時代已有搞機械人教學,FB都有資料。

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-29+

小學果邊唔係太清楚,福中數就好勁!印象中小一至小六都有奧數班,今年小學好似聽過話喺全國數學賽度都有啲 ...

熟悉福小既都話福小好而且不斷進步,相信會越來越多人考,越來越難入,越來越多人識,越來越出名,到時就唔會有咁多人唔識福小,但一聽個名就話咗唔好先
‹ 上一主題|下一主題