用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

引用:Quote:happynewyear16+發表於+16-7-28+12:0

原帖由 hkpapa852 於 16-07-28 發表
以佢既知名度, 受歡迎程度, 過去既收生都唔會太出色, 加上當中有不少NCS, 但上年中學部竟然可以做出有超過3 ...
會否數據有水份,譬如包埋非學位。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-28+12:30+

事實上我承認我一直不看好直資一條龍學校, 而且我認為近年 ...
另外db,  yw都似乎係你多唱淡既學校。。。

引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-07-28+發表

原帖由 karen55407 於 16-07-28 發表
佢唔係踩學校,係踩親你
係,同意,係踩親我。間間都話唔好,唔駛讀啦。各花入各眼,每間學校都有啱某啲家長口味,啱某啲小朋友嘅因素,唔係淨係睇客觀數據。我都係望穿秋水,等了又等,in完又in先入到心儀學校。有人鍾意劉德華,亦有覺得黎明啱自己,唔駛下下就抬高黎明數李克勤嘅!

retriever 發表於 16-7-28 15:30
另外db,  yw都似乎係你多唱淡既學校。。。
我唔認為係唱淡, 我只係講出現實.

英華同男拔, 中學既入U率, 其實並唔係咁"神", 同其他B1B中學無乜大分別

CherylChloe  非常同意英華,真不明白英華有何吸引之處!男拔有的不只成績,而且班男仔很presentable!   發表於 16-7-31 00:08
Lingfung813  ·well said  發表於 16-7-28 23:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-07-28+發表

原帖由 Mathew0214 於 16-07-28 發表
係,同意,係踩親我。間間都話唔好,唔駛讀啦。各花入各眼,每間學校都有啱某啲家長口味,啱某啲小朋友嘅因 ...
反而我接受他有既定的立場,夠坦白!如果唔啱聽咪當係參考意見囉!選校最好好壞意見都聽。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-07-28+發表

係,同意,係踩親我。間間都話唔好,唔駛讀啦。各花入各眼,每間學校都有啱某啲家長口味,啱某啲小朋友嘅因 ...
咁,既已入心儀小學,其實,對你有乜實質影響呢

hkpapa852  你又嚟? 個場太悶了吧!  發表於 16-7-28 17:04

引用:Quote:原帖由+Mathew0214+於+16-07-28+發表

原帖由 mcl203 於 16-07-28 發表
討論既野,唔需要有實質影響架?

我唔同意佢又對你有咩影響呢又?我一心諗住幫下啲同我一樣target呢間嘅家長,將之前收集到嘅資訊分享下。見到佢嘅發言不盡不實,提出指正而已。呢度就係因為你哋呢啲人,越來越少人願意分享。

Mathew0214 發表於 16-7-28 17:12
我唔同意佢又對你有咩影響呢又?我一心諗住幫下啲同我一樣target呢間嘅家長,將之前收集到嘅資訊分享下。見 ...
我又想請教一下, 你認為我係呢個帖度講過邊樣嘢係不盡不實呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-7-28+17:12+我

我又想請教一下, 你認為我係呢個帖度講過邊樣嘢係不盡不實呢?
要講已講晒,自己睇啦。

Mathew0214 發表於 16-7-28 17:12
我唔同意佢又對你有咩影響呢又?我一心諗住幫下啲同我一樣target呢間嘅家長,將之前收集到嘅資訊分享下。見 ...
我唔同意佢又對你有咩影響呢又 <----因為....呢度就係因為你呢啲人,越來越少人願意分享

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-07-28+發表

要講已講晒,自己睇啦。
人地講事實啫。

唔該俾啲胸襟,唔啱聽都唔使屈人不盡不實架

引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-7-28+17:12+我

我唔同意佢又對你有咩影響呢又
你哋呢啲間間學校都入去評論一番,又唔係搵學校嘅人,只係吹捧某啲學校,連YW and DB都話唔睇好,唔知咩居心,唔知咩目的。當然你有你言論自由,我亦都可以講我想法。我真係唔想再同你哋糾纏,不過可以講一句,坊間數據好多唔準確,特別係呢啲週圍講人哋間學校嘅人,一定要小心查證。我了解福小,係有屋企人喺度讀緊,自己小朋友再入去,以第一身去了解學校。講完,唔再喺呢度回應。想問福小嘅野私下pm我啦!

聽聽各種意見,並非壞事

Mathew0214 發表於 16-7-28 17:42
你哋呢啲間間學校都入去評論一番,又唔係搵學校嘅人,只係吹捧某啲學校,連YW and DB都話唔睇好,唔知咩居 ...
我間間學校都入去評論一番 ???...所以.....硬粉D評論係好得人驚

直覺上BK有D學校的打手, 不斷吹捧自己學校。

回覆:sunflower2000 的帖子

今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師,都幾驚嚇。 另外,識好多家長都覺得學校有點左派。
除此之外,其實呢間學校都唔錯。如果陸慶濤,播道,優才和福小,我會選福小。

回覆:九龍真光好,定福小好?

數據係最客觀,如果只要係感覺佢好,就繼續自我感覺吧。

引用:今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師

原帖由 siubbsw 於 16-07-28 發表
今年簡介會上,有提及福小前年走了一半老師,都幾驚嚇。 另外,識好多家長都覺得學校有點左派。
除此之外, ...
我都有去簡介會,公道啲講,當時校長講咗,臻美接辦係有好多問題,好多老師冇基準,課程及教學方等問題,福建中學接辦後要顧及福中成績,所以大力改革,啲老師頂唔順走,都正常。校長亦有講依家呢批新老師有直私及國際學校經驗,教師團隊亦已穩定。左派唔左派,真係見人見智,我問嘅家長同老師都唔覺學校裡面有提大陸嘅野。交流有番大陸,但都有去唔同國家,簡介會單張上都有寫英國交流,facebook上睇到有班學生喺紐西蘭,個團好好玩咁,都幾吸引。整體上我覺得係國際學校味道重過左派喎。

引用:Quote:原帖由+siubbsw+於+16-07-28+發表今

原帖由 jamieyanyan 於 16-07-28 發表
我都有去簡介會,公道啲講,當時校長講咗,臻美接辦係有好多問題,好多老師冇基準,課程及教學方等問題,福 ...
多謝分享!我未有出席簡介會!

‹ 上一主題|下一主題