用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光好,定福小好?
樓主: sandychan0707
go

九龍真光好,定福小好? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+lingan+於+16-7-27+18:19+編輯

原帖由 lingan 於 16-07-27 發表
九真校網較佳,想更上層樓當然九真啦

回覆:sandychan0707 的帖子

支持你的選擇!

lingan 發表於 16-7-27 18:17
HKpapa,點解嘅?

福中過去既成績, 其實無法反映現況.

福中過去未接管福附, 估計都係主收B1和B2學生 (估計各佔50%). 但接管福附之後 (2009年7月接管), 收生模式不同了, 較大比例要收取小學部所有/大部分既學生, 整體學生水平, 未必能維持到和以前一樣.

加上文憑試之後, 福中5年嚟既表現, 成績都只係介乎B2A-B1C, 入U率亦不見得出色.

如果讀福附日後想搏更好既中學, 除非一心只搏其它直資, 否則如想搏官津中學, 就必須放棄直升, 咁為何要選一條龍學校呢? 而且觀塘中學網, 亦唔算係一個出色既中學網 (B1位亦不充足)

另外, 通常一條龍既直資學校, 對Pre-S1既重視程度都較低, 所以小學部既Pre-S1成績未必會理想, 結果B1比例亦可能唔會好高.

至於九真小, 多年嚟都係英小, 學校早已習慣培育學生面對升中. 加上中學網B1學位充足, 聯繫中學又升值中, 前景較可觀.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-28 09:53
福中過去既成績, 其實無法反映現況.

福中過去未接管福附, 估計都係主收B1和B2學生 (估計各佔50%). 但接管 ...
九真不是英文小學,福小才是英文小學,英文略為多少少並不等於是英小,可參考教育局

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-28+09:53+福

原帖由 abebilo 於 16-07-28 發表
九真不是英文小學,福小才是英文小學,英文略為多少少並不等於是英小,可參考教育局 ...
九真'從2011-2012年度小一起,逐級轉為以英語為主要的授課語言。'

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-7-28+09:54+

原帖由 hkpapa852 於 16-07-28 發表
非常同意分析,如果自己小朋友係谷得嘅就選九真小,朋友講佢個女早幾年前讀完九真一年級,成績算中上,二年班就扣入左一間非常心儀官校,就算扣唔到都可進可攻退可守,留返在九真挍網都不差,佢所知當年同班有幾個同學都係在二年級走左。

回覆:hkpapa852 的帖子

自從target福小,我都爬咗福小啲文一段時間,發現hkpapa852都係福小fans, 逢福小的文都入黎講幾句,彈福小(同埋一啲其他學校)呢樣唔好果樣唔好。當然,各花入各眼,言論自由。不過睇得出hkpapa852都好勤力去說服大家福小(同埋一啲其他學校)有幾一般,有幾唔值得揀,真係辛苦佢!不過值得一提,佢對音小係非常關心,會驚大家錯過音小報名時間。以hkpapa852對教育的關注和熟識程度,佢嘅意見真係.....我唔識講,還是由大家定斷吧!

我認同福小進可攻,退可守。因為除直升福中(觀塘band 1果間)外,福小仲可派位,又可以考其他直私,今年除大部分學生升福中外,唔升果啲都有唔少學生派到/考到其他Band 1學校。想了解多啲,問番校內家長會攞到多啲真實訊息。

引用:自從target福小,我都爬咗福小啲文一段時間

原帖由 Mathew0214 於 16-07-28 發表
自從target福小,我都爬咗福小啲文一段時間,發現hkpapa852都係福小fans, 逢福小的文都入黎講幾句,彈福小 ...
明白!多謝回覆!

事實上我承認我一直不看好直資一條龍學校, 而且我認為近年呢D學校亦被過份吹捧.

暫時, 只有呢幾間一條龍直資係令我刮目相看:
港大同學會
聖瑪加利
大圍培僑書院

需知道, 入讀直資一條龍中小學, 最好預咗一讀12年, 否則如果諗住升中一定走去其它學校, 又何必貪戀一條唔係心儀既龍呢?

而且有一條龍直資中學既小學, 其實只可以"進可攻" (考其它直資), 根本無得"退可守" (諗住有中學backup? 係可以, 但一定要係直升同參加派位之間二選一).

即係話, 升讀直資一條龍中小學, 無論你升中想唔想走, 都要預咗俾足12年學費.

beautyhar  今年G6有個女仔扣入瑪利諾。  發表於 16-7-28 12:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:事實上我承認我一直不看好大多數既直資一條

原帖由 hkpapa852 於 16-07-28 發表
事實上我承認我一直不看好大多數既直資一條龍學校, 而且我認為近年呢D學校被過份吹捧.

暫時, 只有呢幾間一 ...
聖瑪加利有咩令你刮目相看呀?

happynewyear16 發表於 16-7-28 12:02
聖瑪加利有咩令你刮目相看呀?
以佢既知名度, 受歡迎程度, 過去既收生都唔會太出色, 加上當中有不少NCS, 但上年中學部竟然可以做出有超過30%入3大既成績 (港同上年入3大率~25%, 培僑~22%, 福建~18%, 培正同伊中上年入3大都只係3X%)

回覆 hkpapa852 的帖子

真系好難得到你認同

hkpapa852  除咗我既仔女, 我諗無乜嘢需要得到我認同先得  發表於 16-7-28 12:30

回覆:hkpapa852 的帖子

你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30人畢業的100% 同200人畢業的30%,好唔同

其實你支持邊間冇所謂,但踩低人抬高自己(心儀的學校).....咁我唔係太想同你呢種人同一間咁囉

引用:如題!要即覆!好煩! +

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表
如題!要即覆!好煩!
你小朋友好叻,有咁多call waiting, 好羡慕,congrats

引用:你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30

你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30人畢業的100% 同200人畢業的30%,好唔同

其實你支持邊 ...
佢唔係踩學校,係踩親你

siden    發表於 16-7-28 14:49

Mathew0214 發表於 16-7-28 12:53

其實你支持邊 ...
咁我又請教吓, 睇埋畢業生人數又點呢?

引用:你咁鍾意睇數字,有冇睇埋各校畢業人數?30

其實你支持邊 ...
佢有踩低人嗎?

我覺得佢連腳都冇伸過出黎

MrBeast  係有人sip隻腳落另一個人腳底   發表於 16-7-28 19:04

回覆:Mathew0214 的帖子

"想了解多啲,問番校內家長會攞到多啲真實訊息。 "
現時最大問題是無人肯在BK中分享各校的相关資訊, 因比我們只能從公開資料中進行估量, 因此就各自過濾, 各取所需吧 !

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-27+

原帖由 beyondcontrol 於 16-07-28 發表
你小朋友好叻,有咁多call waiting, 好羡慕,congrats
其實我小朋友唔叻!我等咗好耐先有offer!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-07-27+

原帖由 beyondcontrol 於 16-07-28 發表
之前因為叩門失敗都有大喊一場

‹ 上一主題|下一主題