用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學校網問題: 荃灣, 大圍, 沙田校網如何選 ...
樓主: gajesy
go

小學校網問題: 荃灣, 大圍, 沙田校網如何選 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:gracelam+發表於+16-8-12+13:09+我剛

原帖由 subb 於 16-08-12 發表
我又想問下呢 ! 在荃灣肯定是b1生, 不是乙一填仕何一間b1中學都中嗎?????

定是指b1邊緣人在荃灣填b1中學 ...
借hkpapa帖子一用,呢幅圖好易明。62爭b1位情況,b1生唔可以全入b1中學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

subb 發表於 16-8-12 13:39
我又想問下呢 ! 在荃灣肯定是b1生, 不是乙一填仕何一間b1中學都中嗎?????

荃灣B1學位不夠, 就算你係B1A
祇要自行唔中, 大抽獎號碼後
係有機會派B2學校

62是否好多b1生自行或者大抽獎已經喜歡選/轉葵青 ???!!!

Charlotte_mom 發表於 16-8-12 13:10
睇黎沙田小學難攪,荃灣中學難攪。一般的煩
荃灣區選小學, 情況不比大圍好, 所以荃灣係升小升中都難攪
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:gracelam+發表於+16-8-12+13:09+我剛

不是。荃灣band 1位都唔夠分!! 仲要只得4間揀, 乙一荃/可/何,乙二王,乙三廖/李已經叫好博,穩陣就乙一荃/可/何/王,乙二已填廖/李

如果band 2生仲慘,又係得4間,其中一間係男校!! 所以無論band 1定band 2生,留在荃灣區又冇咩選擇又要靠運氣!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:62是否好多b1生自行或者大抽獎已經喜歡選/

62是否好多b1生自行或者大抽獎已經喜歡選/轉葵青 ???!!!
有競爭力的小學如馬基/浸聯學生可以在自行階段向外闖,因全港排名唔會太差,二三線小學想突圍,就要好努力先得,否則就要留在荃灣玩抽獎困獸鬥。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+subb+於+16-08-12+發表62是否

原帖由 gracelam 於 16-08-12 發表
有競爭力的小學如馬基/浸聯學生可以在自行階段向外闖,因全港排名唔會太差,二三線小學想突圍,就要好努力 ...
阿Q d唸總好過南區

hkpapa852  咁又唔駛咁阿Q..... 只要唔係玻璃心就得啦!  發表於 16-8-12 18:11

引用:Quote:原帖由+subb+於+16-08-12+發表62是否

原帖由 gracelam 於 16-08-12 發表
有競爭力的小學如馬基/浸聯學生可以在自行階段向外闖,因全港排名唔會太差,二三線小學想突圍,就要好努力 ...
其實有好多荃灣小六生到統一派位時,都會用地址轉到葵青區抽,所以荃灣條數根本只得教育局知夠唔夠分。

回覆:gracelam 的帖子

我識個批荃灣小學畢業生,so far 未見過有B1生跌入B2中學

回覆:小學校網問題: 荃灣, 大圍, 沙田校網如何選

荃灣中學校網不太好,但band 1生好多在自行收生階段考葵青中學,葵青中學校網不比沙田差(尤其是女生有band 1女校),樓主若心儀沙田中學,去大圍也不要選91網,今年已差到放2線乙一也不一定入,除非你放間3線啦(你會甘心嗎,搬屋為3線),我叩了成10幾間,連升中band 1率得20百份比的中學也有200-300人去叩,還有沙田區小學幾谷的(91網間間都谷),你可選寶校讀興鬆,但6年後同其他人爭入band 1英中呢

回覆:Charlotte_mom 的帖子

同意,香港選校就是煩

醒目開學勳章 王國長老

引用:荃灣中學校網不太好,但band+1生好多在自行

原帖由 stephanieching 於 16-08-12 發表
荃灣中學校網不太好,但band 1生好多在自行收生階段考葵青中學,葵青中學校網不比沙田差(尤其是女生有band ...
我妹本來MOS,幼稚園有沙田各區人。我妹又唔識果邊學校(嫁入去,只識一呂沙呂但明知勁難中!又唔會叩到)。破釜沉舟地搬左出港島。而佢地同學好多派位就大失敗。失敗到whatsapp group無人敢提(差嘅唔想出聲,好嘅唔好意思出聲)

引用:Quote:原帖由+stephanieching+於+16-08-12+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-13 發表
我妹本來MOS,幼稚園有沙田各區人。我妹又唔識果邊學校(嫁入去,只識一呂沙呂但明知勁難中!又唔會叩到) ...
我仲諗住89相對91容易d,想由91搬入89tim,死火

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-08-13+

原帖由 helenmail421 於 16-08-13 發表
我仲諗住89相對91容易d,想由91搬入89tim,死火
去89不如去88,我身邊89既一係搬去91,一係努力考直私

99dogdog 發表於 16-8-13 15:03
去89不如去88,我身邊89既一係搬去91,一係努力考直私
我個仔今年讀小一, 我地係倒轉, 我係91 網,自行20 分選左間89 網學校唔收, 派位甲一中番自行果間...
如果俾我選, 會係88 > 89 > 91 囉...91 今年派到乙二得一間二線梁小有機會中 (四寶除外)...

淨係水泉澳已經將田小朱小變成勁難入....

回覆:小學校網問題: 荃灣, 大圍, 沙田校網如何選

其實MOS 係有好多較好學校,唔一定91先好,大熱由馬主、馬循>馬陳、靈糧、兩間保記都屬不差既小學,我本身都係上年競爭激烈既91家長之一,仔仔派左MOS 四寶之一純🌞,最後梗係叩門,叩左6間,收左3間,最後選89網其中一間

‹ 上一主題|下一主題