用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學校網問題: 荃灣, 大圍, 沙田校網如何選 ...
go

小學校網問題: 荃灣, 大圍, 沙田校網如何選 [複製鏈接]

本人現居荃灣﹐家人在沙田,大囡升K2,有感荃灣中學較少?去沙田又競爭大?朋友話大圍小學都唔錯?請給意見!!
   2    0    0    0

不如你跟家人想想,希望小朋友成為一個怎樣的人?
想小朋友輕輕鬆鬆地學習,還是接受到香港教育挑戰?
你要考慮過這些問題,大家才能給你意見啊﹗
>^^<

回覆:小學校網問題: 荃灣, 大圍, 沙田校網如何選

沙田區學校較多,而且有唔少好學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:gajesy 的帖子

沙田競爭較大,大圍相對容易揀

恐龍家

無錯,大圍學校質素平均,學位足,仲有得外錯位比沙田,又無雙非專屬學校,競爭相對較少

醒目開學勳章 王國長老

沙田本身競爭已激烈,今年多左新公屋入伙,多左需要嘅學位,就安排幾間不太受歡迎的學校加班(收生不足班有位可以加班)。理所當然地,派入呢幾間學校機會大大增加左。

回覆:gajesy 的帖子

我住沙田91網,派左去馬鞍山89網泰伯小學,我打過去教育局問,佢話沙田太多人,唔夠學位,所以掉左我仔去馬鞍山

不過大圍有左名城後,都大左競爭

引用:本人現居荃灣﹐家人在沙田,大囡升K2,有感

原帖由 gajesy 於 16-07-27 發表
本人現居荃灣﹐家人在沙田,大囡升K2,有感荃灣中學較少?去沙田又競爭大?朋友話大圍小學都唔錯?請給意見!! ...
現居荃灣 點解會考慮沙田大圍? 打算借屋企人地址?

如果本身住荃灣區,建議你選擇荃灣會較好,因為沙田雖然校網大,但近呢幾年都唔夠分,你好彩既就入到好校,唔好彩既入到所謂寶校,咁你到時後悔也無用

引用:沙田競爭較大,大圍相對容易揀 +

原帖由 小曳人 於 16-07-28 發表
沙田競爭較大,大圍相對容易揀
如果沙田網同馬鞍山網比較呢?請教一下,謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

pinkkwan 發表於 16-8-10 18:50
以小學計,91網嘅學校band 1率較高,MOS網相對好嘅學校較少但91要向88同89借位,而部份有借位又有d質素嘅學校,聽聞响91會可以較後志願入到 (少d人樂意跨網返學)

恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

謝謝

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-07-28+發表沙田

原帖由 pinkkwan 於 16-08-10 發表
我住馬鞍山,小女升k3, 89網有11間小學,4間宝校,餘下得2-3間可選。我决定搬。

多謝大家意見,我地有家人住沙田,但不想借地址,所以想了解清楚才決定搬不搬。先生和我真的想小朋友讀書開心及有自信心,不想被香港教育打倒(為何這制度是這樣?),不想放學送去補習社,珍惜小朋友黃金十年,寧願計劃做FTM在家自己慢慢教(當然是不容易)。

引用:多謝大家意見,我地有家人住沙田,但不想借

原帖由 gajesy 於 16-08-11 發表
多謝大家意見,我地有家人住沙田,但不想借地址,所以想了解清楚才決定搬不搬。先生和我真的想小朋友讀書開 ...
樓主,我勸你留在荃灣,我細囡剛剛玩完大抽獎,我就是一年前搬入91網參加大抽獎的(因大囡要讀沙田中學),結果當然是派了去寶校(其寶大部份同學都是寶校,有些還要誇去馬鞍山不太歡迎的學校),明年水泉澳入哂伙,情況更恐怖,打算叩門,原來叩10間都未必會收(有些是3線)間間幾百人爭10個位,還有就算幸運派到好學校又點,以樓主concept要愉快學校,91網無可能發生,我細囡最後找到間1線尾學校(九牛二虎之力),我做補習社做過第一次該校的測試卷已好深,我細囡雖讀happy幼稚園,但一直是一星期5天外補的

大圍我不清楚,但我以前住青衣,沙田學校比青衣深很多,荃灣競爭少好多,也有不錯的學校,無謂冒險,大圍的學校不見得比荃灣好

gajesy 發表於 16-8-11 21:36
多謝大家意見,我地有家人住沙田,但不想借地址,所以想了解清楚才決定搬不搬。先生和我真的想小朋友讀書開 ...

其實無論你依家去到邊個小學網, 都近乎係乙1唔入就派寶校, 問題係是否願意保守一點放間二線係乙1.

係荃灣同大圍88網呢個方法係可係可行, 沙田91網就...... 如果有借位都仲可以

如果係咁, 係咪留番係荃灣好? 我既答案係: NO

只要你問問近兩年係荃灣升中既家長, 相信至少8成都叫你唔好留係度. 點解? 因為荃灣係全港英中/B1學位極不充足既區份之一, 係呢兩年升中人數低潮時D家長都仲要為小朋友升中去煩, 可想而知, 荃灣升中有幾好了!

反之, 沙田區中學網(包括小學網88,89同91), 係全新界, 甚至全港B1/英中學位最充足既其中一區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+gajesy+於+16-08-11+發表多謝

原帖由 stephanieching 於 16-08-12 發表
樓主,我勸你留在荃灣,我細囡剛剛玩完大抽獎,我就是一年前搬入91網參加大抽獎的(因大囡要讀沙田中學), ...
我剛在荃灣玩完升中遊戲,幾羡慕住沙田朋友,只要係band 1生,乙一是但填一間都90%中奬。  荃灣友個個自行已經大逃亡了。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+stephanieching+於+16-08-12+

原帖由 gracelam 於 16-08-12 發表
我剛在荃灣玩完升中遊戲,幾羡慕住沙田朋友,只要係band 1生,乙一是但填一間都90%中奬。  荃灣友個個自行 ...
睇黎沙田小學難攪,荃灣中學難攪。一般的煩

gracelam 發表於 16-8-12 13:09
我剛在荃灣玩完升中遊戲,幾羡慕住沙田朋友,只要係band 1生,乙一是但填一間都90%中奬。  荃灣友個個自行 ...
我又想問下呢 ! 在荃灣肯定是b1生, 不是乙一填仕何一間b1中學都中嗎?????

定是指b1邊緣人在荃灣填b1中學好驚慌吖 ???

‹ 上一主題|下一主題