用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院 ...
樓主: 瘋狂爸B
go

香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院 [複製鏈接]

mcl203 發表於 16-7-28 17:55
國際學生唔駛讀中文 ???.....DSE 喎
國際學生唔駛讀DSE中文,只需要IGCSE中文,簡單好多。

mcl203 發表於 16-7-28 17:55
國際學生唔駛讀中文 ???.....DSE 喎
NCS係可以考其他語文科代替DSE中文科
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 16-7-28 18:01
國際學生唔駛讀DSE中文,只需要IGCSE中文,簡單好多。
國際學生 係 津校都係考DSE.....國際 係指國籍

hkpapa852 發表於 16-7-28 18:02
NCS係可以考其他語文科代替DSE中文科
咁計唔計3322先 ??.............

王家爸爸  用法文代中文  發表於 16-7-28 18:11

mcl203 發表於 16-7-28 18:05
咁計唔計3322先 ??.............
咪就係用個科成績代替中文科成績囉! 妳要去JUPAS個網睇吓啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-28 18:09
咪就係用個科成績代替中文科成績囉! 妳要去JUPAS個網睇吓啦!
但有D英中DSE result得中文和英文呢

bobo_ling 發表於 16-7-28 18:26
我都覺九龍城雜,有得選擇寧願行遠d……
香港島整體上比較好,但係喺雜唔雜呢個問題上,好睇你點定義雜。灣仔有酒吧街、中西區有酒吧林立既蘭桂坊同煙花之地既西營盤、東區更係英雄被困之地,前兩個係西方浪人流連之地,後者(尤其係柴灣)華人「紅番」多。其實,呢啲都係老人家口講既印象,加上電影渲染。幾十年以前可能係咁,依家應該唔同哂。老實講,香港豆腐潤咁細,區與區既距離短,治安差距唔會太大。

九龍城差都住左咁多年, 升中先黎驚

王家爸爸    發表於 16-7-29 10:51

adriantai 發表於 16-7-29 10:32
九龍城差都住左咁多年, 升中先黎驚
要驚都係小朋友細既時候先驚,到咗中學,都大個仔啦,應該唔會因為住嗰區雜而變壞。

我就係本身覺得我仔比其他人容易受影響, 影響既大小只有我地先最了解他, 因為我仔本身有他的問題存在 (不能三言兩語講得晒) 作為家長, 我都知唔驚得好多, 邊度都有壞份子, 只是本人都好似王家爸爸講, 港島區整體比較好啫, 住既地方我冇得選擇, 同埋中學生活應該不會在屋企附近範圍了, 所以住邊影響唔係好大

中學生活既係朋輩影響係最好大, 在佢能力範圍內我盡量幫他選一所合適合的中學,  我中學時在堅道返學, 平時放學同放假多數都去下太古城, 銅鑼灣, 金鐘同中環…., 由中學到大既感覺是好D咁啦, 因為我本人在九龍長大,  港島區同九龍區間(band1-band 3 學校)D中學生真係對比得到架………我相信有人都有咁既同感

1. 以前年代港島九龍分別可能大D, 當時沙田仲係鄉下地方添!
2. 其實大家都係一級名校, 入到去讀既學生無論讀書或本身品格都唔會差.
當然, 如果你重視同學家底就無計(不過你個係囝唔係囡)。窮家孩子可能更成熟懂事呢!

曾校係一間絕對唔可以HEA讀的學校

回覆:香港華仁書院 / 曾肇添 / 聖若瑟英文書院

活躍多咀型我建議去男校

利申:我自已係男校出身

活躍多咀多數都係運動型??

不是啦, 樣樣玩下, 冇樣精, 讀書hea到唔識講, 佢個人認為有人差過佢,佢自己就覺得OK了, 取高分同低分都是同一反應

kkhon  咁似我仔嘅,佢係差不多先生,我急佢吾急。  發表於 16-7-29 22:07
王家爸爸  有啲似我隻細既。  發表於 16-7-29 15:42
adriantai  應該華仁岩佢喎  發表於 16-7-29 14:52
adriantai  諗真時咪不得了,hea都可以上band 1仲想點  發表於 16-7-29 14:51

中學真係唔想理咁多, 亦都唔輪到我理.....所以我估學校既管理對我來講都好重要

回覆 瘋狂爸B 的帖子

但曳到可以同最唔讀書果班玩, 搞事, 曳到學校訓導主任打來........小學成績可以叫做控制下佢, 中學就.....

引用:不是啦,+樣樣玩下,+冇樣精,+讀書hea到唔識

原帖由 瘋狂爸B 於 16-07-29 發表
不是啦, 樣樣玩下, 冇樣精, 讀書hea到唔識講, 佢個人認為有人差過佢,佢自己就覺得OK了, 取高分同低分都是同 ...

你囝可能認為,高分同低分係有分别嘅,不過重係band1範圍,所以無分别………如果你覺得你囝重有好大潛能,我覺得sjc會適合d。但係,如果你覺得失控嘅機會大d,我覺得曾記適合d。……你囝係唔係資優兒?

瘋狂爸B  算係, 不過仲有其他問題  發表於 16-7-29 16:54

瘋狂爸B 發表於 16-7-29 15:00
回覆 瘋狂爸B 的帖子

但曳到可以同最唔讀書果班玩, 搞事, 曳到學校訓導主任打來........小學成績可以叫做 ...
如果係咁,應該港華岩啲,自由度大。
‹ 上一主題|下一主題