用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小VS陳守仁
樓主: sandychan0707
go

福小VS陳守仁 [複製鏈接]

回覆:福小VS陳守仁

TSL

回覆:luv2015 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464

你可以看看這個post! 有大部小學今年嘅升中資料

引用:請問TSL升中派位得5成幾入到band1中學是否

原帖由 luv2015 於 16-07-30 發表
請問TSL升中派位得5成幾入到band1中學是否事實?
根據hkpapa852嘅统計, TSL今年有77.99%上一線中學

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464

引用:Quote:原帖由+luv2015+於+16-07-30+發表請

原帖由 Ima2008 於 16-07-30 發表
根據hkpapa852嘅统計, TSL今年有77.99%上一線中學
唔好意思, 以下連結先係今年資料, 之前連結係上年嘅。今年TSL應該有58.62%入Band1中學

2014-2016年度(即2015-2016)小六升中派位資料

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224

Ima2008 發表於 16-7-30 10:36
唔好意思, 以下連結先係今年資料, 之前連結係上年嘅。今年TSL應該有58.62%入Band1中學

2014-2016年度(即20 ...
正如樓上所講, 如果扣除ncs (如小朋友唔係ncs, 咁做個數字會更有參考性),  實際數字會更高。

引用:Quote:原帖由+Ima2008+於+16-07-30+發表根

原帖由 Ima2008 於 16-07-30 發表

2014-2016年度(即20 ...

Deleted

ok3 發表於 16-7-30 12:59
正如樓上所講, 如果扣除ncs (如小朋友唔係ncs, 咁做個數字會更有參考性),  實際數字會更高。 ...
大家似乎大睇少NCS了,自己去睇吓NPL歷年JUPAS結果,NCS取得degree既學位,唔係同香港學生差好遠咋!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-31 10:07
大家似乎大睇少NCS了,自己去睇吓NPL歷年JUPAS結果,NCS取得degree既學位,唔係同香港學生差好遠咋! ...

絕對同意! 只係坊間有人覺得NPL係B1, 有人覺得係B2. 對cs嘅學生嚟講, 扣除去NPL(或其它中學) 嘅ncs。去B1嗰數字會更貼近cs升中嘅實際情況!

must tsl

幸運之神降臨,真係收陳守仁call,要決福附定陳守仁,想盡快放學位比需要的人!
究竟邊間好,之前一直以為機會好微,想唔到今日收call,陳守仁好近,但冇中學,福附就一條龍唔使煩!但好遠要搬家,因為校車唔到!

hppa  many congrats  發表於 16-8-19 18:07

我真係好鐘意陳守仁教學理念,好適合阿女,其實龍校係咪咁重要呢?

hppa  choose TSL  發表於 16-8-19 18:07

回覆:sandychan0707 的帖子

Of cos 陳守仁

回覆:sandychan0707 的帖子

恭喜!請問你之前有冇3rd in 見埋校長?我朋友去到2nd in 止步但有不停寫信,想知道有冇機會

引用:幸運之神降臨,真係收陳守仁call,要決福附

原帖由 sandychan0707 於 16-08-19 發表
幸運之神降臨,真係收陳守仁call,要決福附定陳守仁,想盡快放學位比需要的人!
究竟邊間好,之前一直以為 ...
恭喜!㨂TSL啦!

引用:恭喜!請問你之前有冇3rd+in+見埋校長?我

原帖由 Ocean419 於 16-08-19 發表
恭喜!請問你之前有冇3rd in 見埋校長?我朋友去到2nd in 止步但有不停寫信,想知道有冇機會

...
我有3nd 見校長!當時我有問阿女機會大唔大,成績排第幾,佢答我大約係中上成績,有機會架!終於宜家等到了!

引用:Quote:原帖由+sandychan0707+於+16-08-19+

原帖由 karen55407 於 16-08-19 發表
恭喜!㨂TSL啦!
應該陳守仁,到時再努力為阿女再挑戰中一派位!

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-19+發表

原帖由 sandychan0707 於 16-08-19 發表
應該陳守仁,到時再努力為阿女再挑戰中一派位!
可能可以中途更上一層樓呢!

Congratulations! 音樂椅真係不停轉!Go for TSL👍🏻👍🏻

引用:Quote:ok3+發表於+16-7-30+12:59+正如樓上

原帖由 hkpapa852 於 16-07-31 發表
大家似乎大睇少NCS了,自己去睇吓NPL歷年JUPAS結果,NCS取得degree既學位,唔係同香港學生差好遠咋! ...
無睇。不過照你講同hk benchmark差唔多,咁家長可能疑問點解要俾錢讀喎。

引用:幸運之神降臨,真係收陳守仁call,要決福附

究竟邊間好,之前一直以為 ...
恭喜! 見你等咁耐,替你高興。

建議tsl,  感覺校長自由d (個人鍾意男校長)

英語環境,近屋企。。。

好似同事所講,入到呢d級數學校,唔驚中學無學校收啦。

‹ 上一主題|下一主題